Μίλησε για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά
Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2004, συνοδεύοντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Καστοριά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το θάνατο του Παύλου Μελά.
Αναλυτικότερα ο κ. Τσιαρτσιώνης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο μνημείο του Παύλου Μελά, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Μελάς του δημοτικού διαμερίσματος Κορεστείων, όπου και κατέθεσε στεφάνι.
Αμέσως μετά ο υπουργός, μιλώντας για την ακτινοβόλα φυσιογνωμία του Παύλου Μελά, τόνισε: «Οι Μακεδονομάχοι με την ειλικρινή τους πίστη στα μεγάλα ιδανικά αξιώθηκαν να υψωθούν ως τη σφαίρα του μύθου και την πίστη τους αυτή τη σφράγισαν με το θάνατό τους. Μια ακτινοβόλα μορφή ξεχώρισε και επιβλήθηκε σιγά σιγά. Ένα παλικάρι ψηλό και ωραίο, το οποίο με τη γλυκύτητα των τρόπων του και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα γρήγορα έγινε το καμάρι, το ίνδαλμα των Ελλήνων της Μακεδονίας. Ο απροσδόκητος και αιφνίδιος χαμός του Παύλου Μελά θρηνήθηκε από όλο το λαό, όσο κανενός άλλου. Ο Μελάς έγινε σύμβολο. Έγινε ο αντιπροσωπευτικός τύπος όλων των άλλων ανταρτών».
Το θάρρος, η τόλμη, η αγωνιστικότητα, η πίστη στις αρχές και τις αξίες του Παύλου Μελά και των υπόλοιπων Μακεδονομάχων, σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσιώνη, πρέπει να γίνουν παραδείγματα για όλους μας. Όπως άλλωστε επισήμανε ο υπουργός: «Σήμερα τιμούμε όλοι τα εκατό χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά. Είναι η ημέρα που καταδεικνύει σε όλους μας ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Μόνο μέσα από τη γνώση του θα φτιάξουμε το παρόν μας και θα προετοιμάσουμε το μέλλον μας, με ελπίδα και σιγουριά, χωρίς φανατισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίες, αλλά με όραμα και προοπτική».
Ο κ. Τσιαρτσιώνης δεν παρέλειψε, όμως, να μιλήσει και για τον Μακεδονικό Αγώνα και τη μεγάλη του συμβολή στην ιστορία της Ελλάδας. Όπως είπε: «Οι Έλληνες, απ’ όπου κι αν κατάγονται, όπου κι αν κατοικούν, θυμούνται, τιμούν και δοξάζουν τους Μακεδονομάχους, για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Γιατί είναι βέβαιο ότι, χωρίς το Μακεδονικό Αγώνα, όλα όσα έγιναν αργότερα -και κυρίως η απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 από τον ελληνικό στρατό- ίσως να μην πραγματοποιούνταν ποτέ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η θέση των Μακεδονομάχων βρίσκεται στο πλάι των αγωνιστών του 1821. Οι Μακεδόνες απέδειξαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τους ότι κρατούσαν πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους. Με την αξιοσημείωτη συνοχή τους και την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα που επέδειξαν, κατόρθωσαν να διατηρήσουν “άσβεστη” την Ελληνική Γλώσσα και την Εθνική τους συνείδηση, αλλά και να διαφυλάξουν ως “κόρη οφθαλμού” την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη τους».