ΔΗΛΩΣΗ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ EXPO 2008

ypes press002
ypes press002
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, σχετικά με την έκβαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 και τις επικρίσεις για το αποτέλεσμα, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Πριν από μερικές ημέρες, η Θεσσαλονίκη έδωσε τη δική της μάχη στο Παρίσι διεκδικώντας τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008. Ήταν μία σκληρή μάχη με δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους. Η προσπάθεια έγινε σε δύο επίπεδα. Το ένα, το τεχνοκρατικό, περιελάμβανε την προετοιμασία – παρουσίαση της πρότασης και το άλλο αφορούσε το διπλωματικό πεδίο.

Η πρόταση της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 δεν έγινε αποδεκτή. Παρά την τεχνοκρατική αρτιότητα της ανάλυσης του θέματος, την πολύ καλά δομημένη επιχειρηματολογία και την εκπληκτική παρουσίαση, που κέρδισε τις εντυπώσεις ακόμη και των ξένων αντιπροσωπειών, υπερίσχυσε τελικά η ισπανική πρόταση.

Τα κριτήρια που επηρέασαν καθοριστικά την ψηφοφορία, ήταν εκείνα των σχέσεων, των ισορροπιών και των συσχετισμών στο διεθνές σκηνικό, εκεί όπου η μη ενεργοποίησή μας μέχρι το Μάρτιο του 2004, δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο  κενό.

Η Θεσσαλονίκη με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, έχοντας καταγράψει μία εξαιρετική παρουσία στις 95 χώρες-μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) και αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της, θα καταθέσει εκ νέου την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση της EXPO 2012.

Άλλωστε, η διεθνής πρακτική δείχνει ότι κάθε υποψηφιότητα απαιτεί και το δικό της χρόνο “ωρίμανσης”. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δόθηκαν στην Ελλάδα στη δεύτερη προσπάθεια. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα έγινε μέλος παμψηφεί, μετά από δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες.

Η νέα αυτή προσπάθεια θα απαιτήσει εμμονή στο στόχο, σωστή κατανομή ρόλων, συλλογικότητα, συνεχή και μεθοδική δουλειά.

Δε θέλησα, ούτε μετά το αποτέλεσμα, να ασχοληθώ με το παρελθόν και με το τι έπραξε ο καθένας, θεωρώντας ότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα, καθώς μπροστά μας ανοίγεται μία νέα προσπάθεια.

Είναι άδικο, όμως, να ασκούνται τέτοιου είδους κριτικές από εκείνους που θα όφειλαν, πρωτίστως σήμερα, να κάνουν μόνον την αυτοκριτική τους απέναντι στην πόλη.

Από το Φεβρουάριο του 1999, όταν ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη διεκδίκηση της EXPO 2008 μέχρι σήμερα το Μάρτιο του 2004, πέρασαν 5 χρόνια.

Ποια ήταν η ενεργοποίηση της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό για την προσέλκυση ψήφων, όταν ήταν γνωστό ότι όλα θα παίζονταν, τελικά, σε αυτό το πεδίο; Μόνον μία και μοναδική ψήφος, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, είχε εξασφαλισθεί.

Αυτό ήταν (από κάποιους) το «φαβορί» που μας παραδόθηκε τον  Μάρτιο του 2004. Και σ’ αυτού του μεγέθους την «ήττα» και την «ταπείνωση» βαδίζαμε ολοταχώς.

Στους επόμενους μήνες, με πολύ κόπο, σε ένα τελείως αρνητικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο οι πάντες είχαν δεσμευθεί από τις άλλες δύο υποψήφιες χώρες, η Ελλάδα απέσπασε τελικώς 12 ψήφους.

Και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των δυσκολιών, αλλά και των προσπαθειών που έγιναν σ’ αυτό το μικρό διάστημα, πρέπει να γνωρίζει ότι πριν από δύο χρόνια, στην αντίστοιχη ψηφοφορία για την EXPO 2010, η Πολωνία έλαβε 2 ψήφους, το Μεξικό 8 και η Ρωσία 12!

Να ρωτήσει κανείς, γιατί στα 5 χρόνια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αξιοποιήσαμε τις επαφές μας με τη διεθνή κοινότητα για να ζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τη στήριξη της υποψηφιότητάς μας;

Να ρωτήσει γιατί δεν αξιοποιήσαμε ούτε την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το 1ο εξάμηνο του 2003;

Να ρωτήσει γιατί δεν είχε ενημερωθεί αναλυτικά καμία ελληνική πρεσβεία στο εξωτερικό;

Να ρωτήσει γιατί δεν έγινε καμία διπλωματική αποστολή από το ΥΠ.ΕΞ. για τη στήριξη της υποψηφιότητάς μας;

Και σε όλα αυτά, ποια  ήταν η συνεισφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν, εδώ και μήνες, ενώ είχε ενημερωθεί και της είχε ζητηθεί να ενεργοποιηθεί, μέσω των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στις χώρες-μέλη του ΒΙΕ;

Ήταν μία επιστολή στους 46 ηγέτες – πρωθυπουργούς των Σοσιαλιστικών Κομμάτων κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», ακριβώς πέντε ημέρες πριν την τελική ψηφοφορία, όταν δεν μπορούσε πλέον να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Για όλα τα παραπάνω, οι υπόλογοι δεν μπορούν να κάνουν τους επικριτές. Η σιωπή θα ήταν ίσως η πιο «έξυπνη» και «ανώδυνη» στάση, αλλά και η ελάχιστη οφειλόμενη συγνώμη για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο χρόνος και η νέα στόχευση για την EXPO 2012 δίνει σε όλους την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω, από βάθος καρδιάς, όλους όσοι συμμετείχαν στη διαμόρφωση αυτής της εξαιρετικής πρότασης – παρουσίασης.  Αυτούς που προηγήθηκαν και αυτούς που ακολούθησαν και, κυρίως, τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, μέσα και έξω από τη χώρα, οι οποίοι στρατεύθηκαν με πολύ μεράκι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

Θέλω να τους πω ότι κάναμε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και με εξαιρετικές παρουσιάσεις και δομημένη επιχειρηματολογία μεταφέραμε το υψηλό μήνυμά της σε 95 χώρες, αποκτώντας έτσι μία πολύτιμη εμπειρία, η οποία αποτελεί και ισχυρή παρακαταθήκη για κάθε μελλοντική προσπάθειά μας.

Η νέα αυτή προσπάθεια αρχίζει σήμερα. Αν δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 24/12/2004