Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KARFITSA» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη (20-07-2019) Θ.Καράογλου: Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα σημείο αναφοράς στην επανεκκίνηση της χώρας

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KARFITSA» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη (20-07-2019)

 

Θ.Καράογλου: Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα σημείο αναφοράς στην επανεκκίνηση της χώρας

 Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι ένας από τους λίγους Θεσσαλονικιούς που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό και υπουργικό σχήμα και αυτό καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπό του ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ και λίγες ημέρες, ο κ. Καράογλου επέστρεψε σε γνώριμα “εδάφη” και στο διοικητήριο καθώς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, μια θέση γνώριμη για τον ίδιο καθώς είχε διατελέσει υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας στην “Karfitsa”, ο Θ. Καράογλου αναφέρεται στις δύσκολες πρώτες ημέρες που πέρασε με το που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, καθώς υπήρξε η διαχείριση της μεγάλης καταστροφής από την πρωτοφανή κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Επίσης, γνωστοποιεί τις γενικές γραμμές της στρατηγικής που θα ακολουθήσει και τις προτεραιότητες που βάζει, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μακεδονία και στην επιστροφή των νέων στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα φωτεινό σημείο αναφοράς στην προσπάθεια επανεκκίνησης της χώρας».

1.Από τις πρώτες ώρες που αναλάβατε τα καθήκοντα του υφυπουργού εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία-Θράκη είχατε να διαχειριστείτε το φονικό πέρασμα των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική. Που οφείλεται η ετοιμότητα και το αποτέλεσμα;

«Καθήκον της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με σοβαρότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Να ενεργεί άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, δείχνοντας αντανακλαστικά και δίνοντας λύσεις. Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, λοιπόν, μαζί με άλλους συναδέλφους υπουργούς, βρεθήκαμε στις περιοχές της Χαλκιδικής που δοκιμάστηκαν από τη φονική κακοκαιρία και συντονίσαμε τις δράσεις που απαιτούνταν προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις υποδομές, να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να ανακάμψει όσο το δυνατόν ταχύτερα η τουριστική κίνηση και φυσικά να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών. Όπως ήδη γνωρίζετε, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, οι δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου, που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών. Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές. Επιπρόσθετα, μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών αλλά και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κατέγραψαν τις ζημιές σε σχολεία και κατοικίες. Με το… καλημέρα της νέας κυβέρνησης στείλαμε το πολιτικό μήνυμα πως είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά, με την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα που απαιτούνται για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός. Διότι, ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του οφείλει πρώτα και πάνω από όλα να σέβεται τον πολίτη».

2.Ποιές είναι οι προτεραιότητες σας ως υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Μακεδονία-Θράκη;

«Το πρωτεύον για εμένα είναι η ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσα από την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Με λίγα λόγια, να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα φωτεινό σημείο αναφοράς στην προσπάθεια επανεκκίνησης της χώρας. Κύριο ζητούμενο είναι να κρατήσουμε “ζωντανή” την ελληνική περιφέρεια. Να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να προκόψουν και να κάνουν οικογένεια στον τόπο τους έχοντας μια σταθερή και καλά αμειβόμενη θέση εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε έναν διπλό στόχο, από τη μια πλευρά να αντιμετωπίσουμε πειστικά το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, το οποίο σήμερα απασχολεί σχεδόν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και από την άλλη να βάλουμε τέλος στην εθνική αιμορραγία του brain drain. Η Ελλάδα σήμερα, κύριε Νεοχωρίτη, δεν έχει την πολυτέλεια να αποχαιρετά τους νέους ανθρώπους και να τους βλέπει άπραγη να αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό. Αντίθετα, οφείλουμε να ενεργήσουμε δραστικά, ούτως ώστε να τους αποδείξουμε στην πράξη πως στην πατρίδα μας υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης. Πως αξίζει να προσπαθήσεις να πετύχεις κάτι καλό και ότι ο κόπος σου θα ανταμειφθεί. Στην πρώτη μου δήλωση ως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, επισήμανα πως ζητώ από όλους συνεργασία για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Με αυτήν την αρχή θα πορευτώ, γνωρίζοντας πως οι συμπατριώτες μας έχουν αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δευτερόλεπτο για χάσιμο, όπως δεν υπάρχει ούτε προσωπική περίοδος χάριτος μιας και γνωρίζω τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου που έχω αναλάβει από τη διετή θητεία μου την περίοδο 2012-2014. Με υψηλούς στόχους, πράξεις και κρατώντας το κεφάλι χαμηλά, θα τα καταφέρουμε».

  1. Η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, ένα από αυτά είναι η προσέλκυση επενδύσεων- πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«Η αποτελεσματική εφαρμογή του επενδυτικού νόμου, που ως αρμοδιότητα βρίσκεται στα χέρια μας από το 2012 και η υιοθέτηση πολιτικών ευθύνης με όραμα, προγραμματισμό και σχέδιο υπηρετούν με σαφήνεια την εθνική στρατηγική που χαράσσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως σας τόνισα και προηγουμένως, κύριο ζητούμενο για την παρούσα κυβέρνηση είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, όπως επίσης και η εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κοινωνία και τις αγορές. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μονάχα ο δρόμος της ευθύνης».

  1. Τι επενδυτικό μερίδιο μπορεί να έχει η Μακεδονία;

«Ως γεωγραφική περιοχή η Μακεδονία και η Θράκη διαδραματίζουν έναν στρατηγικό ρόλο καθώς γειτνιάζουν με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Δεδομένης της βαρύτητας των διασυνοριακών συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του χαρτοφυλακίου μου, καθίσταται απολύτως σαφές οτι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο από την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας αντικατοπτρίζεται στα εισερχόμενα και εξερχόμενα μεγέθη κάθε κλάδου της οικονομίας. Δική μας ευθύνη είναι η Ελλάδα να στραφεί σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα το οποίο θα αναδεικνύει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας μας. Σε αυτήν τη θεώρηση η Μακεδονία και η Θράκη πρέπει και μπορούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και άρα να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.».

5. Μια κυβέρνηση πάντα βάζει στόχους και φυσικό είναι να έχει και ένα πρόγραμμα. Ποιές είναι οι μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού;

«Όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε πιστεύω σε αυτές. Προφανώς στη διαδρομή μιας κυβέρνησης θα υπάρξουν δυσκολίες και εμπόδια, ωστόσο είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως θα τις ξεπεράσουμε. Άλλωστε, όπως συνηθίζω να λέω, ευθύνη και καθήκον του χρήσιμου πολιτικού είναι να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στις λύσεις.  Όσοι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε τη διάθεση, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα να πετύχουμε. Και θα τα καταφέρουμε διότι αυτό περιμένει από εμάς ένας ολόκληρος λαός. Να του αφαιρούμε καθημερινά ένα βάρος από τις πλάτες του και να δείξουμε με πράξεις ότι δικαιούται να προσδοκά καλύτερες ημέρες».

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KONTRA NEWS» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου (21-07-2019)
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο (20/21-07-2019) Θ. Καράογλου: “Στόχος του υφ. Μακεδονίας-Θράκης είναι να αναδείξει το brand name Μακεδονία”