Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στο Διεθνές Συνέδριο Πόλεων ΝΑ Ευρώπης «Οι πόλεις του μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης»

12-4-2022-066

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στο Διεθνές Συνέδριο Πόλεων ΝΑ Ευρώπης «Οι πόλεις του μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης»

Καλαφάτης: «Αφήνουμε πίσω μας το κράτος της χαρτούρας που ταλαιπωρούσε τον πολίτη και προχωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

«Αφήνουμε πίσω μας το κράτος της χαρτούρας. Αφήνουμε πίσω τις υπηρεσίες που, αντί να διευκολύνουν, ταλαιπωρούσαν τον πολίτη. Προχωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό αφορά τον καθένα μας, το κεντρικό κράτος, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλει, όχι απλώς τη χρήση νέων εργαλείων που παρέχουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής, αλλά και το συνδυασμό τους με οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Τα νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων κινούνται γύρω από τον άξονα των “Smart Cities”, των πόλεων, δηλαδή, που λειτουργούν με «έξυπνη οικονομία», «έξυπνη μετακίνηση», «έξυπνο περιβάλλον» και «έξυπνη διαβίωση», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Οι πόλεις του μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης», που διοργανώθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων, στη Θεσσαλονίκη.

Και πρόσθεσε: «H κυβέρνηση ενέταξε προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεκαπέντε έργα στον άξονα «Smart Cities», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 23,7 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, προχωρούν έργα βελτίωσης των ψηφιακών υποδομών και βελτιστοποίησης των ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και έξυπνου φωτισμού και ασφάλειας μέσω των τεχνολογιών, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης». Και υπογράμμισε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που, σε αυτήν τη φάση, Περιφέρειες, Δήμοι και Κυβέρνηση, έχουμε κοινούς στόχους για σύγχρονες, ασφαλείς, βιώσιμες και πιο ανθρώπινες πόλεις του μέλλοντος. Πόλεις που ν΄ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιούν τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Το συνέδριό σας εκφράζει έμπρακτα την έγνοια όλων μας για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Ελλάδα του αύριο. Υπηρετεί αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Δείχνει δρόμους που μπορούμε και οφείλουμε να πάρουμε. Αναδεικνύει τις συνέργειες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τις καλές πρακτικές, τις έξυπνες λύσεις που βρίσκουν εφαρμογή μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών. Υπηρετεί τον κοινό στόχο που θέλει τις πόλεις του μέλλοντος πιο έξυπνες, πιο πράσινες, πιο ανθρώπινες για όλους. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, συγχαρητήρια σε όλες και όλους που συμμετέχετε.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ήδη, προφανές ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλείνει οριστικά το βιβλίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας και ανοίγει ένα άλλο. Αύριο, στην παγκόσμια σκακιέρα, τίποτα δεν θα είναι  ίδιο με όσα ζούσαμε χθες. Βιώνουμε, ήδη, σε ολόκληρη την Ευρώπη πρωτόγνωρες ενεργειακές -και όχι μόνο- ανατιμήσεις, αλλά και ισχυρές οικονομικές παρενέργειες.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κυβέρνηση, αναπτύξαμε -και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε- πρωτοβουλίες για την προώθηση λύσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράσεις για τη στήριξη της οικονομίας, της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις -και δεν ήταν λίγες τα τελευταία χρόνια- και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Καταγράψαμε τη χρονιά που πέρασε -παρά την επιμονή της πανδημίας- θεαματική προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δραστική μείωση της ανεργίας, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς. Παρά τις δυσκολίες και την παγκόσμια αβεβαιότητα, οι πολιτικές μας δικαιώθηκαν. Και οι πολιτικές αυτές δεν εγκαταλείπονται. Δεν αναστέλλονται. Δεν αλλάζουν.

Ζούμε ήδη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του Industry 4.0, των νέων τεχνολογιών και των μεγάλων προκλήσεων. Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός. Και στον κόσμο αυτό θα κινηθεί, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Ζούμε ταυτόχρονα τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για μετάβαση στην πράσινη, την κυκλική οικονομία.

Και είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τολμηρά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά σχέδια που απαντούν στις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Διαμορφώνει, ήδη, ένα διαφορετικό υπόδειγμα ανάπτυξης για την επόμενη μέρα. Πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό, πιο δίκαιο, πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και τελικά πιο σύγχρονο. Σημαντικά εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ανοίγουν νέους δρόμους στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης βιώσιμης – ανάπτυξης, με το βλέμμα στις σύγχρονες και λειτουργικές πόλεις του 2030. Ήδη συντελείται μια σειρά αλλαγών. Προχωράμε στον κόσμο της ψηφιακής διακυβέρνησης, της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης, της ψηφιακής συνεργασίας και επικοινωνίας, της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, ενδεικτικά αναφέρω:

– Αναπτύσσει υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια. Διασυνδέει ψηφιακά τα ελληνικά νησιά. Μεταβαίνει σε γρήγορες ευρυζωνικές διασυνδέσεις.

– Μετασχηματίζει ψηφιακά τον Δημόσιο Τομέα με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

– Μέσα στην πανδημία υλοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Παιδείας και της Υγείας με την υλοποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη και με την ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής.

– Προχωρά ο ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών. Και πολλές ακόμη παρεμβάσεις.

Σε αυτόν τον δρόμο ήδη κινούνται οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας. Η πανδημία έδωσε την αφορμή να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες ακόμη πιο γρήγορα. Αφήνουμε πίσω μας το κράτος της χαρτούρας. Αφήνουμε πίσω τις υπηρεσίες που, αντί να διευκολύνουν, ταλαιπωρούσαν τον πολίτη. Προχωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό αφορά τον καθένα μας, το κεντρικό κράτος, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλει, όχι απλώς τη χρήση νέων εργαλείων που παρέχουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής, αλλά και το συνδυασμό τους με οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Γνωρίζετε, άλλωστε, καλύτερα από όλους, ότι τα νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων κινούνται γύρω από τον άξονα των Smart Cities”, των πόλεων, δηλαδή, που λειτουργούν με «έξυπνη οικονομία», «έξυπνη μετακίνηση», «έξυπνο περιβάλλον» και «έξυπνη διαβίωση». H κυβέρνηση ενέταξε προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεκαπέντε έργα στον άξονα «Smart Cities», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 23,7 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, προχωρούν έργα βελτίωσης των ψηφιακών υποδομών και βελτιστοποίησης των ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και έξυπνου φωτισμού και ασφάλειας μέσω των τεχνολογιών, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που, σε αυτήν τη φάση, Περιφέρειες, Δήμοι και Κυβέρνηση, έχουμε κοινούς στόχους για σύγχρονες, ασφαλείς, βιώσιμες και πιο ανθρώπινες πόλεις του μέλλοντος. Πόλεις που ν΄ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιούν τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, στην επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας. Είναι άλλωστε στόχοι κοινοί. Στόχοι που υπηρετούν τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τα μέλη της κορυφαίας στην Ευρώπη Εθνικής Ομάδας Tae Kwon Do
Επόμενο άρθροΣημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον STATUS FM 107.7 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μανούση