Ο κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Μακεδονίας – Θράκης του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο Κυβερνείο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, οι πρώην Υπουργοί Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης και Στέλιος Παπαθεμελής και οι πρώην υπουργοί Καστανίδης Χάρης, Ανθόπουλος Γιάννης, Λιάνης Γιώργος, Αρσένη Μαρία, Γερανίδης Βασίλης , Γικόνογλου Μόσχος κ.α..
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τον νέο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, τις κυβερνητικές δράσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, τη σύγκλιση των τριών Περιφερειών και των Νομών με μετρήσιμους στόχους, τη δίκαιη και ωφέλιμη αξιοποίηση των πόρων και τη μετεξέλιξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Στην εισήγηση του ο ΥΜΑ – Θ Γιώργος Πασχαλίδης αναφέρθηκε στους πέντε άξονες της πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη, έτσι όπως ορίστηκαν από τον Πρωθυπουργό, στον απόηχο της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο: Μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη, εκδημοκρατισμός στην περιοχή, μηχανισμός επίλυσης συγκρούσεων που θα εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων, εντατικοποίηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και ρητή αναγνώριση της επιλεξιμότητας όλων των χωρών της περιοχής να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΥΜΑ-Θ όρισε του ορατούς ορίζοντες για τη χάραξη και τη συστηματική υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τη Βόρεια Ελλάδα, με υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και νέες δομές λειτουργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετήσουν το νέο Μητροπολιτικό της ρόλο:
– Σεπτέμβριος του 2000 παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
– 2002, ο χρόνος διενέργειας των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών
– 2003, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη
– 2004, Ολυμπιάδα και Βόρεια Ελλάδα
– 2007 ή 2008, η διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια ο κ. Πασχαλίδης αφού αναφέρθηκε στις συντεταγμένες της νέας φυσιογνωμίας της περιοχής όρισε του μετρήσιμους στόχους της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα, έτσι όπως προκύπτουν από τα κείμενα “ντοκουμέντα”, τις ομιλίες του πρωθυπουργού, στη ΔΕΘ στις 3 Σεπτεμβρίου 1999, στη Ξάνθη στις 19 Φεβρουαρίου 2000, στη Θεσσαλονίκη στις 4 Απριλίου 2000 και στην Κοζάνη στις 5 Απριλίου 2000.
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του πολιτικού και συντονιστικού ρόλου του Υπουργείου, που σύμφωνα με το νόμο αποτελεί “το επιτελικό όργανο για την άσκηση, ενεργοποίηση και εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή της αρμοδιότητας του”. Επίσης ανέφερε και το Ειδικό Συντονιστικό Συμβούλιο των Περιφερειών Μακεδονίας-Θράκης που συνεδρίασε πρόσφατα στο πλαίσιο του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου του ΥΜΑΘ.
Ο Υπουργός έκλεισε την εισήγηση του λέγοντας: “Στοχεύουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί πάνω σε ενιαίο σχέδιο δράσης για τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό επιτάσσει εξάλλου και η σύγχρονη κυβερνητική λογική, που θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός δικτύου κάθετου και οριζόντιου συντονισμού για την εφαρμογή και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Βρισκόμαστε σε μια κοινή αποστολή.”
Ακολούθησε η έκθεση της κατάστασης σε κάθε μία από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε το σύνολο των παρευρισκόμενων πάνω στη συνολική εικόνα της πορείας του κυβερνητικού έργου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την συμφωνία στα εξής πέντε σημεία:
– Εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα, με διασπορά της ανάπτυξης σ’ όλους τους Νομούς
– Επιτάχυνση των έργων υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα με μετρήσιμους στόχους σε ένα συνολικό μητρώο έργων
– Επιτάχυνση των ρυθμών ανασυγκρότησης στη ΝΑ Ευρώπη.
–Περιοδικότητα των συνεδριάσεων του ΚΤΕ με θεματικές ενότητες της κυβερνητικής πολιτικής.
– Μετεξέλιξη του ΥΜΑΘ σε παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος μετά τη συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίηση του και σχολίασε “Η συζήτηση έδειξε ότι οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης στη συνεδρίαση του ΚΤΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα την συνολική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.”