ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΔΕΘ-EXPO-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΥΡΙΑΝΗ” ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ypes press002
ypes press002

Η 69η ΔΕΘ ανοίγει φέτος τις πύλες της σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, η οποία σηματοδοτεί το δυναμικό παρόν, αλλά και το ελπιδοφόρο μέλλον της χώρας μας στο οικονομικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και διπλωματικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς.

Η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας απέδειξε πανηγυρικά τις ικανότητες των Ελλήνων και τις δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας να δημιουργεί, να πρωτοπορεί και να συμβάλλει καινοτόμα, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στην παγκόσμια κοινότητα, ως μία υπολογίσιμη χώρα που διαθέτει κύρος, αξιοπιστία, όραμα και προοπτική.

Λίγους μήνες πριν, στην Ε.Ε., συντελέσθηκε η μεγαλύτερη διεύρυνση από ιδρύσεώς της. Τα σύνορα της ευρωπαϊκή οικογένειας απλώθηκαν προς Ανατολάς «ακουμπώντας» την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι ευοίωνες όσο ποτέ.

Δίνεται πλέον στην Ελλάδα η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, αναπτύσσοντας νέους δίαυλους διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με τους γείτονές της και σύντομα εταίρους της. Γινόμαστε η «γέφυρα» επικοινωνίας της Ε.Ε. με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πόλος έλξης που καλύπτει όλο το φάσμα των σύγχρονων  δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, με την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Στο «συμβόλαιο τιμής» που υπέγραψε η ΝΔ με τους πολίτες, δεσμευόμαστε όλοι να εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα επικεντρωμένοι σε ένα στόχο: να προχωρήσει η χώρα μπροστά με ταχύτερους ρυθμούς, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη και ευημερία.

Υπό αυτές τις ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη καλείται να διαδραματίσει το δικό της πολυσήμαντο  ρόλο. Το ρόλο  που δικαιούται και της αξίζει, πιστή στην ιστορική ταυτότητά της, την ιδιαίτερη προσφορά της στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλά και στη δυναμική που «κρύβει» μέσα της τόσα χρόνια.

Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, διεκδικούν τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008. Ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, που δεν θα περιορίζεται μόνον σε οικονομικές ανταλλαγές και εμπορικές συνεργασίες, αλλά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα επίκεντρο ανάπτυξης και ορόσημο για τη συμπόρευση, την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργική συνύπαρξη όλων των λαών και των πολιτισμών της περιοχής, σε ένα συνεχώς διαμορφούμενο νέο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο.

Η υπόθεση της EXPO 2008 ξεπερνά τον εθνικό χαρακτήρα μίας διεκδίκησης. Αποκτά έντονη διεθνική ταυτότητα, μετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και  σε «νησίδα» συνένωσης των γειτονικών λαών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το ίδιο το προτεινόμενο θέμα της EXPO 2008, «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ – TERRA MATER, Γνώση της Γης, Γεωργία, Διατροφή», αγκαλιάζει όλους τους λαούς της γειτονιάς μας, αλλά και πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Γηραιάς Ηπείρου. Αγκαλιάζει όλη την υφήλιο, συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στο διεθνή προβληματισμό για το μέλλον του πλανήτη και τη σωστή αξιοποίηση των φυσικών πόρων του. Το ίδιο το θέμα προσφέρει όλα τα εχέγγυα για πολύπλευρες συνεργασίες, επιχειρηματική δράση, επενδυτική δραστηριότητα.

H EXPO 2008 θα ισχυροποιήσει το κύρος και τη διεθνή θέση της Ελλάδας, θα προβάλλει το πρόσωπο και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της, τις υποδομές φιλοξενίας της, αλλά και το Μητροπολιτικό ρόλο της στη ΝΑ Ευρώπη. 

Νέες πολυεπίπεδες προοπτικές συνεργασίας θα βρουν πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στις εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών  που θα συμμετάσχουν και τους εκπροσώπους των φορέων της δικής μας χώρας (σε κυβερνητικό, περιφερειακό, αυτοδιοικητικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται δυναμικά. Μπαίνει σε νέα τροχιά, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες, τις υποδομές και τα προϊόντα της, με σκοπό να ενισχύσει τη διεθνή ακτινοβολία της και τον εμπορικό προσανατολισμό της, καθώς ο ρόλος του μοναδικού εθνικού εκθεσιακού φορέα μας, αναμένεται πρωταγωνιστικός, στη θετική έκβαση της διπλωματικής «μάχης» για τη διοργάνωση της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΕΘ ξαναγεννιέται και αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερες και πιο ενισχυμένες διεθνείς συμμετοχές και εμπορικοί επισκέπτες, με διοργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο.

Διοργάνωση παράλληλων συνεδριακών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Διοργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ευρείας κλίμακας. Ειδικά αφιερώματα σε κατηγορίες εκθεμάτων υψηλής ποιότητας και εμπορικότητας. Ενισχυμένο marketing, μέσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα και διαγωνισμοί.

Ανανεωμένος εξοπλισμός περιπτέρων και πλήρης υποστήριξη σε κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα όσο ποτέ, είναι αφιερωμένη στο σύγχρονο ρόλο που καλείται να παίξει η πόλη στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Το σύνθημα «η γη γυρίζει… στην 69η ΔΕΘ» αποκαλύπτει τους στόχους της διοργάνωσης που ευελπιστούμε να σηματοδοτήσει την αναγέννηση, όχι μόνο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αλλά της Βόρειας Ελλάδας και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.

Προηγούμενο άρθροΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.)
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΓΝΑΤΙΑ” ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 69Η ΔΕΘ