Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο περιοδικό «Χ.Α.Ν.Θ. family» και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Φελάνη

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο περιοδικό «Χ.Α.Ν.Θ. family» και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Φελάνη

 

Στ. Καλαφάτης: «Η Χ.Α.Ν.Θ. είναι πρωταθλήτρια ήθους, είναι σχολείο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς»

«Η Χ.Α.Ν.Θ. έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει αναλλοίωτο το αποτύπωμα της στην  αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στον αθλητισμό ιδιαίτερα  είναι πρωταθλήτρια ήθους και ευ αγωνίζεσθαι για  πολλές δεκαετίες σε πολλά αθλήματα. Παράλληλα εκατοντάδες αθλητές πρωταγωνιστούν σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου και σε εθνικές μας ομάδες. Το να είσαι μέλος της Χ.Α.Ν.Θ. είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι μέλος ενός συλλόγου. Είναι κουλτούρα, είναι ένα διαρκές σχολείο ήθους, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στο αφιέρωμα του περιοδικού Χ.Α.Ν.Θ. family για τα «40 χρόνια Χάντμπολ της Χ.Α.Ν.Θ.» και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Φελάνη.

Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Νέων και τις διακρίσεις στις ομάδες που αγωνίστηκε, σημειώνει: «Υπήρξαμε πρωταθλητές Β΄ Εθνικής και την επόμενη πετύχαμε την παραμονή στην Α1 που ήταν μεγάλος άθλος. Σε ηλικία 17, αλλά και 19 χρονών, συμμετείχα στην Εθνική Ομάδα Νέων και σε 2 Βαλκανικά τουρνουά. Ανακαλώ συχνά στη μνήμη μου μια σημαντική στιγμή, όταν το 2007 η ΧΑΝΘ με τίμησε για την προσφορά μου στο Χάντμπολ αλλά και στον σύλλογο, με τον οποίο είχα 156 επίσημες συμμετοχές στους άνδρες, σκοράροντας 784 γκολ (85/125 πέναλτι). Χαίρομαι που μπόρεσα να κάνω περήφανη την ομάδα μας».

Ο κ. Καλαφάτης, ως πρώην αθλητής, στέλνει μήνυμα στη νεολαία για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό εν καιρώ πανδημίας «Τα πρωταθλήματα μπορεί να σταμάτησαν, αλλά η άθληση όχι. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουν μία έμφυτη έλξη  στον μαγικό κόσμο των σπορ και βέβαια είναι εκείνοι που καρπώνονται όλα τα φυσικά, σωματικά και πνευματικά οφέλη που παίρνουν από αυτό. Άσκηση στο σπίτι και έξω από αυτό κατά μόνας, είναι μια αποτελεσματική διέξοδος σε όλους τους λάτρεις του αθλητισμού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Πότε ήρθατε σε επαφή για πρώτη φορά με τον αθλητισμό;

Δοκιμάστηκα στα «τσικό» του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν ακαδημίες, με ηλικιακά κριτήρια. Έτσι στα δοκιμαστικά προπονητικά “διπλά” έπαιξα με αντιπάλους ηλικίας 15-16 ετών. Στο ξερό γήπεδο που βρισκόταν, όπου βρίσκεται τώρα το σχολείο, ακριβώς απέναντι από το γήπεδο της Τούμπας. Σκληρά μαρκαρίσματα, μεγάλος ο ανταγωνισμός, ωραία εμπειρία.

Με τι κριτήρια επιλέξατε αργότερα το Χάντμπολ;

Έπειτα από σύντομο πέρασμα από το βόλεϊ, την κωπηλασία και τον στίβο, σε ηλικία 15 ετών, γνώρισα το νέο (τότε) άθλημα του Χάντμπολ που μου πρόσφερε τη φυσική επαφή, τη συνεργασία και την ανάγκη να συνδυάζει κανείς ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, ανθεκτικότητα και οξύνοια. Η σύνθεση των στοιχείων αυτών με τράβηξε κοντά.

