Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης

kalafatis_anaptyxiako

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

«Η εθνική οικονομία, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Κυβέρνηση πατά σταθερά και εκτινάσσεται. Παρά την πανδημία, συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Όπως τόνισε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.  Η ανάπτυξη το 2021 -όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- φτάνει στο 8,5% και θα συνεχιστεί  τόσο το 2022 (με 4,9%) όσο και το 2023 (με 3,5%)», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης το MyPortal και το “Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης” με κεντρικό θέμα την “Καινοτομία”. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα επιτυγχάνει το 2021 τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020. Αλλά και τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη -σωρευτικά- την τριετία 2021 -2023. Υπάρχει ήδη σημαντική άνοδος των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής, του τουρισμού, των ξένων επενδύσεων».

«O Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα και την Ανάπτυξη και την Καινοτομία», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφερόμενος στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα, τόνισε: «Διατήρησε την αρμοδιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν. Και όχι μόνο: Για επόμενες προκηρύξεις συνεχίζει με την αρμοδιότητα για επενδυτικά σχέδια που θα έχουν προϋπολογισμό από 1.000.000 ευρώ ως 3.000.000 ευρώ. Αναγνωρίζεται, ουσιαστικά, το έως τώρα έργο της στη στήριξη των ιδιωτών επενδυτών και του υγιούς επιχειρείν. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε έξι προκηρύξεις καθεστώτων και ολοκληρώνουμε, ως το τέλος Φεβρουαρίου και τις υπόλοιπες έντεκα. Το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, για το 2021, ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και κύριοι

Η Ελλάδα, έχει γυρίσει σελίδα. Η εθνική οικονομία, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Κυβέρνηση πατά σταθερά και εκτινάσσεται. Παρά την πανδημία, συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Όπως τόνισε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.  Η ανάπτυξη το 2021 -όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- φτάνει στο 8,5% και θα συνεχιστεί  τόσο το 2022 ( με 4,9%) όσο και το 2023 (με 3,5%).

 

Η Ελλάδα επιτυγχάνει το 2021 τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020. Αλλά και τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη -σωρευτικά- την τριετία 2021 -2023. Υπάρχει ήδη σημαντική άνοδος των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής, του τουρισμού, των ξένων επενδύσεων.

 

Ζούμε, ήδη, σε έναν ψηφιακό κόσμο. Στην εποχή των νέων τεχνολογιών και των μεγάλων προκλήσεων. Εφαρμόζουμε μια σειρά από καινοτομίες, που ωθούν την ελληνική οικονομία μπροστά.

 

Για παράδειγμα, στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, εισάγονται δύο σημαντικές αλλαγές:

 

  • Η θέσπιση 13 καθεστώτων, θεματικού χαρακτήρα, σε σχέση με την οριζόντια μορφή των καθεστώτων ενισχύσεών του, έως τώρα, ισχύοντος νόμου.
  • Η αλλαγή στη διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων και της έκδοσης των συναφών διοικητικών πράξεων (με ρητές προθεσμίες), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση των κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 

O Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών:

  • Στηρίζει έμπρακτα και την Ανάπτυξη και την Καινοτομία. Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα, διατήρησε την αρμοδιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν. Και όχι μόνον: Για επόμενες προκηρύξεις καθεστώτων υπό τον Αναπτυξιακό Νόμο, συνεχίζει με την αρμοδιότητα για επενδυτικά σχέδια που θα έχουν προϋπολογισμό από 1.000.000 ευρώ ως 3.000.000 ευρώ. Με τις αρμοδιότητες που ανέλαβε, πλέον, η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζεται, ουσιαστικά, το έως τώρα έργο της στη στήριξη των ιδιωτών επενδυτών και του υγιούς επιχειρείν.
  • Ως τομέας ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε έξι προκηρύξεις καθεστώτων και ολοκληρώνουμε, ως το τέλος Φεβρουαρίου και τις υπόλοιπες έντεκα. Το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, για το 2021, ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ.
  • Οργανώσαμε εκδήλωση με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές». Συμμετείχαν επενδυτές και επικεφαλής φορέων και Επιμελητηρίων από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Συμμετείχαμε στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA με την οργάνωση ειδικής υβριδικής εκδήλωσης, που είχε θέμα «Παρουσίαση επενδυτικών εργαλείων στον τουρισμό».

Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο υποστηρίζουμε την καινοτομία, τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παραγωγή, με καινοτόμες δράσεις, του πρωτογενούς τομέα και τη μεταποίηση αλλά και την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.

Συνεχίζουμε τη στήριξη μεγάλων επενδύσεων. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη και επιχειρούν κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας. Η Deloitte, η Cisco, η Pfizer, η Microsoft είναι, ήδη, εδώ. Επενδύουν σε καινοτόμες δράσεις και προσφέρουν νέες  θέσεις εργασίας.

 

Υλοποιούμε τη συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αξιοποιούμε πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 

Ειδικά ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2022 στοχεύει:

-Στην αξιολόγηση, παρακολούθηση και έλεγχο υλοποίησης, κατ΄ εφαρμογή των επενδυτικών νόμων, επενδυτικών σχεδίων και τη συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και σε δράσεις προώθησης της καινοτομίας.

-Στην ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων περιφερειακής πολιτικής για την ισόρροπη και βιώσιμη παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Μακεδονίας και Θράκης.

-Στην ανάπτυξη δράσεων προώθησης των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών.

-Στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, μέσω προγραμμάτων όπως το ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, το ΣΤΗΡΙΖΩ, το BENEFIT.

Βρισκόμαστε δίπλα σε δράσεις όπως η δική σας. Συμμετέχουμε στα φόρα που προωθούν ιδέες καινοτομίας και ανάπτυξης.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη Εργασίας του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανο Κοτσώλη και τον Πρόεδρο του ΔΣΘ κ. Δημήτρη Φινοκαλιώτη
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Mynews.gr”