ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Ζ´

ypes press002
ypes press002

Τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Χάρη Καστανίδη επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ´

Τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι (Σάββατο 1.11.2003) στο ΥΜΑΘ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ´.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον υπουργό για τις δραστηριότητες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, που εκτός από την καθημερινή διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Αφρική περιλαμβάνουν και ένα πλούσιο κοινωνικό έργο με τη στήριξη κυρίως απόρων ατόμων και μικρών παιδιών (σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κα). Ο Μακαριώτατος ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχει καθορίσει μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και έκανε λόγο για μία νέα εποχή με σημαντικές δραστηριότητες και θετικά αποτελέσματα για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Παρά τα οικονομικά προβλήματα του Πατριαρχείου , σημείωσε ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, λειτουργεί ήδη με επιτυχία η Εκκλησιαστική Σχολή στην Κένυα (ισότιμη με ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές στην Ελλάδα, αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος) και ήδη έχουν αποφοιτήσει οι πρώτοι 450 αφρικανοί ιερείς. Σήμερα μάλιστα το ορθόδοξο ποίμνιο στη μαύρη ήπειρο υπολογίζεται σε 5,5-6 εκατομμύρια πιστούς.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψη καθώς και για το σπουδαίο εθνικό και θρησκευτικό έργο που ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιτελούν. Του ευχήθηκε υγεία και καλή δύναμη και υποσχέθηκε, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου προς το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Μακαριώτατος και ο υπουργός δήλωσαν :

Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής: ” Είναι καθήκον του Πατριάρχη Αλεξανδρείας όπου βρίσκεται να επισκέπτεται πρώτον τις εκκλησιαστικές αρχές και μετά τους κρατούντες του τόπου. Επισκέπτομαι λοιπόν σήμερα τον φίλτατον κύριον υπουργόν. Τον ενημέρωσα για το θεσμό τον οποίο εκπροσωπώ. Του έδωσα μία σύντομη ιστορική αναδρομή για να γνωρίζει με τι ασχολείται ο νέος προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Για τον νέο άνεμο που φυσά τα χρόνια τα δικά μου, χρόνια ανασυγκρότησης και δημιουργίας από την Αλεξάνδρεια ως το Κέηπ Τάουν και όλες τις γωνιές της Αφρικής. Ο κύριος υπουργός εξεφράσθη με λόγια συμπαραστάσεως για το Πατριαρχείο και για αυτό του είμαι ευγνώμων. Ετόνισα επίσης την συμπαράσταση των φορέων της Ελλάδος στο Πατριαρχείο και ιδιαίτερα της ελληνικής κυβερνήσεως . Παρεκάλεσα δε τον κύριον υπουργό να διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες μου στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό της Ελλάδος”.

ΥΜΑΘ: ” Είναι μεγάλη η χαρά μου και η τιμή που σήμερα υποδέχομαι τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μαζί με τους συνεργάτες του. Είχε την καλωσύνη ο Μακαριώτατος να μας ενημερώσει για το θαυμαστό έργο που επιτελεί η Αλεξανδρινή Εκκλησία και πρέπει να σας πω ότι , παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί, η αγάπη και το ενδιαφέρον έχουν οδηγήσει σε πολύ θετικά για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό αποτελέσματα. Το μόνο που σε εμάς με πολύ μεγάλη ταπεινότητα απομένει, είναι να υποσχεθούμε , κάτι που το οποίο ήδη κάναμε στη συζήτηση με τον Μακαριώτατο, στήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο που υλοποιεί το Πατριαρχείο στην Αφρική”.

Προηγούμενο άρθροΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επόμενο άρθροΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΡΩΝΗ