Στη συνέντευξη, εκτός του ΥΜΑ-Θ, μετείχαν από τη διυπουργική επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος. Από την εκτελεστική γραμματεία μετείχαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Helexpo Α.Ε. κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Α.Ε. κ. Θέμης Καρτσιώτης και ο εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Δημήτριος Μπακατσέλος. Παρέστησαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΜΑ-Θ καθηγητής Λουκάς Ανανίκας και ο συντονιστής της επιτροπής Αγροτικών Προϊόντων και Εμπορίου της Βουλής κ. Γιώργος Καλαντζής.
Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, για την πόλη που θα διοργανώσει την EXPO του 2008, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πιστεύει ακράδαντα στην υπεροχή του θέματος της υποψηφιότητάς μας, τονίζοντας παράλληλα ότι, καθ´ όλο το διάστημα του διπλωματικού αγώνα, όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάστηκαν με ζήλο, αποφασιστικότητα και στόχευση.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «από τεχνοκρατικής πλευράς, ο φάκελος της υποψηφιότητάς μας διαθέτει το προβάδισμα, ενώ εξίσου σημαντικά είναι και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως το προτεινόμενο θέμα “Μητέρα Γη: Terra Mater”, που αφορά όλους τους λαούς του πλανήτη, το γεγονός ότι ουδέποτε στην ιστορία του θεσμού των EXPO έχει πραγματοποιηθεί τέτοια έκθεση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και το ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο Ανατολής – Δύσης – Βορρά – Νότου».
Αναφερόμενος στο διπλωματικό «μαραθώνιο» των τελευταίων μηνών, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι υπήρξε πλήρης συντονισμός της διυπουργικής επιτροπής και της εκτελεστικής γραμματείας, πραγματοποιήθηκαν αποστολές σε 64 χώρες – μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (BIE), ενώ έντονες ήταν και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο. Ο υπουργός επισήμανε ότι αξιοποιήθηκαν η ελληνική ομογένεια, οι διεθνείς ιεραποστολές της ελληνικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ τη δική τους προσπάθεια ανέλαβαν και οι βουλευτές των επιτροπών κοινοβουλευτικής φιλίας των χωρών – μελών του ΒΙΕ, αλλά και όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, στους οποίους είχε αποσταλεί πλήρης ενημερωτικός φάκελος.
Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναγνώρισε ότι κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή, διεξάγεται μια διπλωματική μάχη, στην οποία υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως οι διακρατικές σχέσεις, οι ανταγωνισμοί κρατών και τα μπλοκ χωρών. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις των διεθνών υποψηφιοτήτων ξέρουμε ότι κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει. Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού. Εμείς είμαστε σίγουροι για την αρτιότητα και την άψογη προετοιμασία, τόσο σε επίπεδο φακέλου, όσο και σε επίπεδο διπλωματικής εκστρατείας».
Ο υπουργός, καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την προσπάθεια της Θεσσαλονίκης και όλους τους εμπλεκόμενους σ’ αυτή τη διαδικασία.
Στην αρτιότητα του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, επίσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος. «Το βασικότερο πλεονέκτημά μας είναι οι επιτυχημένοι και κυρίως ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, οι οποίοι έδειξαν ότι η χώρα μας μπορεί να διοργανώσει τέτοιας εμβέλειας γεγονότα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιάκος.
Βέβαιος για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και για την υπεροχή της προετοιμασίας της πόλης για τη διεκδίκηση της EXPO 2008, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έδωσε και ο ίδιος έμφαση στην καθ’ όλα επιτυχημένη και κυρίως ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. «Ωστόσο», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, «δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι, τόσο η Τεργέστη, όσο και η Σαραγόσα, αποτελούν δύο σημαντικές υποψηφιότητες».
Για τον άψογο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, υπό την εποπτεία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη, μίλησε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και επισήμανε ότι η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας υπογράμμισε τη διαβαλκανική διάσταση και τη σημασία της ανάληψης από τη Θεσσαλονίκη της EXPO του 2008, εξαίροντας παράλληλα το συντονισμό και τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε, από την πλευρά του, ότι όλοι εργάστηκαν για την ιδέα της EXPO και τα πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η παρούσα κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, χειρίστηκε με εντατικούς ρυθμούς και με μεγάλη προσήλωση την πιο ευαίσθητη φάση της διεκδίκησης.
