Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ypes press002
ypes press002
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου 2005, παρέστη στο διεθνές συνέδριο για τον περιφερειακό Τύπο με θέμα «Η Ελληνική Περιφέρεια», που διοργάνωσε η Ένωση Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων, στο ξενοδοχείο «Αίγες Μέλαθρον» στη Βέροια.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ την έναρξη των εργασιών του έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας,

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μακεδονία, μίλησε για το θέμα του συνεδρίου, για την περιφέρεια «τη ραχοκοκαλιά της ίδιας της χώρας μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε «…είναι ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της χώρας μας, που διαθέτει άρτιο επιστημονικό δυναμικό, παραγωγικούς φορείς που νοιάζονται για τον τόπο τους, ανθρώπους που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο, νέους που οραματίζονται την πρόοδο και την ευημερία.
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας καθώς όπως είπε «δεν εισέπραξε ποτέ όσα πραγματικά της όφειλε η κεντρική διοίκηση. Κι αυτό στον 21ο αιώνα πρέπει να αλλάξει. Στην Ευρώπη των Περιφερειών, στην Ευρώπη των τοπικών κοινωνιών, στη σύγχρονη Ελλάδα που αγωνίζεται για την ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία, οι αποκεντρωμένες δομές δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη. Ο Περιφερειακός Τύπος στη χώρα μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την τάση διεθνοποίησης – παγκοσμιοποίησης που όμως πρέπει μα συνυπάρχει με την ταυτόχρονη ανάδειξη των περιφερειών και της τοπικότητας. Να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια σύγκλισης και συνδυασμού των τεχνολογιών της πληροφορικής, του διακδικτύου, των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσιαρτσιώνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον και την πορεία του περιφερειακού Τύπου, λέγοντας πως «το μέλλον ανοίγει για τον Περιφερειακό Τύπο, καθώς νομοτελειακά η Περιφέρεια θα μετεξελίσσεται σε αυτοδιοικούμενη προγραμματική και αναπτυξιακή μονάδα, κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Στις ευρωπαϊκές χώρες οι μεγάλες περιφερειακές εφημερίδες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο στο κέντρο».
 Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και πριν καλέσει στο βήμα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της Κυβέρνησης που αφορά «στη διαρκή φροντίδα για την θέσπιση και την εποπτεία των κανόνων για την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού, με πρωταρχικό γνώμονα το όφελος του πολίτη και της τοπικής κοινωνίας».
Στο συνέδριο παρέστησαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο νομάρχης Ημαθίας κ. Γ. Σπάρτσης, εκπρόσωποι του περιφερειακού Τύπου από όλη τη χώρα, βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

********************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Βέροια, 14 Οκτωβρίου 2005

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Γ.Γ. της Περιφέρειας,
Κύριε Νομάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Εκλεκτοί Παριστάμενοι
Αξιότιμοι κύριοι Σύνεδροι,
Κυρίες και Κύριοι,

Καλωσορίζουμε στη Μακεδονία τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια καθώς και τους εκλεκτούς εκπροσώπους των Ενώσεων Περιφερειακών Εφημερίδων της Ευρώπης.

Βρισκόμαστε σήμερα μαζί με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται επάξια ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά αγαθά στις δημοκρατικές κοινωνίες, την ενημέρωση και την πληροφόρηση των πολιτών.

Το συνέδριο δε αυτό ασχολείται με έναν εξαιρετικής σημασίας τομέα: αυτόν της ενημέρωσης της Περιφέρειας, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της ίδιας της χώρας μας. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι στο όνομά της έχουν ειπωθεί πολλά, ωστόσο η Ελληνική Περιφέρεια, δεν εισέπραξε ποτέ όσα πραγματικά της όφειλε η κεντρική διοίκηση.

Δεν είναι ένας όρος, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για να αποδώσει έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό. Αντίθετα, είναι ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της χώρας μας που διαθέτει άρτιο επιστημονικό δυναμικό, παραγωγικούς φορείς που νοιάζονται για τον τόπο τους, ανθρώπους που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο, νέους που οραματίζονται την πρόοδο και την ευημερία.

