Άρθρο Θ. Καράογλου στο ένθετο του «NORTH98» για την 84η ΔΕΘ (08-09-2019) «Το τρίπτυχο της επιτυχίας για τη Μακεδονία και τη Θράκη»

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤOY «NORTH98» ΓΙΑ ΤΗΝ 84η ΔΕΘ

(08-09-2019)

«ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Μέλημά μου ως Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι να επανενεργοποιήσω τα παραγωγικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών και να αναδιαμορφώσω το παραγωγικό τους μοντέλο.

Παράλληλα να εργαστώ με ταχύτητα, μεθοδικότητα, στόχευση, συνέπεια και διεκδικητικό πνεύμα απέναντι σε όσους θέλουν τη Βόρεια Ελλάδα “βουβή” προκειμένου να την επαναφέρουμε στον αναπτυξιακό χάρτη.

Κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση δίνω βαρύτητα στο τρίπτυχο: στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Μιλώ για ανάπτυξη  που θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Για ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης να γίνουν πρωταγωνίστριες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.

Τα μέσα για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας, ΔΕΘ-HELEXPO, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός του Διοικητηρίου). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως ΥΜΑΘ τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι. Διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι στην οικονομία τα πάντα είναι κύκλος και όλες οι μεταβλητές και συνισταμένες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ισχυρό επιχειρείν σημαίνει ισχυρή οικονομία και ισχυρή οικονομία σημαίνει εξαγωγές και επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ενίσχυση της ρευστότητας και φυσικά σε νέες ευκαιρίες εργασίας.

Πρόσφατοι μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ακόμη άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, όταν πέρυσι η απόδοση ήταν 0,85% σε δημόσια έντοκα γραμμάτια αντίστοιχης διάρκειας.

Τώρα, λοιπόν, που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική αναμορφώνοντας κάθε πτυχή της οικονομικής δομής του κράτους μας. Χρειάζονται τομές, ρήξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη νέα γενιά την ευκαιρία να “αναπνεύσει” αέρα δημιουργίας ώστε να καθορίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Συνοψίζοντας, έχω επισημάνει πολλές φορές πως η Ελλάδα του 2019 χρειάζεται την επιμονή, την πίστη, την ορμή και τον καλώς εννοούμενο “τσαμπουκά” των νέων ανθρώπων. Έχει ανάγκη να την καθοδηγήσουν όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους και είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες μέχρι το τέλος και να τις κερδίσουν. Δική μας ευθύνη, ως Πολιτεία, είναι να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να “παντρέψουν” τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και το ταλέντο τους με το μέλλον αυτής της χώρας. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, μα και την αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξη την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Μονάχα έτσι θα γίνει πραγματικότητα η προσδοκία για καλύτερες ημέρες.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «THESSTODAY» (08-09-2019) «Η ΔΕΘ των αναμνήσεων και της ανάπτυξης»
Επόμενο άρθροΆρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (08-09-2019) «Η ΔΕΘ είναι το καμάρι της Βόρειας Ελλάδας»