Τέλος, ο εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Δημήτριος Μπακατσέλος δήλωσε πως σ’ αυτή την προσπάθεια οι παραγωγικοί φορείς παρέχουν την αμέριστη υποστήριξή τους, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Α.Ε. κ. Θέμης Καρτσιώτης αναφέρθηκε σε μια ακόμα πτυχή της όλης προσπάθειας, που είναι η πολύτιμη τεχνογνωσία που απέκτησε ο εθνικός εκθεσιακός φορέας μας και η οποία τεχνογνωσία θα αξιοποιηθεί στο έπακρον για την ισχυροποίησής του.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε μόλις ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ημέρα κατά την οποία τα 95 κράτη – μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, θα επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία ποια από τις τρεις υποψήφιες πόλεις Θεσσαλονίκη, Τεργέστη, Σαραγόσα, θα διοργανώσει την Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2008.
Πιστεύουμε ακράδαντα στην υπεροχή του θέματός μας, στη συνολική πρότασή μας και στο όραμα που έχουμε για την εμβάθυνση και ισχυροποίηση του θεσμού των διοργανώσεων της EXPO. Εργαστήκαμε με ζήλο, αποφασιστικότητα και στόχευση, από το Μάρτιο έως σήμερα.
Οδηγός στο όραμα μας αυτό είναι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα. Γιατί ο χώρος αυτός είναι κόμβος συνάντησης των λαών. Είναι γεωπολιτικό και Οικονομικό Κέντρο. Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι έδρα πολύ σημαντικών διεθνών οργανισμών. Μπορεί όμως να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.
Μ’ αυτή τη βεβαιότητα, διεκδικούμε τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης EXPO 2008. Η θεματολογία της ελληνικής υποψηφιότητας καλύπτει ζωτικά ενδιαφέροντα όλων των γειτονικών λαών. Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης έχει ευρύτερο χαρακτήρα: Προσφέρει μοναδική ευκαιρία προβολής της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Ευκαιρία ανάδειξης ενός χώρου στον οποίο συγκλίνουν και αλληλοζυμώνονται, διαφορετικοί λαοί και πολιτισμοί. Ευκαιρία για ένα διεθνές φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ιδεών σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Από τεχνοκρατικής πλευράς ο φάκελος της υποψηφιότητάς μας έχει το προβάδισμα, γεγονός που επισημάνθηκε από όλους τους αξιολογητές του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, οι οποίοι μίλησαν με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια. Το προτεινόμενο θέμα «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ – TERRA MATER» αγκαλιάζει και αφορά όλους τους λαούς του πλανήτη, ως ένα παγκόσμιο βήμα προβληματισμού και προτάσεων για το μέλλον της γης.
Παράλληλα, αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κρατών της ΝΑ Ευρώπης, χωρών με παράδοση αλλά και ανάγκες, στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών και της αξιοποίησης της γεωργίας. Στην ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου δεν έχει διοργανωθεί ποτέ EXPO, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο το BIE το οποίο επιδιώκει την επέκταση του θεσμού προς ανατολάς, ανοίγοντας νέες δυναμικές αγορές.
Το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με τις γειτονικές υπό ένταξη χώρες της Βαλκανικής, αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη σε Μητροπολιτικό Κέντρο της ευρύτερης ανατολικής ευρωπαϊκής ενδοχώρας κάτι που δεν περνά απαρατήρητο.
Λίγο πριν από την κρίσιμη ημέρα, δεν διακατεχόμαστε από «μίζερη» ηττοπάθεια αλλά ούτε και από «επηρμένη» αισιοδοξία. Άλλωστε, ο στρατιώτης «ρίχνεται» στη μάχη με σκοπό τη νίκη γιατί διαφορετικά, εκ των προτέρων, πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να χάσει.
Γνωρίζουμε ότι κάποιος θα νικήσει και κάποιος θα χάσει. Έτσι προβλέπουν οι όροι του παιχνιδιού. Έτσι συμβαίνει στις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων. Σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και τις δύο εκδοχές.
Κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής γιατί τα κριτήρια δεν είναι μόνο τεχνοκρατικά. Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα σας έλεγα με σιγουριά ότι η δική μας πρόταση έχει το αντικειμενικό προβάδισμα.
Ωστόσο, η επιλογή δεν γίνεται μόνο με αυτά τα κριτήρια. Είναι μία «διπλωματική μάχη» στην οποία υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως: οι διακρατικές σχέσεις, οι διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, τα καλώς νοούμενα μπλοκ χωρών (με κοινές πολιτισμικές ή άλλες καταβολές), οι ανταγωνισμοί κρατών, οι επιρροές, οι συσχετισμοί, οι ισορροπίες και οι επιμέρους άμεσες και μακροπρόθεσμες εθνικές στοχεύσεις του κάθε κράτους.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα προχωρήσουμε στο δρόμο που μας άνοιξαν οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Θα δουλέψουμε για την υλοποίηση των στόχων μας που είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας.
