Κινητές Βιβλιοθήκες περιοδεύουν σε ορεινά ολιγοθέσια σχολεία
Με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, καθώς επίσης και της καλλιέργειας της αισθητικής συνείδησης, αλλά και τη δυνατότητα γνωριμίας των μαθητών που φοιτούν στα πιο απομακρυσμένα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης, με όλα τα σύγχρονα μέσα και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του πολιτισμού, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης στέλνει δύο μονάδες κινητών βιβλιοθηκών σε ολιγοθέσια ορεινά δημοτικά σχολεία των περιοχών Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το πρόγραμμα αρχίζει από αύριο, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2004, από τους νομούς Κοζάνης και Δράμας, όπου φοιτούν 653 μαθητές δημοτικού.
Αναλυτικότερα, η μία μονάδα θα επισκεφτεί στο νομό Κοζάνης τα σχολεία Μολόχας (14/12), Καλονερίου (15/12), Μικρόκαστρου (16/12), Παλαιοκάστρου (17/12), Αγίου Δημητρίου (20/12), Ακρινής (21/12) και Κλείτου (22/12), ενώ η δεύτερη στον νομό Δράμας τα σχολεία Βροντούς (14/12), Καλαμώνα (15/12), Βαθύτοπου (16/12), Οχυρού (17/12), Καλλίφυτου (20/12), Καλού Αγρού (21/12), Κεφαλαρίου (22/12), Λευκογείων (10/1), Μικρόπολης (11/1), Περιθωρίου (12/1), Πλατανιάς (13/1), Αχλαδιάς (14/1) και Ποταμών (17/1).
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ως αρωγός και συμπαραστάτης της προσπάθειας που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και λειτουργώντας συμπληρωματικά για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις κατά τόπους κινητές μονάδες των βιβλιοθηκών, θα συνεχίσει το πρόγραμμα και το επόμενο διάστημα. Σειρά θα έχουν τα απομακρυσμένα σχολεία των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Πέλλας, Ροδόπης και Ξάνθης. Οι επισκέψεις θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του σχολικού έτους, οπότε σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σημειώνουμε πως κάθε μονάδα διαθέτει «βιβλιο-αυτοκίνητο», το οποίο περιλαμβάνει 3.000 τίτλους βιβλίων για παιδιά δημοτικού σχολείου, είναι κατάλληλα διαρρυθμισμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, όπως ηλεκτρονικό υπολογιστή, τηλεόραση, βίντεο, προβολείς φωτεινών διαφανειών, μουσικά όργανα, κασέτες μουσικής, εκπαιδευτικά προγράμματα και γραμματοκιβώτιο για να αλληλογραφούν τα παιδιά.
Το προσωπικό της μονάδας αποτελείται από οδηγό, βιβλιοθηκονόμο και εκπαιδευτικό με ειδικότητα στην αισθητική αγωγή που, σε συνεργασία με τους δασκάλους των κατά τόπους σχολείων, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως εικαστικά και θεατρικά παιχνίδια, κ.λπ.
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Μονάδες Κινητών Βιβλιοθηκών και Αισθητικής Αγωγής» υποστηρίζεται, συντονίζεται και παρακολουθείται κεντρικά από τη διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας του ΥΜΑ-Θ. Υλοποιείται με επιτυχία από το 1997 και έχει προσφέρει σημαντικό έργο στον τομέα του πνευματικού πολιτισμού και της αισθητικής αγωγής των μικρών μαθητών της Μακεδονίας και της Θράκης.