Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ypes press002
ypes press002

“Ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια”

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου 2005, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της 30ης  Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά το χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης: «Η Κυβέρνηση κήρυξε τη χρονιά του 2005 “Έτος Ανταγωνιστικότητας”, προκειμένου να αναδείξει τις πολιτικές τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας.

Το έτος ανταγωνιστικότητας  σηματοδοτεί, επίσης, την κινητοποίηση και τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Νέα Εποχή, η Νέα Οικονομία, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η προσπάθειά συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο “παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα”. 

Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς στην Περιφέρεια».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιαρτσιώνης εξήγησε πως «ήδη έχουν ψηφιστεί και αποδίδουν αποτελέσματα ο νέος φορολογικός νόμος, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας, το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημοσίων έργων, οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα’’.

Παράλληλα,  στο αμέσως επόμενο διάστημα, προωθούμε ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στη Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Όπως υπογράμμισε: «Το ΥΜΑ-Θ, ως συντονιστής της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο των τριών περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, στοχεύει στη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου, βάση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού χώρου. Αυτό ανέλαβε το ΥΜΑ-Θ να το καταρτίσει και θα λειτουργήσει καθοριστικά, προκειμένου να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ενώ θα συμβάλει και στην προετοιμασία προγραμμάτων, που θα ενταχθούν στο Δ’ Κ.Π.Σ.

Το ΥΜΑ-Θ, επίσης, έχει ορισθεί ως τελικός δικαιούχος από το ΕΠΑΝ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού σχεδίου».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και στη μεταποίηση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, που, όπως υποστήριξε, «χρειάζεται την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού συστήματος προώθησης εξαγωγών. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει, λόγω της θέσης της, να αναπτύξει μία ιδιαίτερη δράση προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η ποιότητα των προϊόντων μας μπορεί να σταθεί σε αυτή την περιοχή σήμερα. Επιβάλλεται η άμεση διοικητική συγκέντρωση όλων των φορέων που ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών, σε ένα Υπουργείο, με έναν πολιτικό υπεύθυνο που θα δράσει “επιθετικά”. Το ΥΜΑ-Θ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ, ετοιμάζει μία σχετική πρόταση».

****************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ.
 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΜΑ-Θ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Ε.Β.Ε.

«Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας στην έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης σας.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στα 30 χρόνια ζωής του, κατάφερε να οικοδομήσει ένα δυναμικό προφίλ και μία ισχυρή παρουσία στο χώρο των ελληνικών εξαγωγών, μέσα από τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, το δημιουργικό, αλλά και «ανήσυχο» επιχειρηματικό πνεύμα των μελών του, παρά τις δύσκολες διεθνείς και εσωτερικές συγκυρίες.
Η Κυβέρνηση κήρυξε τη χρονιά του 2005, «Έτος Ανταγωνιστικότητας» προκειμένου να αναδείξει τις πολιτικές τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας. Το έτος ανταγωνιστικότητας  σηματοδοτεί επίσης την κινητοποίηση και τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Νέα Εποχή, η Νέα Οικονομία, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η προσπάθειά συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο “παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα”.  Δίνονται κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τυποποίηση και την πιστοποίηση. Να δημιουργήσουν επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Να επενδύουν στην παραγωγικότητα και την ποιότητα. Αυτή είναι η κοινή πρόκληση εάν θέλουμε η Ελλάδα να ξεχωρίσει.

Εργαζόμαστε για να αντιστρέψουμε την τάση επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας. Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές μας έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη συνεννόηση, τη συνέπεια και τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, σαφές και διάφανο. Ένα πλαίσιο κοινό για όλους τους επενδυτές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Δίνουμε σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός. Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν ψηφιστεί και αποδίδουν αποτελέσματα:
– ο νέος φορολογικός νόμος
– ο νέος αναπτυξιακός νόμος
– το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων
– το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας
– το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα 
– το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημοσίων έργων,
– οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα’’.
Παράλληλα,  στο αμέσως επόμενο διάστημα, προωθούμε: 
– ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα
– την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου
– το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης.
Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, εξαιτίας των οποίων είχαν αδρανοποιηθεί, επί πολλά χρόνια, μεγάλα επενδυτικά σχέδια για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Από την πλευρά μας, το ΥΜΑ-Θ, ως συντονιστής της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο των τριών περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου, το οποίο θα συμβάλλει ώστε τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας περιφέρειας να αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης. Με τον τρόπο αυτό, οι τρεις περιφέρειες αποκτούν το αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικό μέγεθος που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης θα λειτουργήσει καθοριστικά προκειμένου να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τις αναπτυξιακές δυνατότητες του χώρου, που θα καταστήσουν την περιφερειακή οικονομία ικανή να ανταγωνιστεί τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Θα συμβάλει επίσης καθοριστικά στην προετοιμασία των προγραμμάτων, που θα ενταχθούν στο Δ’ Κ.Π.Σ. (το Κ.Π.Σ. της περιφέρειας), όπου πλέον θα απαιτείται ο έλεγχος της ακολουθητέας στρατηγικής και ως εκ τούτου, η ακριβής στόχευση των προγραμμάτων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, έχει ορισθεί ως τελικός δικαιούχος από το ΕΠΑΝ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη για την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες μέσα από ένα στοχευμένο και συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών θα διαμορφώσει το μελλοντικό   brand name, τη μελλοντική ταυτότητα της πόλης, όσον αφορά την ταυτοποίησή της στον ελληνικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

