Άρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα”MYPORTAL.GR”(18-03-2020) «Η Δημόσια υγεία πάνω από όλα»

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “MYPORTAL.GR

(18-03-2020)

 

«Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ»

 

Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και καθήκον της πολιτείας είναι να την προφυλάξει αποτελεσματικά!

Στη σκληρή μάχη που δίνουμε καθημερινά για να περιορίσουμε τον κορωνοϊό, “όπλα” μας πρέπει είναι η πειθαρχία, η ψυχραιμία, η γνώση, η υπεύθυνη ενημέρωση και η σοβαρότητα.

Προτάσσω την τελευταία, διότι η εικόνα της γεμάτης με κόσμο παραλίας Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτυπώνει μια ανεύθυνη συμπεριφορά που εκθέτει σε κίνδυνο χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η πανδημία του covid-19 δεν είναι απλή ίωση για να την αντιμετωπίζουμε… χαλαρά. Έχει εξαπλωθεί σε 120 χώρες, μετρά εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, ενώ επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι για κάθε περίπτωση κορωνοϊού που καταγράφεται αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε έως δέκα άλλες που ακόμη δεν έχουν ανιχνευθεί. Αναλογιστείτε, επίσης, ότι στην Κοζάνη δυο χωριά τέθηκαν σε καραντίνα.Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αντιμετωπίζοντας το πρωτοφανές φαινόμενο συλλογικά και με κοινή λογική.

Λέμε “όχι” στον πανικό που είναι εξίσου “μολυσματικός” με τον ιό και μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στην κοινωνική συνοχή, λέμε “ναι” στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών.

Η αποτελεσματική πρόληψη είναι το μοναδικό “φάρμακο” που είναι ικανό να μας “θωρακίσει” απέναντι στον ιό.

Το να μείνεις σπίτι δεν είναι τιμωρητικό μέτρο αλλά σε βοηθά να παραμείνεις υγιής και να μην θέσεις σε κίνδυνο τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι.

Στη “μάχη” που δίνουμε το κράτος είναι ενεργά παρών, παίρνοντας έγκαιρα δραστικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση των κρουσμάτων και η Ελλάδα να μη γίνει Ιταλία. Παράλληλα ανακοινώθηκε σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται.  Ήδη έχει ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που “χτυπήθηκαν” καθοριστικά από τον ιό, ενώ θεσπίστηκε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: “Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου”.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η πολιτεία έκαναν το καθήκον τους, τώρα είναι η δική μας σειρά ως κοινωνία να φερθούμε υπεύθυνα και με ωριμότητα, κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Προφανώς οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν έκτακτα μέτρα. Το να βάλουμε πλάτη στα δύσκολα είναι το αυτονόητο που πρέπει να κάνουμε ώστε να έρθει νωρίτερα η πολυπόθητη ημερομηνία λήξης της περιπέτειας που βιώνουμε.

Και επειδή τις τελευταίες ώρες ακούω πολλά και διάφορα για την απόφαση του πρωθυπουργού να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών τουλάχιστον έως τις 30 Μαρτίου, έχω να επισημάνω ότι ήταν μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Τις δύσκολες ώρες που περνούμε δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, ούτε “αποψιλώνεται” ο Χριστιανισμός από την Ελλάδα.

Ως χώρα δίνουμε έναν διαρκή αγώνα να περιορίσουμε τα ανθρώπινα θύματα. Αυτό είναι το μείζον! Άλλωστε η Ορθοδοξία διδάσκει την αγάπη για τον πλησίον και με το να αποφεύγουμε το συνωστισμό αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον για τον διπλανό μας.

Μένουμε σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε, προστατευόμαστε και προστατεύουμε, διότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.

Και σε τελική ανάλυση το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν!

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΘ. Καράογλου: “Στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους και επιχειρήσεις”
Επόμενο άρθροΆρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα”VORIA.GR” (18-03-2020) « Η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να είναι συλλογική»