Δεν ζητούμε εκδίκηση αλλά διεκδικούμε την παγκόσμια αναγνώριση ώστε να αποδοθεί η ιστορική δικαίωση
ΩΡΑ 20:00
O υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης παραβρέθηκε και μίλησε, το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου 2005, στην κεντρική ανοιχτή συγκέντρωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που έγινε στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τσιαρτσιώνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε την 19η Μαΐου επέτειο απόδοσης τιμής και αναστοχασμού πάνω στα διδάγματα της Ιστορίας, υπογραμμίζοντας ότι «η γενοκτονία των Ποντίων, μελανή σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός καθυστερημένου εθνικού χρέους, του χρέους της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της διεθνούς αναγνώρισης -πάνω από 80 χρόνια μετά- της σφαγής των Ποντίων, δίπλα στη γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων».
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τόνισε επίσης πως «είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Η αδιάκοπη διαδρομή του Ελληνισμού ανά τους αιώνες αποδεικνύει ότι δεν είμαστε από αυτούς. Ας κάνουμε παντού γνωστό όι δεν ζητούμε εκδίκηση, απλώς διεκδικούμε την παγκόσμια αναγνώριση, ώστε να αποδοθεί η ιστορική δικαίωση».
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται βάσει των αναγκών που επιτάσσει η νέα εποχή και η σύγχρονη Ευρώπη, επισήμανε ότι: «Σήμερα, 83 χρόνια μετά, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Στη νέα εποχή της Ευρώπης οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολυπολιτισμικού οικοδομήματος που χτίσαμε όλοι οι λαοί. Σε αυτή την Ευρώπη, ο σεβασμός στην Ιστορία δεν είναι μόνον προαπαιτούμενο, αλλά και στοιχείο βαθύτατης και αναγκαίας “αυτογνωσίας”».
O κ. Τσιαρτσιώνης κάνοντας λόγο για την αποφασιστικότητα και την επιμονή που χαρακτήρισαν τον Ποντιακό Ελληνισμό στην πολυτάραχη ιστορική διαδρομή του, υπογράμμισε ότι «μας εμπνέουν σήμερα όλους στη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση της πραγματικά ισχυρής Ελλάδας του 21ου αιώνα. Μίας κοινωνίας ευημερίας και συνοχής, ανάπτυξης και αλληλεγγύης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η συνεισφορά του Ποντιακού Ελληνισμού είναι τεράστια. Είναι λαμπρό παράδειγμα της επιμονής, της αποφασιστικότητας, της προκοπής και της αντοχής ενός λαού που διαθέτει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό και «αδάμαστο» πνεύμα. Με αυτό το πνεύμα, πατώντας γερά στην Ιστορία μας, κρατάμε την ταυτότητά μας και προχωράμε ενωμένοι στο μέλλον της Ελλάδας μας» και κατέληξε:
«Η Ελλάδα έγινε ένα σύγχρονο, δυναμικό κράτος και με τη συμβολή του ποντιακού στοιχείου, με τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις τέχνες, το εμπόριο και την εφευρετικότητά του. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ήταν φτωχότεροι χωρίς τη συμβολή των Ποντίων».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2005
Κυρίες και Κύριοι,
Η 19η Μαΐου, ημέρα ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι επέτειος απόδοσης τιμής και αναστοχασμού πάνω στα διδάγματα της Ιστορίας.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη περίπου 350.000 Ελλήνων, που έπεσαν θύματα μίας απάνθρωπης επιχείρησης εθνοκάθαρσης. Το δράμα που έζησε ο Ποντιακός Ελληνισμός, είναι γεγονός. Η υλοποίηση του σχεδίου ολοκληρωτικού ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες και το αίμα των σφαγιασθέντων αδερφών μας είναι μία ιστορική πραγματικότητα.
Η γενοκτονία των Ποντίων, μελανή σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός καθυστερημένου εθνικού χρέους, του χρέους της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της διεθνούς αναγνώρισης, πάνω από 80 χρόνια μετά, της σφαγής των Ποντίων, δίπλα στη γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Η αδιάκοπη διαδρομή του Ελληνισμού ανά τους αιώνες αποδεικνύει ότι δεν είμαστε από αυτούς. Ας κάνουμε παντού γνωστό ότι δεν ζητούμε εκδίκηση, απλά διεκδικούμε την παγκόσμια αναγνώριση ώστε να αποδοθεί η ιστορική δικαίωση.
Σήμερα, 83 χρόνια μετά, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Στη νέα εποχή της Ευρώπης οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολυπολιτισμικού οικοδομήματος που χτίσαμε όλοι οι λαοί.
Σε αυτή την Ευρώπη, ο σεβασμός στην Ιστορία δεν είναι μόνον προαπαιτούμενο, αλλά και στοιχείο βαθύτατης και αναγκαίας «αυτογνωσίας».
