Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην 5η Οινοτουριστική Εκδήλωση TERRA VINO

8-9-2021-042

8-9-2021-033 8-9-2021-040

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην 5η Οινοτουριστική Εκδήλωση TERRA VINO

 

Κυρίες και κύριοι,

Οι εποχές που ο τουρισμός περιοριζόταν στον ήλιο και τη θάλασσα και στους λίγους καλοκαιρινούς μήνες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιδιώκουμε τουρισμό 12 μήνες, 365 μέρες το χρόνο. Και ο μοναδικός τρόπος για να τα καταφέρουμε είναι να ανοίγουμε νέους δρόμους.

Το έργο Terra Vino έχει αυτόν, ακριβώς, τον σκοπό. Να υποστηρίξει τον τομέα του αγροτουρισμού. Να ανοίξει νέους δρόμους. Να προωθήσει αυτού του είδους τις επισκέψεις και το επιχειρείν. Κυρίως, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας.

Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Γι΄ αυτό και, μέσω του προγράμματος, υλοποιούνται δύο μελέτες, μία σε κάθε πλευρά των συνόρων, για να δούμε τις δυνατότητες, την αειφόρο ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας, τη σύνδεσή της με την αλυσίδα του οίνου.

Τα σεμινάρια κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου προωθούν την κινητικότητα και τη συνεργασία των νέων και των επιχειρήσεων. Δημιουργούμε βάσεις δεδομένων στον τομέα του οινοτουρισμού. Οργανώνουμε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, που λειτουργούν προωθητικά στην προβολή επιχειρήσεων και έργου. Με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς 50 οινοτουριστικές επιχειρήσεις συμβάλλουμε στη βελτίωση και την ανάπτυξή τους.

Η χώρα μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Το γεγονός ότι δεν τα αξιοποίησε ως τώρα -η αδυναμία αυτή του παρελθόντος- μπορεί να γίνει δύναμη του παρόντος. Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αγροδιατροφικό τομέα είναι έκδηλη.

Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο εισάγονται 12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και τους πιο σύγχρονους. Μεταξύ των αξόνων του Νέου Αναπτυξιακού είναι η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, καθώς και η αγροδιατροφή. Επίσης, δύο από τα 12 Κέντρα Ικανοτήτων (τα Competence Centers) που αξιολογήθηκαν θετικά προς σύσταση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφορούν, επίσης, την αγροδιατροφή.

Η οικονομία μας παραπέμπει σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, κάτι που απεικονίζεται εύγλωττα στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου που πετυχαίνει η χώρα μας σε ώρες παγκόσμιας αβεβαιότητας. Οι μεταρρυθμίσεις, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του επενδυτικού εδάφους, η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, το πρωτόγνωρο ύψος κοινοτικών πόρων που συνολικά -από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- θα ξεπεράσουν τα 70 δις ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια, είναι τα εργαλεία που οδηγούν σε ένα δυναμικό δρόμο ανάταξης και ανάπτυξης.

Η Ελλάδα αποδεικνύεται αποφασισμένη να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που έρχονται. Η χώρα μας βοηθά παράλληλα, την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας. Παράδειγμα το συγκεκριμένο έργο, TERRA VINO, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA Cross Border Cooperation Programme και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (κατά 85%) και από εθνικούς πόρους (κατά 15%).

Στόχος μας περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους. Για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τα οικονομικά του καθένα μας.

 

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

8-9-2021-065

Προηγούμενο άρθροΟλοκλήρωση αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων του Ν.4399/2016
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης στη Ναυτεμπορική: Άνοιξαν οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη