Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει ως εθνικός εταίρος
Aρχισαν, το πρωί της Τετάρτης 8/6/05, οι εργασίες του 5ου διήμερου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συμβούλων για την «Κοινωνική Ενσωμάτωση» (Consultants for Social Inclusion – ENSI), στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η πολιτική έχει ανάγκη από συμμετοχικές διαδικασίες για την εισαγωγή των νέων στην αγορά εργασίας».
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φωτίσει τις πολλές πτυχές του προβλήματος της ανεργίας στους νέους της Ευρώπης, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων (εταιριών, υπηρεσιών και οργανισμών), καθώς και η από κοινού αναζήτηση τρόπων εισόδου στην αγορά εργασίας.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει ως εθνικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ENSI».
Διοργανωτής εταίρος από ελληνικής πλευράς είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στον εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία, Σύμπραξη δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ενώ βασικοί εταίροι είναι: η Ένωση Caritas της Επισκοπής Linz (Αυστρία), η Ομοσπονδία των εθελοντών του Αγ. Βικέντιου (Γαλλία), η Ένωση Caritas της Επιτροπής Κολωνίας (Γερμανία), η Οργάνωση Υποστήριξης Μεταναστών Steunpunt Minderheden Overijssel (Ολλανδία), η Οργάνωση Υποστήριξης Φορέων Εθελοντών Clinks York (Μ. Βρετανία) και η Εθελοντική Οργάνωση Υποστήριξης Άνεργων Γυναικών SKP (Πολωνία).
Στο μήνυμά του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι τα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. «Αναμφισβήτητα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Τα δυο, όμως, πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία απέδειξαν ότι για τους Ευρωπαίους πέρα και πάνω από την οικονομική ολοκλήρωση βρίσκεται η πολιτική ή καλύτερα η κοινωνική ολοκλήρωση. Το ζητούμενο πλέον αποτελεί το κοινωνικό προφίλ της Ε.Ε., όπου το κοινωνικό γίγνεσθαι και τα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της. Το «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών, θεωρώ πως δεν είναι ένα «όχι» στην Ε.Ε. που απομακρύνεται από το όραμα της Ευρώπης των λαών και των πολιτών. Για το λόγο αυτό ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών και η καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά προβλήματα των Ευρωπαίων αποτελεί αναγκαιότητα».
Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε, επίσης, ότι: «Το ΥΜΑ–Θ αντιλαμβανόμενο πλήρως τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σταδιακά στην Ε.Ε. επέλεξε να συμμετάσχει ως εθνικός εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENSI της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσβλέποντας στη βελτίωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παγίωση πολιτικών στο πλαίσιο της Ε.Ε., που θα έχουν ως σημείο αναφοράς τον ευρωπαίο πολίτη».
Τα βασικά βήματα που θα πραγματοποιηθούν από κάθε έναν από τους εταίρους, στην εν λόγω συνάντηση, είναι:
- η ανάλυση του εκάστοτε εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση
- η έρευνα σχετικά με τον τρόπο που θα διαβιβάζονται οι στόχοι του εθνικού σχεδίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
- η τεκμηρίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των καλών παραδειγμάτων πολιτικής συμμετοχής μειονεκτούντων ατόμων
- η περίληψη όλων των αποτελεσμάτων στα εκπαιδευτικά εργαλεία ή σε ένα εγχειρίδιο για τα κοινωνικοπολιτικά δραστήρια άτομα
Το πρόγραμμα ENSI προέκυψε και ενισχύθηκε στο πλαίσιο ενός τετραετούς ευρωπαϊκού προγράμματος του 2002. Με τις πρωτοβουλίες του αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει “η «πάλη», ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, ένα από τα κεντρικά στοιχεία στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να μεταβείτε στη διεύθυνση:
http://europa.eu.int/comm/employment_social