Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ”

ypes press002
ypes press002
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου 2005, απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο με θέμα «Πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Μαυροβουνίου», οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες στην Αθήνα και θα ολοκληρωθούν στις 11 Φεβρουαρίου 2005 στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιαρτσιώνης μίλησε στο πλαίσιο του «Συμβουλίου Ηγετών», στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Σέρβοι Υπουργοί.
 
«Αδελφικές» χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας  ο κ. Τσιαρτσιώνης και επισήμανε πως «πέραν αυτού η συνεργασία μας σε οικονομικό επίπεδο είναι άριστη, καθώς η Ελλάδα, όσον αφορά τις επενδύσεις στη Σερβία, βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό, πέρα από τη γεωγραφική εγγύτητα και το άριστο επίπεδο σχέσεων, θα συμβάλει και η ολοκλήρωση του λεγόμενου διαδρόμου Χ (10), του οδικού, δηλαδή, δικτύου που συνδέει τη Νότια Βαλκανική με την Κεντρική Ευρώπη, παρέχοντας άμεση πια πρόσβαση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης έκανε εκτενή αναφορά στην ουσιαστική αναδιάρθρωση και τη λειτουργική αναβάθμιση του ΥΜΑ-Θ, η οποία έχει δρομολογηθεί, προκειμένου το Υπουργείο να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. «Αποκτά 18 επιχειρησιακές μονάδες – τμήματα, τα οποία θα βρίσκονται σε λειτουργική σύνδεση με τα υπόλοιπα Υπουργεία, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να ασκηθεί ο επιτελικός του ρόλος και να αποτελέσει στρατηγείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Η επιχειρούμενη αναβάθμιση του ΥΜΑ-Θ βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου, το οποίο προωθεί τη συγκρότηση ενός “δια-περιφερειακού δικτύου” αναδεικνύοντας και στηρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών», υπογράμμισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

Με γνώμονα αυτές τις παραμέτρους, υλοποιείται και το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη», που εγκαθίσταται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». «Μέσω αυτού του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα παρακολουθείται η ανασυγκρότηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της ευρύτερης περιοχής», εξήγησε ο Υπουργός.

*********

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
 
ΟΜΙΛΙΑ κ. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ»

«Αξιότιμοι συνάδελφοι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετάσχω στο συνέδριο με θέμα την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας Ελλάδος, Σερβίας και Μαυροβουνίου».
Πρόκειται για μια εκδήλωση, εξαιρετικής σημασίας που πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονικά στιγμή  για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει πρωτοστατώντας η Ελλάδα, καθώς μέσω του διεθνούς της κύρους συμβάλλει αποφασιστικά στην παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ΝΑ Ευρώπη, υποστηρίζοντας παράλληλα δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Η Μακεδονία και η Θράκη, αναμφισβήτητα, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης τους κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αποτελούν το φυσικό σημείο επαφής με τέσσερα κράτη, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς άξονες και προσδίδει την απαραίτητη δυναμική ώστε ο χώρος της Βόρειας Ελλάδας να καταστεί  μητροπολιτικό κέντρο και σημείο αναφοράς στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, προωθείται η ανάδειξη της  Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό, εμπορευματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αποτελέσει  πόλο περιφερειακής ανάπτυξης για τα όμορα κράτη. 
Το ΥΜΑΘ συνειδητοποιώντας την ιστορική αυτή συγκυρία επιχειρεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση και τη λειτουργική αναβάθμισή του ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Αποκτά 18 επιχειρησιακές μονάδες – τμήματα, τα οποία θα βρίσκονται σε λειτουργική σύνδεση με τα υπόλοιπα Υπουργεία, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ασκηθεί ο επιτελικός του ρόλος και να αποτελέσει στρατηγείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Η επιχειρούμενη αναβάθμιση του ΥΜΑ-Θ βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου, το οποίο προωθεί τη συγκρότηση ενός «δια-περιφερειακού δικτύου» αναδεικνύοντας και στηρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών. 
Με γνώμονα αυτές τις παραμέτρους υλοποιείται και το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη», που εγκαθίσταται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Μέσω αυτού του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα παρακολουθείται η ανασυγκρότηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Σε ένα περιβάλλον αειφόρου ανάπτυξης, που τείνει να διαμορφωθεί στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης ο ρόλος της Σερβίας-Μαυροβουνίου είναι καταλυτικός.  Η Σερβία – Μαυροβούνιο, λόγω του πολέμου, του εμπάργκο και των βομβαρδισμών του 1999 έχασε πολύτιμο χρόνο. Ωστόσο έχει ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς πριν λίγα χρόνια.
Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας – Μαυροβουνίου και της Ελλάδας  είναι όχι απλά πολύ καλές, αδελφικές μπορώ να πω. Πέραν αυτού η συνεργασία μας σε οικονομικό επίπεδο είναι άριστη, καθώς η Ελλάδα, όσον αφορά τις επενδύσεις στη Σερβία, βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό, πέρα από τη γεωγραφική εγγύτητα και το άριστο επίπεδο σχέσεων, θα συμβάλει και η ολοκλήρωση του λεγόμενου διαδρόμου Χ (10), του οδικού, δηλαδή, δικτύου που συνδέει τη Νότια Βαλκανική με την Κεντρική Ευρώπη, παρέχοντας άμεση πια πρόσβαση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία υπάρχουν πολλές και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες εάν ενισχυθούν οι συνέργιες και η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το  συνέδριό σας θα συνδράμει αποφασιστικά στη δημιουργία συνεργασιών με στόχο την αποδοτικότερη ανάπτυξη και υλοποίηση των σημαντικών προοπτικών της ευρύτερης οικονομικής περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.
Τα συμπεράσματα των εργασιών σας θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας. Τα αναμένουμε με ενδιαφέρον.
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και στον καθένα ξεχωριστά.
Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 09/2/2005
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 11/2/2005