Η προτεινόμενη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό σχέδιο με τη δημιουργία ενός χωρικά ορισμένου προβάλλοντος συνεχούς ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων, έρευνας, τεχνολογίας και πολιτισμού στο Βορειοελλαδικό χώρο. Με την υλοποίηση του σχεδίου η πόλη,  η Μακεδονία και η Θράκη,  αποκτούν την ικανότητα συνεχούς προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες  μέσω της εισαγωγής καινοτομιών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί το καθοριστικότερο στοιχείο για την  ανάπτυξη των εξαγωγών μας.

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής στηρίζεται στη συνέργια των σημαντικότερων καινοτόμων μηχανισμών της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν φυσική παρουσία στην προτεινόμενη ζώνη. Έτσι εξασφαλίζονται οι όροι ούτως ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που ευνοεί και υποστηρίζει ενεργά τη συνεργασία, τα επιχειρηματικά δίκτυα και τις πρωτοβουλίες καινοτομίας.
Κυρίες και Κύριοι, Χρειάζονται συντονισμένα βήματα, ρεαλιστικές πολιτικές και σύγχρονη στόχευση, ώστε ο κλάδος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Η παγκοσμιοποίηση της  οικονομίας και ο διεθνής ανταγωνισμός δημιουργούν νέα δεδομένα στον κλάδο των  ελληνικών εξαγωγών.
Αυτά τα νέα δεδομένα εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη στον εξαγωγικό κλάδο και κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία. Η διεύρυνση της Ε.Ε. με 10 νέα κράτη-μέλη προσφέρει νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας. 
– Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που επιδιώκουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, είναι ακόμη περισσότερο ανοιχτές σε επιχειρηματικές συνεργασίες. 
– Το 2008, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη. Τα βόρεια σύνορα της χώρας μας θα ανοίξουν και θα διευρυνθούν. Η περιοχή θα γίνει ακόμη περισσότερο «προσπελάσιμη», προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες ενός «ενιαιοποιημένου» χώρου με προοπτικές περαιτέρω οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας,  στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.
Είναι αυτονόητο πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ και η βελτίωση της απασχόλησης εξαρτώνται άμεσα από τη βελτίωση των εξαγωγών. Ειδικά όταν είναι γνωστό πως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας απασχολούνται περίπου 100.000 εργαζόμενοι και ο ΣΕΒΕ, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε στην τριαντάχρονη πορεία του, καταφέρατε να εδραιώσει το μεγαλύτερο σύνδεσμο εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη Μακεδονία και Θράκη σε ισχυρό οικονομικό βραχίονα της ελληνικής επικράτειας.
– Η μεταποίηση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα χρειάζεται την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού συστήματος προώθησης εξαγωγών. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει, λόγω της θέσης της, να αναπτύξει μία ιδιαίτερη δράση προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η ποιότητα των προϊόντων μας μπορεί να σταθεί σε αυτή την περιοχή σήμερα.
– Επιβάλλεται η άμεση διοικητική συγκέντρωση όλων των φορέων που ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών, σε ένα υπουργείο, με έναν πολιτικό υπεύθυνο που θα δράσει «επιθετικά». Το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ, ετοιμάζει μία σχετική πρόταση.
Χρειάζεται ένα εθνικό εξαγωγικό όραμα. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, η χώρα μας έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πετύχει πολλά σε αυτό τον τομέα. Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσής σας».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 18/5/2005
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 20/5/2005