Πότε ήρθατε σε επαφή πρώτη φορά με τη ΧΑΝΘ;

Πριν 40 χρόνια παρέα με τον παιδικό, αδελφικό μου φίλο Ιωσήφ μπήκαμε στην οικογένεια της ΧΑΝΘ εντασσόμενοι στην ομάδα Χάντμπολ. Εκείνος ήταν που με κάλεσε να γνωρίσω «μία παρέα από καλά παιδιά που έπαιζαν ένα νέο άθλημα, στο οποίο μπορούμε αμέσως να ενσωματωθούμε». Πρώτος προπονητής ο μοναδικός Γιώργος Ιασωνίδης (γνωστός ως Βούρτς). Συμμετείχα σε ιστορικά παιχνίδια απέναντι στον ΒΑΟ, όπως και στο νικηφόρο παιχνίδι απέναντι  στον Πανελλήνιο σε αγώνα μπαράζ στην Άρτα, το οποίο θα μου μείνει αξέχαστο για το ασίγαστο πάθος μας.

Θυμάστε κάποιες διακρίσεις ομαδικές ή και ατομικές;

Βέβαια, υπήρξαμε πρωταθλητές Β΄ Εθνικής και την επόμενη πετύχαμε την παραμονή στην Α1 που ήταν μεγάλος άθλος. Σε ηλικία 17, αλλά και 19 χρονών, συμμετείχα στην Εθνική Ομάδα Νέων και σε 2 Βαλκανικά τουρνουά. Ανακαλώ συχνά στη μνήμη μου μια σημαντική στιγμή, όταν το 2007 η ΧΑΝΘ με τίμησε για την προσφορά μου στο Χάντμπολ αλλά και στον σύλλογο, με τον οποίο είχα 156 επίσημες συμμετοχές στους άνδρες, σκοράροντας 784 γκολ (85/125 πέναλτι). Χαίρομαι που μπόρεσα να κάνω περήφανη την ομάδα μας.

Τι σημαίνει για εσάς η Χ.Α.Ν.Θ.;

Η Χ.Α.Ν.Θ. έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει αναλλοίωτο το αποτύπωμα της στην  αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στον αθλητισμό ιδιαίτερα η Χ.Α.Ν.Θ. είναι πρωταθλήτρια ήθους και ευ αγωνίζεσθαι για  πολλές δεκαετίες σε πολλά αθλήματα. Παράλληλα εκατοντάδες αθλητές πρωταγωνιστούν σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου και σε εθνικές μας ομάδες.  Το να είσαι μέλος της Χ.Α.Ν.Θ. είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι μέλος ενός συλλόγου. Είναι κουλτούρα, είναι ένα διαρκές σχολείο ήθους, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Ποιο είναι το μήνυμα που γενικότερα θα θέλατε να στείλετε και ως πρώην αθλητής στη νεολαία σε μια περίοδο δύσκολη καθώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σταμάτησε εξαιτίας της πανδημίας…

Τα πρωταθλήματα μπορεί να σταμάτησαν, αλλά η άθληση όχι. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουν μία έμφυτη έλξη  στον μαγικό κόσμο των σπορ και βέβαια είναι εκείνοι που καρπώνονται όλα τα φυσικά, σωματικά και πνευματικά οφέλη που παίρνουν από αυτό. Άσκηση στο σπίτι και έξω από αυτό κατά μόνας, είναι μια αποτελεσματική διέξοδος σε όλους τους λάτρεις του αθλητισμού.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη για την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης
Επόμενο άρθροΣημεία ομιλίας του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο Delphi Economic Forum 2021 και στην ενότητα «THESSALONIKI AS AN ECONOMICAL HUB OF SOUTH EASTERN EUROPE, THE TRANSFORMATION OF THE CITY: ENTERING A NEW ERA»