“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΙΣΤΟΡΙΑ” ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΣΕ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΘΟΝΗ

ypes press002
ypes press002
Το Υ.ΜΑ-Θ, στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής της  πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας, χρησιμοποίησε την ψηφιακή παραγωγή ταινίας με θέμα «Μακεδονία και Θράκη, Aνθρωποι και Ιστορία». Πρόκειται για μια παραγωγή, εξάλεπτης  διάρκειας, που θα προβάλλει τρισδιάστατα την ιστορική διαδρομή της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και τις προσωπικότητες που τη διαμόρφωσαν.

Η ταινία αυτή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, επιχειρεί με πρωτοποριακό, εύληπτο, περιεκτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας και της Θράκης, μιας ευαίσθητης περιοχής που γειτνιάζει με διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Η παραγωγή θα προβάλλεται τρισδιάστατα στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας, το οποίο έχει καταστεί κέντρο εκατοντάδων επισκεπτών  όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες. Αυτή ακριβώς η αλματώδης αύξηση της επισκεψιμότητάς του, κυρίως από πολίτες των γειτονικών χωρών, το καθιστά ιδανικό τόπο προβολής της συγκεκριμένης παραγωγής.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2005, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, με αφορμή την έλευση του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 70ής ΔΕΘ.

Σε δεύτερη φάση, η ταινία θα προβάλλεται και στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος στην Αθήνα, με την προοπτική στο μέλλον να προβάλλεται και στα Πλανητάρια του εξωτερικού.

Η συνοπτική ιστορική διαδρομή της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσα από κυρίαρχες μορφές-προσωπικότητες και τους χώρους δράσης τους, έχει διττό στόχο.

Από τη μια πλευρά, οι πληροφορίες που δίνει  έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο, γνωρίζοντας στους χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως στους μαθητές, με μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο την ιστορία του τόπου τους.

Από την άλλη παρουσιάζοντας τον ιστορικό, πολιτικό και  πολιτισμικό  ρόλο της Μακεδονίας και της Θράκης στην ευρύτερη περιοχή διαχρονικά μέσα από τα πρόσωπα και τις δράσεις τους, προωθεί την έννοια της συνεργασίας και της συνύπαρξης των λαών και αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, για μια ακόμα φορά, η Βόρεια Ελλάδα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Υπενθυμίζει με εύσχημο και διακριτικό τρόπο στους ξένους επισκέπτες, κυρίως από τις γειτονικές χώρες, τα αυτονόητα και ιστορικά τεκμηριωμένα εκείνα σημεία, που κατά καιρούς έχουν αμφισβητηθεί από γειτονικούς λαούς.

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΙΣΤΟΡΙΑ»

Μακεδονία – Θράκη Άνθρωποι και ιστορία μια διαδρομή στους χώρους, τα πρόσωπα και τις δράσεις τους στην περιοχή, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Με πρωτοποριακό, εύληπτο, περιεκτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο παρουσιάζεται η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας και της Θράκης, μιας περιοχής που αφομοίωσε διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Με τη βοήθεια τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων εικονικής πραγματικότητας ταξιδεύουμε στο χρόνο και, βιώνοντας στιγμές του χθες, συναντούμε τις μορφές που γεννήθηκαν, έζησαν, αγωνίστηκαν, οραματίστηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη, αφήνοντας τη σφραγίδα τους στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μέσα στο μοναδικό οπτικοακουστικό περιβάλλον του θόλου του πλανηταρίου, στη λογική της συγχρονίας, επισκεπτόμαστε τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες στο Δισπηλιό και την Τούμπα Θεσσαλονίκης. Παρασυρόμαστε στη μαγευτική δίνη της μυθολογίας, μέσα από την ιστορία του Ορφέα, ανακαλύπτουμε το Δημόκριτο και το διανοητή Αριστοτέλη. Ακολουθούμε το Μέγα Αλέξανδρο, από τα πρώτα του βήματα στην πορεία του στην οικουμένη, αλλά και μυούμαστε στην πνευματικότητα του Αγίου Όρους. Ενστερνιζόμαστε τις προσπάθειες για ανεξαρτησία, ειρήνη και ευημερία, παρακολουθώντας τον Παύλο Μελά. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες πολιτιστικής δημιουργίας – ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών – σε αντίξοες συνθήκες. Οραματιζόμαστε για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Αγωνιζόμαστε να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Με αίσθημα ευθύνης σχεδιάζουμε το μέλλον στη Μακεδονία και τη Θράκη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην  Οικουμένη.

Συντελεστές:

Παραγωγή: Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
Εκτέλεση παραγωγής: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
Υπεύθυνοι Παραγωγής: Σία Τουλιοπούλου, Βασίλης Μάτσος.
Οργάνωση παραγωγής και Σκηνοθεσία: Γιάννης Βαλτής
Σενάριο: Βασίλης Κεχαγιάς, Παναγιώτης Ιωσηφέλης
Μουσική: Μιχάλης Λαπιδάκης
Αφήγηση: Κάτια Δανδουλάκη
3D Animation: Τhe Αnimonautes
Compositing 2D Animation & Editing: ICON PLUS
Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: N-ORASIS
Ηχητικό Post Production: Surround – N – CODE
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Δημ. Κεχαγιάς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Επιμέλεια Storyboard: Φωτεινή Καργιωτάκη
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Γιάννης Καρλιάμπας, Σία Τουλιοπούλου, Χειριστές Πλανηταρίου: Κλαίρη Γρηγορούδη, Γιώργος Μποκοβός.

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ 3,
TV100 – FM100
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ,
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Προηγούμενο άρθροΠΕΝΗΝΤΑ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 12 / 09 /05