ΣΤΑ ΕΓΚΑΝΙΑ ΤΗΣ KAVALA EXPO Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ypes press002
ypes press002

Με ιδιαίτερα χαρά βρίσκομαι σήμερα στην όμορφη πόλη της Καβάλας, αποδεχόμενη την πρόσκληση που μου απευθύνατε, να εγκαινιάσω την 26η Διεθνή Έκθεση.

Επιθυμώ κ. Πρόεδρε να σας συγχαρώ θερμά, τόσο εσάς προσωπικά αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν δημιουργικά στην επιτυχία τούτης της διοργάνωσης. Διοργάνωσης επετειακής που συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου σας.

Η διαχρονική και συστηματική παρουσία της KAVALAEXPO επί 26 συναπτά έτη, με την δημιουργία του μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου, καταδεικνύει την δυναμική του τόπου και την δημιουργική αναζήτηση της επιχειρηματικής κοινότητας για νέες διεξόδους.

Φίλες και φίλοι

Η Κυβέρνηση, διατηρώντας ακέραιες τις αξιακές της αναφορές σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, κατάφερε να επαναφέρει την χώρα και την οικονομία της σε συνθήκες σταθερότητας.

Η πορεία, ωστόσο, που χαράζουμε την επομένη μέρα αποτελεί για εμάς το αποτέλεσμα ενός κοινού σχεδιασμού με τις τοπικές κοινωνίες. Μαζί σας. Ο θεσμός των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων άλλωστε, παρήγαγε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα για το οποίο καλούμαστε να εργαστούμε και να κριθούμε σε σχέση με την πορεία της υλοποίησής του.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό ο τόπος μας, η Μακεδονία και η Θράκη, τοποθετείται στο επίκεντρο της προσπάθειας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τούτο αποτελεί όραμα και στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης.

Εδραιώνουμε με τους βόρειους γείτονές μας την Βόρειο Ελλάδα ως μία Ευρωπαϊκή πύλη Ειρήνης και Ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Προωθούμε ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας, και ιδιαίτερα της ψηφιακής Οικονομίας,αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό ρόλο της.

Οι συνδυασμένες μεταφορές καθιστούν την Βόρεια Ελλάδα,  εμπορικό και διαμετακομιστικό κόμβο στρατηγικής σημασίας, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Στην πόλη σας υπογράφηκε η Συμφωνία για τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Ο σχεδιασμός του «Βαλκανικού Δακτυλίου» και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας μεταβάλλει το τοπίο των μεταφορών και της μετακίνησης των αγαθών και των ανθρώπων. Η Καβάλα ιδιαίτερα, επανατοποθετείται στον χάρτη του Διεθνούς Εμπορίου. Ανακτά πια την ηγετική της φυσιογνωμία στην οικονομική δραστηριότητα. Με την ορθολογική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του λιμένα της.

Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί ασφαλώς και η κυβερνητική επιλογή για την διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου αξιοποίησης των λειτουργιών των περιφερειακών λιμένων της χώρας – που σύντομα ολοκληρώνεται – προωθώντας την δυνατότητα ουσιαστικών, αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Μπαίνει τέλος στις ζημιογόνες για το ελληνικό Δημόσιο και την Κοινωνία, συμφωνίες παραχωρήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και ασφαλώς, δίχως να λησμονούμε την τουριστική δυναμική της περιοχής, η οποία θα μπορεί σύντομα να αποκτήσει υδατοδρόμιο, αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω, απαντώντας σε προηγούμενες τοποθετήσεις, την υλοποίηση του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας και μάλιστα σε διπλάσια κάλυψη από την αρχικά σχεδιαζόμενη, καθώς επίσης και την ανάθεση τις επόμενες ημέρες από την ΕΡΓΟΣΕ, της εκπόνησης των οριστικών μελετών για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με τους Τοξότες.

Παράλληλα, με θεσμικές μεταρρυθμίσεις και σχέδιο, οι άξονες αναφοράς μας είναι: Βιομηχανία, μεταποίηση, επενδύσεις στην καινοτομία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους με μία σειρά Κοινοτικών Προγραμμάτων.

Στο σχεδιασμό τούτο, σημαντική είναι και η συμβολή του Αναπτυξιακού Νόμου που υλοποιεί το ΥΜΑΘ.

Σε αυτή την συγκυρία, το Υφυπουργείο Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας-Θράκης, έρχεται να υπηρετήσει τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, για την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε έναν δυναμικό πόλο ανάπτυξης και σε μία πύλη διεθνούς συνεργασίας, αγκαλιάζοντας πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου,

η σταθερά ανοδική πορεία των δράσεών σας και η δυναμική παρουσία της KAVALAEXPO στον εκθεσιακό χάρτη, συνιστούν έναν σημαντικό –στρατηγικό θα τολμούσα να πω– εταίρο, στην προσπάθειά μας.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε μία επιχειρηματική έκθεση με πολυεπίπεδες στοχεύσεις και πολυδιάστατες προεκτάσεις. Ταυτόχρονα όμως και για να αφουγκραστούμε τις γόνιμες ανησυχίες και αναζητήσεις των επιχειρηματιών και των παραγωγικών τάξεων. Να επιλύσουμε κρίσιμα ζητήματα, απαντώντας μαζί στο ερώτημα της επόμενης ημέρας.

Βρισκόμαστε σήμερα στην αρχή λοιπόν μιας διοργάνωσης που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο νέων κατακτήσεων.

Σας εύχομαι Καλή Επιτυχία!!!

 

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΔοκιμαστική ήχηση των σειρήνων συναγερμού στις 9 Οκτωβρίου στο ΥΜΑΘ