Η κυβέρνηση έθεσε από την αρχή σε πρώτη προτεραιότητα τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης. Επιδοθήκαμε σε ένα μαραθώνιο προετοιμασίας του Φακέλου Υποψηφιότητας. «Περάσαμε» επιτυχώς τις «εξετάσεις» κατά την παρουσίαση σε Θεσσαλονίκη και Παρίσι, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα.
Οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων (Μακεδονίας – Θράκης, Εξωτερικών, Τουρισμού, Πολιτισμού, Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μεταφορών & Επικοινωνιών) συντονιστήκαμε πλήρως με τις ανάγκες της διεθνούς «εκστρατείας». «Εκμεταλλευτήκαμε» την παγκόσμια προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ενημερώνοντας τους διαπιστευμένους, και μη, δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ ενώ πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο.
Αξιοποιήσαμε την ελληνική ομογένεια σε όλο τον κόσμο, οι εκπρόσωποι της οποίας λειτούργησαν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, ειδικά σε τομείς και χώρες που έχουν τη δυνατότητα άσκησης ουσιαστικής επιρροής. Είχαμε τη στήριξη της Ελληνικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προβολή μας, μέσω των διεθνών ιεραποστολών.
Τη δική τους προσπάθεια ανέλαβαν και οι βουλευτές της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας & Εξωτερικών Σχέσεων, οι βουλευτές των επιτροπών κοινοβουλευτικής φιλίας των χωρών μελών του ΒΙΕ, αλλά και όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στους οποίους είχε αποσταλεί πλήρης ενημερωτικός φάκελος.
Έγινε ό,τι ήταν πολιτικώς και ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει μέσα σε αυτούς τους 8 μήνες, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα. Εκτελέσαμε στο 90% τον σχεδιασμό μας, με πολύ καλή αποδοχή παγκοσμίως.
Παραλάβαμε ένα φάκελο με διαμορφωμένη πρόταση και με συγκεκριμένα δεδομένα. Εμπλουτίσαμε τα στοιχεία αυτού του φακέλου έτσι ώστε με ισχυρή επιχειρηματολογία να στοιχειοθετήσουμε την πρότασή μας και να ενδυναμώσουμε τις προοπτικές της υποψηφιότητάς μας. Εισπράξαμε τα επαινετικά σχόλια των αξιολογητών που αναγνώρισαν και την πληρότητα του Φακέλου και την υπεροχή του έναντι των δύο ανθυποψήφιων πόλεων. Έγινε ένας εντατικός και συντονισμένος διπλωματικός αγώνας με τη συμμετοχή των μελών της διυπουργικής επιτροπής διεκδίκησης.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το εγχείρημα. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί τη μελέτη οργάνωσης των φορέων μέχρι και σε επίπεδο σχεδίου Καταστατικού. Επίσης, έχει συνταχθεί σχετικό προσχέδιο Νόμου. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επομένη της ψηφοφορίας τη διαβούλευση με τους τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για την οριστικοποίηση των συμμετοχών τους στο οργανωτικό σχήμα, εφόσον κερδίσουμε.
Εάν αναλάβουμε τη διοργάνωση, αρχές του έτους, κατατίθεται το σχετικό Νομοσχέδιο σύστασης των φορέων και μέχρι το Μάιο που θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση με το ΒΙΕ, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει ψηφιστεί, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση οι απαιτούμενες εργασίες.
Επειδή τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία σεναριολογία που συνδέει το μέλλον των μεγάλων έργων στην πόλη με την ανάληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν με ή χωρίς την EXPO.
Άλλωστε, στο φάκελο υποψηφιότητας, τα έργα κατασκευής του μετρό, της υποθαλάσσιας, των χώρων στάθμευσης κ.ά., δεν προβλέπονται ως προαπαιτούμενα, δεν είναι δηλαδή δεσμευτικά. Τόσο ο πρωθυπουργός από το βήμα της 69ης ΔΕΘ, όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, με πρόσφατες ανακοινώσεις, έχουν προσδιορίσει επακριβώς την εξέλιξη των έργων στη Θεσσαλονίκη.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ουδέποτε συνδέθηκε, από την κυβέρνηση, αποκλειστικά με τη διοργάνωση της EXPO. Η διεκδίκησή της είναι ένα από τα 13 σημεία του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι ένα ρεαλιστικό και στοχευμένο σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ.
Eπομένως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλα τα έργα, που τόσα χρόνια έμειναν στο «συρτάρι», θα υλοποιηθούν γιατί υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και όχι γιατί επιβάλλονται από οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι εάν η έκβαση της υποψηφιότητας μας είναι θετική, τότε το γεγονός, αυτό καθαυτό, θα λειτουργήσει δικαιολογημένα ως ένας «ιδιότυπος επιταχυντής».
Σας ευχαριστώ».