Η ίδια η Ευρώπη πόνεσε, μάτωσε και αυτοτραυματίστηκε στο κοντινό και μακρινό παρελθόν της. Οι λαοί της συνειδητοποίησαν τη «ρίζα του κακού» και μέσα από τις διαφορές του,ς «συνέθεσαν» το παρόν τους, ξεπερνώντας προκαταλήψεις, μισαλλοδοξίες και ταμπού του παρελθόντος, ώστε να φτιάξουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον, κοινό για όλους τους πολίτες.
Δεν ξέχασαν όμως την Ιστορία τους, ούτε αποπειράθηκαν να την «παραχαράξουν» για να διώξουν με αυτόν τον τρόπο την ιστορική τους ευθύνη.
Η Γερμανία ζήτησε συγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος των Εβραίων και των υπολοίπων εθνοτήτων και λαών.
Ο εκδημήσας πρώην Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, το Μάιο του 2001 όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, ζήτησε συγνώμη για τα δεινά που προκάλεσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάνοντας αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.
«Συγνώμη» για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής στις ασιατικές ακτές του Ειρηνικού που είχαν καταλάβει κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε μόλις τον περασμένο μήνα και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κοϊζούμι, αναγνωρίζοντας τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η χώρα του.
Η αναγνώριση των γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία, δεν αναζωπυρώνει μίση και φανατισμό, αλλά αντιθέτως, αποτρέπει από την πιθανή επανάληψή τους. Οδηγεί στην αλληλοκατανόηση, την πραγματική συμφιλίωση και τη συμπόρευση μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε σήμερα εδώ και για έναν άλλο λόγο. Για να τιμούμε και τους αγώνες εκείνων που επέζησαν, που έφτασαν στην Πατρίδα και μέσα από πίκρες, δυσκολίες και απογοητεύσεις, κατόρθωσαν να βάλουν νέα, γερά θεμέλια προκοπής και δημιουργίας. Η Οδύσσεια που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου δεν έκαμψε το φρόνημα και την αγωνιστικότητά τους. Το μαρτυρικό ταξίδι της προσφυγιάς δεν τους γονάτισε. Παρά τις πληγές που άφησαν τα τραγικά γεγονότα στη ψυχή και το μυαλό όλων, ο Ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε, από την πρώτη στιγμή, να δημιουργήσει και να προσφέρει στη Νέα Πατρίδα.
Η Ελλάδα έγινε ένα σύγχρονο, δυναμικό κράτος και με τη συμβολή του ποντιακού στοιχείου, με τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις τέχνες, το εμπόριο και την εφευρετικότητά του. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ήταν φτωχότεροι χωρίς τη συμβολή των Ποντίων.
Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που, φέρνοντας από τον Πόντο λίγο χώμα, μία εικόνα και αμέτρητες αναμνήσεις πάλεψαν και, τελικά, κατάφεραν να χτίσουν μία νέα πατρίδα και να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας κατά τον 20ό αιώνα.
Η σημερινή μέρα δεν αναφέρεται μόνο στο ιστορικό παρελθόν. Μας υπενθυμίζει ότι, στην αυγή του 21ου αιώνα, 150.000 νεοπρόσφυγες Έλληνες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δίνουν το δικό τους καθημερινό, δύσκολο αγώνα για επιβίωση και κοινωνική ενσωμάτωση. Έναν αγώνα, στον οποίο, το επίσημο κράτος πρέπει να στέκει αρωγός. Σε αυτούς τους Έλληνες που, επί αιώνες, κρατούν τον Ελληνισμό ζωντανό, έχουμε χρέος να αποδώσουμε όσα τους οφείλουμε.
Η αποφασιστικότητα και η επιμονή που χαρακτηρίζουν τον Ποντιακό Ελληνισμό στην πολυτάραχη ιστορική διαδρομή του, μας εμπνέουν σήμερα όλους στη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση της πραγματικά ισχυρής Ελλάδας του 21ου αιώνα. Μίας κοινωνίας ευημερίας και συνοχής, ανάπτυξης και αλληλεγγύης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η συνεισφορά του Ποντιακού Ελληνισμού είναι τεράστια. Είναι λαμπρό παράδειγμα της επιμονής, της αποφασιστικότητας, της προκοπής και της αντοχής ενός λαού που διαθέτει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό και «αδάμαστο» πνεύμα. Με αυτό το πνεύμα, πατώντας γερά στην Ιστορία μας, κρατάμε την ταυτότητά μας και προχωράμε ενωμένοι στο μέλλον της Ελλάδας μας.
Αιώνια η μνήμη σε όλους αυτούς που έπεσαν μαρτυρικά.
Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους.