Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος

oikonomiko_epimelitirio_26-2-2022c-027

oikonomiko_epimelitirio_26-2-2022c-031

oikonomiko_epimelitirio_26-2-2022c-052

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος

Στ. Καλαφάτης: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιφυλάσσει νέες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά»

«Βρισκόμαστε -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες, ταυτόχρονες εξωγενείς κρίσεις. Με την παράταση της πανδημίας, που κοστίζει ζωές, αλλ’ όχι μόνο. Με την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές ενέργειας, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κι ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, φέρνει στη γειτονιά μας σκοτεινές εποχές του περασμένου αιώνα και επιφυλάσσει νέες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό στην ετήσια εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, για το Νέο Έτος.

Και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι μάλιστα εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχθές έγινε δεκτή -και εντάχθηκε στα Συμπεράσματα- η πρόταση του Πρωθυπουργού να εξεταστούν από την Κομισιόν μέτρα για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε Πρόεδρε, Φίλες και Φίλοι

Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας. Για την Κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και της κοινωνίας και κατ΄επέκταση, εσείς οι οικονομολόγοι, αξιόπιστοι συνεργάτες μας. Συναντιόμαστε στους ίδιους δρόμους με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών. Το 2022 με βήματα σταθερά και με όπλο το εμβολιασμό, μετά από δύο χρόνια σκληρής δοκιμασίας, επιστρέφουμε σε μια νέα κανονικότητα που μας στέρησε η πανδημία. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουμε χαράξει προωθώντας παράλληλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

 

Βρισκόμαστε όμως -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη-  αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες, ταυτόχρονες εξωγενείς κρίσεις. Με την παράταση της πανδημίας, που κοστίζει ζωές, αλλ’ όχι μόνο. Με την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές ενέργειας, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κι ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, φέρνει στη γειτονιά μας σκοτεινές εποχές του περασμένου αιώνα και επιφυλάσσει νέες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά.

 

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι μάλιστα εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχθές έγινε δεκτή -και εντάχθηκε στα Συμπεράσματα- η πρόταση του Πρωθυπουργού να εξεταστούν από την Κομισιόν μέτρα για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.

Στο μεταξύ, ωστόσο, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση, η πορεία της οικονομίας μας  μπήκε στις ράγες μιας νέας διαδρομής, που πάει τη χώρα πιο γρήγορα, πιο ψηλά.

 

Η ανάπτυξη το 2021 εκτιμάται στο 8,5% και προβλέπεται να συνεχιστεί  το 2022 και το 2023 με ρυθμό 4,9% και 3,5% αντίστοιχα. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε ετήσια αύξηση 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη στην Ζώνη του Ευρώ. Η ανεργία  παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά. Οι νέες επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμό που έφερε τη χώρα μας από τελευταία θέση στην Ευρωζώνη το 2019, στην παγκόσμια πρωτοπορία.  Οι εξαγωγές κατέγραψαν ιστορικό υψηλό. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά και συνεχίζει σταθερά. Ο Τουρισμός απελευθερώνεται από τα δεσμά της πανδημίας και ανακάμπτει δυναμικά.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα αλλάζει. Ταυτόχρονα αλλάζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και η πόλη μας. Μία σειρά έργα αλλάζουν την εικόνα, την ελκυστικότητα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Απολιγνιτοποίηση και Ε65 για τη Δυτική Μακεδονία. Έργα υποδομών -οδικά, λιμενικά- σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover στην πόλη μας. Έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα του λιμανιού και διασύνδεσης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία. Προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος -παρά τα προσκόμματα- η κατασκευή του Μετρό και προετοιμάζεται η επέκτασή του. Ξεκίνησε η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Προχωρούν οι πρόδρομες ενέργειες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες -και είναι λυπηρή η αντίθεση κάποιων- για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην πόλη μας.

 

Ό,τι έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται. Ό,τι είπαμε, αποδεικνύεται στην πράξη. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων. Που εγγυώνται συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή, σ’ ένα καλύτερο αύριο.

 

Καλή δύναμη και Καλή Χρονιά με επιτυχίες για όλους.

 

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αστυνομικών
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας κ. Vadym Sabluk και τον Πρόξενο κ. Olexandre Sosoniouk