Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ypes press002
ypes press002

Που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005, παρακολούθησε το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» Θεσσαλονίκης.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η αποψινή εκδήλωση είναι ένα ακόμα συμβολικό δείγμα της ενεργούς συμμετοχής της νέας γενιάς των Ποντίων στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη, ότι ο ποντιακός ελληνισμός διακρίνεται για την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα.

Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν την πλούσια λαογραφική κληρονομιά των Ελλήνων. Ο ρυθμός, το ύφος, η μουσική, τα τραγούδια, η ενδυμασία, οι κινήσεις, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που εκφράζει την ψυχή, την καρδιά και τα βιώματα των ανθρώπων.

Στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα και την πορεία του  Γένους μας. Στοιχεία που προσδιορίζουν την καταγωγή μας, τα ήθη και τα έθιμα, την Ιστορία, τον τρόπο ζωής, το μεσογειακό κλίμα, τις κοινωνικές μας αντιλήψεις.
Μ’ αυτές τις εκδηλώσεις, διατηρείτε και μεταβιβάζετε στις νεότερες γενιές την παράδοση κρατώντας αναλλοίωτες τις ρίζες του λαού μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιαρτσιώνης συνεχάρη το προεδρείο και τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συμμετέχοντες, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ακόμα μια φορά την τεράστια συμβολή και προσφορά του Ποντιακού ελληνισμού στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους Πόντιοι πρόσφυγες, φτάνοντας στη Μητέρα Ελλάδα, ξεκίνησαν ξανά από το μηδέν και κατάφεραν με πολλή δουλειά και κόπο να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους και τελικά να μεγαλουργήσουν.

Το μυστικό τους είναι ότι μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα “κουβάλησαν” το μεγαλύτερο “θησαυρό” που κανείς δεν μπορούσε να τους τον στερήσει:  τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις αιώνων. Αυτά τους κράτησαν “ζωντανούς” και δυνατούς. Αυτά τους έδωσαν δύναμη και κουράγιο να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή με πίστη και προκοπή.

Οι Έλληνες του Πόντου, γνήσιοι φορείς και εκφραστές του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ισχυροποίηση και διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

**************
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Κυρίες και κύριοι

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνεται να βρεθώ απόψε μαζί σας και να παρακολουθήσω το 1ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ποντιακός ελληνισμός διακρίνεται για την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη.

Οι ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους Πόντιοι πρόσφυγες φτάνοντας στη Μητέρα Ελλάδα, ξεκίνησαν ξανά από το μηδέν και κατάφεραν με πολλή δουλειά και κόπο να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους και τελικά να μεγαλουργήσουν.

Το μυστικό τους είναι ότι μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα «κουβάλησαν» το μεγαλύτερο «θησαυρό» που κανείς δεν μπορούσε να τους τον στερήσει:  τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις αιώνων. Αυτά τους κράτησαν «ζωντανούς» και δυνατούς. Αυτά τους έδωσαν δύναμη και κουράγιο να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή με πίστη και προκοπή.

Οι Έλληνες του Πόντου, γνήσιοι φορείς και εκφραστές του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ισχυροποίηση και διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος.

Η συμβολή του ποντιακού ελληνισμού, στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες είναι αναμφισβήτητη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πορεία των Ποντίων είναι συνυφασμένη με το Πνεύμα και τον Πολιτισμό. Από τα βάθη των αιώνων άλλωστε κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστη την ελληνική γλώσσα και τη θρησκευτική πίστη τους.

Οι νεότεροι μάλιστα έγιναν άξιοι συνεχιστές μιας ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία σφυρηλάτησε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η αποψινή εκδήλωση είναι ένα ακόμη συμβολικό δείγμα της ενεργούς συμμετοχής της νέας γενιάς των Ποντίων στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν την πλούσια λαογραφική κληρονομιά των Ελλήνων. Ο ρυθμός, το ύφος, η μουσική, τα τραγούδια, η ενδυμασία, οι κινήσεις, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που εκφράζει την ψυχή, την καρδιά και τα βιώματα των ανθρώπων.

Στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα και την πορεία του  Γένους μας. Στοιχεία που προσδιορίζουν την καταγωγή μας, τα ήθη και τα έθιμα, την Ιστορία, τον τρόπο ζωής, το μεσογειακό κλίμα, τις κοινωνικές μας αντιλήψεις.

Μ’ αυτές τις εκδηλώσεις, διατηρείτε και μεταβιβάζετε στις νεότερες γενιές την παράδοση κρατώντας αναλλοίωτες τις ρίζες του λαού μας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας για τη διοργάνωση του εξαιρετικού αυτού φεστιβάλ, που εύχομαι να στεριώσει. 

Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Επόμενο άρθροΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