«Η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να υπηρετεί τη ματαιοδοξία του ανθρώπου»
ΕΜΠΑΡΓΚΟ 19:30
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2004, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2004, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Θ.). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών από την ίδρυση του Σ.Α.Θ.
Ο κ. Τσιαρτσιώνης εξήρε τη συμβολή του Συλλόγου, του οποίου οι παρεμβάσεις και δραστηριότητες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχευαν πάντα στη διαφύλαξη και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στη βελτίωση και εξέλιξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και στην προώθηση και επίλυση των σύνθετων προβλημάτων του κλάδου».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο των σύγχρονων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «οφείλουν να συμβάλλουν με τη δουλειά τους στη δημιουργία ενός αρμονικού περιβάλλοντος, οφείλουν να κάνουν τις πόλεις πιο βιώσιμες, πιο φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον, πιο λειτουργικές και πιο εμπνευσμένες».
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Η αναζήτηση της ποιότητας και της αρχιτεκτονικής έκφρασής της, είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα συναρπαστικό ταξίδι. Με γνώμονα ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τη ματαιοδοξία του, σας εύχομαι καλά αποτελέσματα στο τριήμερο της αναζήτησής σας».
Η εκδήλωση της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2004, όπου τιμήθηκαν πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου από το 1973 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκε στις 7.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2004, με την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα «Η Αρχιτεκτονική και η ποιότητα ζωής», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω τις τριήμερες εκδηλώσεις σας, που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών από την ίδρυση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Θ.).
Tριάντα χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες, που στόχευαν πάντα στη διαφύλαξη και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στη βελτίωση και εξέλιξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και στην προώθηση και επίλυση των σύνθετων προβλημάτων του κλάδου.
Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη που μπορεί και πρέπει να εισάγει νέες και πρωτότυπες απόψεις, να προτείνει και να εναρμονίζεται σε νέους τρόπους ζωής, να σχεδιάζει έργα που ξεχωρίζουν για την υπεροχή της σύλληψής τους, αλλά και για την κατασκευαστική και τεχνική αρτιότητά τους.
Ο σύγχρονος αρχιτέκτονας οφείλει να συμβάλλει με τη δουλειά του στη δημιουργία ενός αρμονικού περιβάλλοντος, οφείλει να κάνει τις πόλεις πιο βιώσιμες, πιο φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον, πιο λειτουργικές και πιο εμπνευσμένες.
Η καλή αρχιτεκτονική αποπνέει ένα αίσθημα αρμονίας. Η αρμονία έχει πάντα να κάνει με το μέτρο. Η απάντηση στην ερώτηση ποιο είναι το σωστό μέτρο, χρόνια τώρα, παραμένει η ίδια: «Μέτρων πάντων εστί άνθρωπος». Επειδή η αρχιτεκτονική υπηρετεί τον άνθρωπο, ο άνθρωπος αποτελεί και το μέτρο, βάσει του οποίου κρίνεται και η αρμονία ενός έργου.
Κι εδώ είναι η ευθύνη του αρχιτέκτονα, που πρέπει να συνθέτει κρατώντας σε ισορροπία όλες τις σχετικές παραμέτρους, δηλαδή της ιστορίας, της φύσης, του ανθρώπου και των κοινωνικών συνθηκών. Οι μορφές των πόλεων συνδέονται άρρηκτα και εκφράζουν το πολιτικό και διοικητικό τους σύστημα. Τελείως διαφορετική η μορφή της πόλης του Μεσαίωνα από εκείνη της Δημοκρατίας.
Η αρχιτεκτονική διαμορφώνει τους χώρους, μέσα από τους οποίους αναπτύσσονται οι λειτουργίες και οι σχέσεις του κοινωνικού μας βίου. Η αρχιτεκτονική ενός τόπου είναι ενιαίο φαινόμενο. Είτε δημόσια, είτε ιδιωτική, είναι από τη φύση της στην ουσία δημόσια. Αφορά όλη την κοινωνία και απευθύνεται σ’ αυτήν.
Η ιδέα οργάνωσης της έκθεσης με ενθυμήματα, φωτογραφίες και εκδόσεις είναι πολύ καλή. Πρόκειται πράγματι για ένα πολύτιμο αρχείο που σίγουρα θα διαφωτίσει και θα βοηθήσει τις νεότερες γενιές.
Η επιλογή της αυριανής σας ημερίδας, με τίτλο «Η αρχιτεκτονική και η ποιότητα ζωής», είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη για τη σημερινή μας κοινωνία.
Η αναζήτηση της ποιότητας, και της αρχιτεκτονικής έκφρασής της, είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα συναρπαστικό ταξίδι. Με γνώμονα ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τη ματαιοδοξία του, σας εύχομαι καλά αποτελέσματα στο τριήμερο της αναζήτησής σας».