Διαθέτει απλούς και νομοταγείς πολίτες με ανιδιοτελή σκέψη και πρωτογενείς ιδέες, με δικούς της κανόνες που διατηρούνται καλά μέσω ενός ζωντανού όσο και ιδιότυπου κοινωνικού ελέγχου.

Το κάθε χωριό, η κάθε τοπική κοινωνία, ο κάθε δήμος, το κάθε σημείο της χώρας, είναι πολυσήμαντα «ζωτικά κέντρα» που όλα μαζί συνθέτουν τον κορμό της πατρίδας μας και επιβάλλεται να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να ισχυροποιηθούν ιδιαίτερα από τους ανθρώπους της ενημέρωσης.

Σήμερα, το θέμα μας δεν είναι ποιος φταίει για αυτή την υστέρηση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Το ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε όλοι, ο κάθε ένας από τη θέση που υπηρετεί, προκειμένου να αναστρέψουμε γρήγορα την κατάσταση.

Υπό αυτό το πνεύμα, η ευθύνη ανήκει σε όλους μας γιατί η προκοπή και η πρόοδος είναι κοινός μας στόχος.

Σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου είναι εξαιρετικής σημασίας και το λέω όχι ως πολιτικός αλλά ως απλός πολίτης αυτής της χώρας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιφέρεια, μακριά από τα λεγόμενα κέντρα των αποφάσεων, μακριά από τις εντός και εκτός εισαγωγικών «ευκαιρίες» που δίνει μια μεγαλούπολη.
Όλοι σήμερα μαθαίνουμε με την κάθε λεπτομέρεια για το τι συμβαίνει καθημερινά στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν είναι όμως αυτή, η συνολική εικόνα της χώρας.
Κι αυτό στον 21ο αιώνα πρέπει να αλλάξει. Στην Ευρώπη των Περιφερειών, στην Ευρώπη των τοπικών κοινωνιών, στη σύγχρονη Ελλάδα που αγωνίζεται για την ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία, οι αποκεντρωμένες δομές δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη.
Ο Περιφερειακός Τύπος στη χώρα μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την τάση διεθνοποίησης – παγκοσμιοποίησης που όμως πρέπει μα συνυπάρχει με την ταυτόχρονη ανάδειξη των περιφερειών και της τοπικότητας. Να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια σύγκλισης και συνδυασμού των τεχνολογιών της πληροφορικής, του διακδικτύου, των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα, η σαφής επιχειρηματική λειτουργία, αλλά και η διατήρηση της αυτονομίας αποτελούν τα βασικά στοιχεία για την εκπλήρωση της αποστολής του.
Εκτιμώ ότι το μέλλον ανοίγει για τον Περιφερειακό Τύπο, καθώς νομοτελειακά η Περιφέρεια θα μετεξελίσσεται σε αυτοδιοικούμενη προγραμματική και αναπτυξιακή μονάδα, κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών.
Στις ευρωπαϊκές χώρες οι μεγάλες περιφερειακές εφημερίδες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο στο κέντρο.
Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να εργαστούμε συνειδητά, δίνοντας τη μάχη για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην προκοπή, αυτή της εκτός αστικών κέντρων άλλης Ελλάδας, με πίστη και εμμονή στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, του πλουραλισμού και της αντικειμενικότητας.
Η μάχη της Κυβέρνησης αφορά στη διαρκή φροντίδα για την θέσπιση και την εποπτεία των κανόνων για την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού, με πρωταρχικό γνώμονα το όφελος του πολίτη και της τοπικής κοινωνίας.
Σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα, θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή δύναμη και επιτυχία.
Ολοκληρώνοντας θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου σας στη Βέροια, αλλά και για την απόφασή σας να βραβεύσετε πρόσωπα, επιχειρηματίες, επιχειρήσεις και φορείς που έχουν ως αφετηρία αλλά και ως σημείο αναφοράς την Ελληνική Περιφέρεια.
Παρακαλώ τον εξοχότατο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, να έλθει στο βήμα για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του διεθνούς αυτού συνεδρίου.

Κύριε Πρόεδρε,

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 18-10-2005