Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ 25Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ypes press002
ypes press002

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2005, απηύθυνε χαιρετισμό στην 25η Συνάντηση της Επιτροπής Πολιτιστικών, Μορφωτικών & Κοινωνικών Υποθέσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους του στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε τη σημασία της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης. «Η περιοχή αυτή  θέλει να αποτελεί σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, σημείο αναφορά της συνύπαρξης και της συνεργασίας των χωρών που γειτονεύουν.  Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο σήμερα ότι οι χώρες μας, οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι ίδιοι οι λαοί μας είναι ένθερμοι υποστηρικτές της εμπέδωσης στενότερου κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της στενότερης συνεργασίας των λαών της ΝΑ Ευρώπης. «Η Ελλάδα με τη διττή της ιδιότητα, ως μέλος του ΟΣΕΠ και μέλος της Ε.Ε., αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη και το ρόλο της απέναντι στην ευρύτερη περιοχή και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαδικασίες προσέγγισης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με την Ε.Ε.»

Ο κ. Τσιαρτσιώνης μίλησε για τις δράσεις του ΥΜΑ-Θ σχετικά με  την προώθηση της πολιτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. «Το ΥΜΑ-Θ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δομής και της λειτουργίας του, εγκαθιστά ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο θα καταγράφει τις αναπτυξιακές δράσεις, δημιουργώντας έτσι έναν αξιόπιστο και ενημερωμένο κόμβο πληροφοριών. Μέσω του ΟΠΣ θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που  θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τους πολίτες και τις δομές μας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Υπό αυτό το πνεύμα, κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία και δράση που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών και των συνεργασιών μας με τους γείτονές μας είναι καλοδεχούμενη και θα υποστηρίζεται από την ελληνική Πολιτεία.»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν βουλευτές των χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου. Κεντρικός εισηγητής από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο βουλευτής Α´ Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Σπηλιόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Θεσσαλονίκη,  5 Οκτωβρίου 2005

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονίας και  Θράκη, σε μία γεωγραφική περιοχή η οποία θέλει να αποτελεί σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, σημείο αναφορά της συνύπαρξης και της συνεργασίας των χωρών που γειτονεύουν.  Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο σήμερα ότι οι χώρες μας, οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι ίδιοι οι λαοί μας είναι ένθερμοι υποστηρικτές της εμπέδωσης στενότερου κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Είναι αλήθεια ότι ιστορικά περάσαμε δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα όμως μέσα από αυτές τις δυσκολίες, συγκρούσεις, λάθη, καταφέραμε να εργαζόμαστε μαζί σε μια κοινή προοπτική.

Η ιστορική διδαχή είναι η σύνθεση των απόψεων και προτάσεων και η πολιτική της συναίνεσης. Όλες οι αντίθετες απόψεις, ιδέες και συγκρούσεις που κατά καιρούς εμφανίστηκαν, αποτελούν στοιχεία αυτού του πλούτου που εμείς σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε με το θετικότερο δυνατό τρόπο.

Πριν λίγα χρόνια η γειτονιά μας δοκιμάστηκε και πάλι. Οι συγκρούσεις, οι ιδέες περί εθνικής καθαρότητας, το χάος που κυριάρχησε μετά το Δεκέμβρη του 1989, δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων που στην περιοχή μας εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη ένταση.

Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και ιδιαίτερα εμείς θα πρέπει να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο και να προχωρήσουμε γρήγορα.  Σήμερα, η περιοχή μας παρουσιάζει μιαν ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα δυναμική η οποία θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί και να διευρυνθεί.  Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως για την εύρυθμη λειτουργία μιας γειτονιάς χρειάζεται η συμμετοχή και η συμβολή όλων των γειτόνων. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται κατανόηση στο διαφορετικό, συντονισμένη δράση και κοινός αγώνας. Πρέπει να βρεθούμε γρήγορα σε μία κοινή θέση και πορεία, στην προοπτική της νέας Ευρώπης.

Η χρηστή διακυβέρνηση, η διαφάνεια στις σχέσεις της εξουσίας με τον πολίτη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοκρατικές αρχές, η ανοιχτή οικονομία και η κοινωνία των πολιτών συνθέτουν ένα πλαίσιο αναγκαίων προσαρμογών για κάθε κράτος που θέλει να είναι ευρωπαϊκό.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά για να αλλάξουμε τη γειτονιά μας προς το καλύτερο. Κύρια επιδίωξή μας είναι οι στενότερες σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής και σε όλους τους τομείς.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Η περιοχή μας έχει ανάγκη από διμερείς, πολυμερείς και πολυεπίπεδες συνεργασίες που θα προσφέρουν νέες προοπτικές προόδου και ευημερίας για τους  λαούς μας.

Η Ελλάδα με τη διττή της ιδιότητα ως μέλος του ΟΣΕΠ και μέλος της Ε.Ε. αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη και το ρόλο της απέναντι στην ευρύτερη περιοχή και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαδικασίες προσέγγισης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με την Ε.Ε.

Για αυτό τον σκοπό:

  •  Επιδιώκουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ‘’Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού’’.
  •  Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων στη Β. Ελλάδα, ώστε να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τις επαφές και την άμεση επικοινωνία μας.
  •  Θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου.

Στηρίζουμε την οικονομική παρουσία και τις επενδυτικές προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Επιταχύνουμε την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Πρωτοστατούμε στην  προώθηση και υλοποίηση της ιδέας για τη Βαλκανική και Παρευξείνια συμπόρευση και συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Το ΥΜΑ-Θ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δομής και της λειτουργίας του, προχωρά στη δημιουργία ΟΠΣ (Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος) καταγραφής των αναπτυξιακών δράσεων, δημιουργώντας έτσι έναν αξιόπιστο και ενημερωμένο κόμβο πληροφοριών.

Μέσω του ΟΠΣ θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που  θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τους πολίτες και τις δομές μας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Υπό αυτό το πνεύμα, κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία και δράση που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών και των συνεργασιών μας με τους γείτονές μας είναι καλοδεχούμενη και θα υποστηρίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της σημερινής πρωτοβουλίας, να σας καλωσορίσω και να ευχηθώ καλή παραμονή και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ 25Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