Στο επίκεντρο οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το μεσημέρι της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου 2005, δέχθηκε επίσκεψη από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι νέες αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη που υλοποιείται από την κυβέρνηση.
Αμέσως μετά τη συνάντησή έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ:
«Βρεθήκαμε σήμερα με τον κ. Δούκα, μετά από δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να μιλήσουμε για τις νέες προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν σε πρωτοβουλίες και δράσεις των δύο υπουργείων σχετικά με το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και Θράκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Συζητήσαμε παράλληλα και για την αναπτυξιακή δυναμική του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης όπως και για τις πολυεπίπεδες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας με τη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Βεβαίως στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα καθώς η επιχειρηματική κοινότητα αναζητά τρόπους και διεξόδους για μία νέα δυναμική και σταθερή αναπτυξιακή πορεία σε μία νέα εποχή. Σε αυτή τη νέα εποχή οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Επιβάλλεται να τις αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και με τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη Βόρεια Ελλάδα και τους πολίτες της».
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ:
«Θεωρούμε όλοι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο, όχι απλά στη χώρα μας αλλά σε όλη την πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Τα εισοδήματα στα Βαλκάνια αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θεωρούμε ότι πολύ σύντομα μπορούμε να παίξουμε αυτό τον σπουδαίο ρόλο. Συζητήσαμε τις δυνατότητες να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα μητροπολιτικό κέντρο έρευνας τεχνολογίας και καινοτομίας, να αναδειχθεί σε σημαντικό ιατρικό, εμπορικό, οικονομικό, τεχνολογικό και τουριστικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών μπορεί να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια που έχει ήδη αναλάβει και δρομολογήσει ο κύριος Τσιαρτσιώνης. Συζητήσαμε επίσης τις εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης κάποιων αναπτυξιακών έργων που έχει προτείνει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης καθώς και την αναβάθμιση του 6ου προβλήτα, ο οποίος φαίνεται ότι θα μπορέσει να δώσει πολύ μεγαλύτερη ώθηση στην εμπορευματική κίνηση της Θεσσαλονίκης αφού θα δέχεται πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας και βυθίσματος. Η διοίκηση του Λιμανιού είναι ενθουσιώδης με αυτήν την προοπτική και θέλουμε να την βοηθήσουμε. Νομίζω ότι σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι πιο απτά».
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) κ. Γιάννης Τσάρας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Δημήτρης Μπακατσέλος.