Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου (14-07-2019) Θ. Καράογλου: «Κερδίσαμε γιατί είπαμε την αλήθεια στο λαό»

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

(14-07-2019)

Θ. Καράογλου: «Κερδίσαμε γιατί είπαμε την αλήθεια στο λαό»

 

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί είπε την αλήθεια στους Έλληνες. Δεν χτύπησε φιλικά την πλάτη κανενός, ούτε έταξε τα πάντα στους πάντες. Έπεισε με το κυβερνητικό της πρόγραμμα».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκαλύπτει τις προτεραιότητές του.

«Κύριο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. Η ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, όπως επίσης και η εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κοινωνία και τις αγορές, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω μπροστά μου» σημειώνει.

Όσο για το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη δηλώνει με έμφαση: «Την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό τον εκφράζει ο υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες ούτε δομές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, οι οποίες δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν ως… φυτώρια ανερχόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

1.Κύριε Καράογλου, τι έφερε τη νίκη της ΝΔ την περασμένη Κυριακή;

«Τη μεγάλη νίκη που οδήγησε στην αυτοδυναμία την έφερε στη Νέα Δημοκρατία ο ρεαλισμός, το κοστολογημένο και υλοποιήσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα που καταθέσαμε  κατά την προεκλογική περίοδο, ο θετικός πολιτικός μας λόγος και το γεγονός ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί πως ήρθε πλέον η ώρα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Κύριε Οικονόμου, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί πολύ απλά είπε την αλήθεια στους Έλληνες. Δεν χτύπησε φιλικά την πλάτη κανενός, ούτε έταξε τα πάντα στους πάντες. Έπεισε με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα που μας αξίζει δεν είναι ουτοπία ή αυταπάτη, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση».

 

  1. Παρά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε, καταφέρνοντας να ξεπεράσει πανελλαδικά το 30%. Πως το εξηγείται;

 

«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Εκείνο που εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να αυξήσει τη δυναμική της από το 28% των εθνικών εκλογών του 2015, σε 40% τον Ιούλιο του 2019. Αυτή ενίσχυση των ποσοστών της κατά 12 μονάδες, σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας,  είναι η έμπρακτη απόδειξη πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη ευθύνης στην πατρίδα μας. Είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που άντεξε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Δεν εξαϋλώθηκε, δεν άλλαξε όνομα, δεν παρέκκλινε από τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω της και στις 7 του Ιούλη δικαιώθηκε για τη συνέπεια που επέδειξε, όπως επίσης και για τον μετριοπαθή πολιτικό της λόγο. Τον λόγο της συνέπειας, της πολιτικής αξιοπρέπειας και του ήθους».

 

3.Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

 

«Άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα στη διακυβέρνηση της χώρας! Αυτό μας ζήτησε, κύριε Οικονόμου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Με σοβαρότητα, συνέπεια, ταχύτητα, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα, καλούμαστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Να αφαιρούμε από τις πλάτες τους ένα βαρίδιο κάθε φορά και να τους δείχνουμε το δρόμο προς το αύριο. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης. Να αφήσουμε στην άκρη λογικές και πρακτικές του χθες, στρέφοντας την προσοχή μας σε προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μικρών και μεγάλων στόχων. Πιστεύουμε στην πολιτική και όχι στην επικοινωνία. Πιστεύουμε στις πράξεις και όχι στα λόγια. Έργα περιμένουν από εμάς οι πολίτες, για αυτό και έχουν από τη νέα κυβέρνηση αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες. Ξέρετε, οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από χειροπιαστές αποδείξεις ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

4.Δε φοβάστε ότι η πληθώρα εξωκοινοβουλευτικών υπουργικών στελεχών μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

 

«Κάθε άλλο! Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως ο συνδυασμός πολιτικής εμπειρίας και τεχνοκρατικής αντίληψης των πραγμάτων θα οδηγήσει σε μια δημιουργική σύνθεση. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο είδα μια καλοκουρδισμένη μηχανή, όπου ο καθένας γνωρίζει εξ αρχής τους στρατηγικούς στόχους που καλείται να υλοποιήσει. Σύνθημά μας είναι “το σχεδιάζουμε, υλοποιούμε, αξιολογούμε τις πολιτικές μας ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των συμπατριωτών μας”. Σε λίγες μόνο ώρες δρομολογήσαμε και εφαρμόσαμε πρωτοβουλίες που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και χρόνια. Δική μας ευθύνη και υποχρέωση είναι να βάζουμε υψηλούς στόχους και να περπατάμε με χαμηλά το κεφάλι. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι θετικό».

 

  1. Επανέρχεστε ύστερα από πέντε χρόνια στο ΥΜΑΘ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Τι θα κάνετε διαφορετικά απ’ ότι την περίοδο 2012-2014;

 

«Αναλαμβάνω γνώριμο χαρτοφυλάκιο και αυτό καθιστά απολύτως σαφές πως δεν υπάρχει ούτε… δευτερόλεπτο για χάσιμο, ούτε λεπτό περιόδου χάριτος. Δεδομένου ότι όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στη Μακεδονία και τη Θράκη, η ανεργία είναι η μεγαλύτερη “πληγή”, κύριο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. H ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, όπως επίσης και η εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κοινωνία και τις αγορές, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω μπροστά μου».

 

  1. Στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία μιας νέας ΔΕΘ με την ανάπλαση του χώρου. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

 

«Εκείνο που έχει σημασία είναι η Διεθνής Έκθεση να συνεχίσει να λειτουργεί αναπτυξιακά για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι το κόσμημα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λειτουργεί ως αναπτυξιακός βραχίονας. Όσον αφορά στην ανάπλαση του χώρου, μέσα από έναν γόνιμο διάλογο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η ανάπλαση της ΔΕΘ βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ένα νέο εκθεσιακό κέντρο θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για τη Θεσσαλονίκη».

 

  1. Ποια θα είναι η τύχη του πρωθυπουργικού γραφείου που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη;

 

«Με διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό τον εκφράζει ο υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες, ούτε δομές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας οι οποίες δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν ως… φυτώρια ανερχόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

 

  1. Τι θα κάνετε με τον ΟΑΣΘ που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και ταλαιπωρεί τους κατοίκους της;

 

«Έχω επισημάνει πολλές φορές πως όπου το κράτος παριστάνει τον επιχειρηματία παράγει προβλήματα, ελλείμματα και διαφθορά. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του ΟΑΣΘ. Από τότε που ανέλαβε η κρατική διοίκηση τα προβλήματα, τα ελλείμματα και η διαφθορά υπάρχουν σε μέγιστο βαθμό. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καραμανλή, θα πρέπει να αλλάξει άμεσα η αποτυχημένη διοίκηση του ΟΑΣΘ και να δούμε πως θα κυκλοφορήσουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους, ώστε να δώσουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας. Όπως και να έχει, η επόμενη ημέρα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ καλύτερη».

 

Προηγούμενο άρθροΘ. Καράογλου: “Ζητώ συνεργασία από όλους ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”
Επόμενο άρθροΘ. Καράογλου: “Συλλογικό στοίχημα η ΑΖΚ που πρέπει να κερδηθεί’’