Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση με θέμα “Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

sarakatsan

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση με θέμα “Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Καλαφάτης: “Αποφασιστική η συμβολή των Σαρακατσαναίων στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας”

Η πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 εκφράζει το κοινό χρέος σε εκείνους που με τη θυσία τους έφεραν σε αυτόν τον τόπο την ελευθερία. Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 -από το καταστατικό εκείνο γεγονός της παλιγγενεσίας- οι Έλληνες τιμούμε τους αγωνιστές, που έδωσαν από κάθε γωνιά του Ελληνισμού το παρόν τους στον αγώνα εκείνο. Όλους εκείνους που ενσάρκωσαν τις ιδέες και τα ιδανικά που έρχονται από τους αιώνες των Ελλήνων και αναβίωσαν την εθνική μας ταυτότητα. Όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους, με την αρετή και την ανδρεία τους έφεραν την ελευθερία,  έχτισαν και κληροδότησαν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στη συμβολή των Σαρακατσαναίων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: Περήφανοι και αδούλωτοι, δεν προσκύνησαν  δεν δέχτηκαν καμιά υποταγή στον τουρκικό ζυγό. Υπηρέτησαν αρχές, αξίες και ιδανικά που κουβαλάτε ανά τους αιώνες”. Και τόνισε: “Όλοι οραματίζονταν την ώρα του λυτρωμού και της ανασύστασης του Γένους. Ανάμεσά τους οι ήρωες και πρωταγωνιστές της Επανάστασης,  όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά και σπουδαίοι Σαρακατσαναίοι, καπεταναίοι και οπλαρχηγοί όπως ο Καραΐσκος, ο Φαρμάκης, ο Γαρέφης, ο Δίπλας, ο Λεπενιώτης, ο Τσιόγκας, αλλά και μια νέα Σαρακατσάνα ηρωίδα του Πηλίου, η Μαργαρίτα Μπασδέκη. Όπως και εκείνοι που έγραψαν προεπαναστατικά λαμπρές σελίδες όπως ο «Σταυραετός» των Αγράφων αλλά και ο θρύλος της Επανάστασης, ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης – Μακρυγιάννης”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της σημερινής  εκδήλωσης. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τη διοίκηση και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων για  την πολύχρονη δράση και την πολύτιμη συμβολή τους στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης, των εθίμων και του πολιτισμού των Σαρακατσαναίων. Η πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 εκφράζει το κοινό χρέος σε εκείνους που με τη θυσία τους έφεραν σε αυτόν τον τόπο την ελευθερία.

Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 -από το καταστατικό εκείνο γεγονός της παλιγγενεσίας- οι Έλληνες τιμούμε τους αγωνιστές, που έδωσαν από κάθε γωνιά του Ελληνισμού το παρόν τους στον αγώνα εκείνο. Όλους εκείνους που ενσάρκωσαν τις ιδέες και τα ιδανικά που έρχονται από τους αιώνες των Ελλήνων και αναβίωσαν την εθνική μας ταυτότητα. Όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους, με την αρετή και την ανδρεία τους έφεραν την ελευθερία,  έχτισαν και κληροδότησαν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος. Όλους εκείνους που απέδειξαν ότι η Ρωμιοσύνη έρχεται από τα βάθη των αιώνων για να πάει στους αιώνες.

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αναδεικνύουν τα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα που οδήγησε στην Παλιγγενεσία. Συνδέουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Μεταλαμπαδεύουν αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Υπενθυμίζουν ότι οι λίγοι δεν δίστασαν μπροστά στη δύναμη των πολλών. Και κάτι ακόμη εξόχως σημαντικό και κρίσιμο για την πορεία μας: Ότι οι Έλληνες διχασμένοι  θρηνούμε τραγωδίες και ενωμένοι  πετυχαίνουμε θαύματα. Αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη δύναμη και την αντοχή του Γένους, που βυθισμένο για 400 χρόνια στη σκλαβιά, όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά κράτησε αλώβητη την ταυτότητα, την πίστη, τη γλώσσα, τον πόθο της ελευθερίας.

Όλοι οραματίζονταν την ώρα του λυτρωμού και της ανασύστασης του Γένους. Ανάμεσά τους οι ήρωες και πρωταγωνιστές της Επανάστασης,  όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά και σπουδαίοι Σαρακατσαναίοι, καπεταναίοι και οπλαρχηγοί όπως ο Καραΐσκος, ο Φαρμάκης, ο Γαρέφης, ο Δίπλας, ο Λεπενιώτης, ο Τσιόγκας, αλλά και μια νέα Σαρακατσάνα ηρωίδα του Πηλίου, η Μαργαρίτα Μπασδέκη. Όπως και εκείνοι που έγραψαν προεπαναστατικά λαμπρές σελίδες όπως ο «Σταυραετός» των Αγράφων αλλά και ο θρύλος της Επανάστασης, ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης – Μακρυγιάννης.

Η ιστορία καταγράφει πως οι Τούρκοι ξεχώρισαν τους Σαρακατσαναίους. Διέκριναν το χαρακτήρα και την περηφάνια της Σαρακατσάνικης ψυχής. Αλλά και την παληκαριά, το θάρρος και την αποφασιστική συμβολή τους στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας. Περήφανοι και αδούλωτοι, δεν προσκύνησαν  δεν δέχτηκαν καμιά υποταγή στον τουρκικό ζυγό. Υπηρέτησαν αρχές, αξίες και ιδανικά που κουβαλάτε ανά τους αιώνες. Αξίες και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αξίζει να διατηρήσετε και να μεταλαμπαδεύσετε στις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας, χρησιμοποιώ το μήνυμα της φετινής ΔΕΘ για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στις τρεις αυτές λέξεις θεωρώ ότι συμπυκνώνεται το αληθινό νόημα αλλά και η ψυχή της σημερινής σας εκδήλωσης: ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ. Σας Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας