Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KONTRA NEWS» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου (21-07-2019)

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KONTRA NEWS» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου (21-07-2019)

 

Θ. Καράογλου: “Η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ο πιο σύγχρονος δρόμος για την υψηλότερη ανάπτυξη”

Την εκτίμησή του ότι οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκφράζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, Θεόδωρος Καράογλου σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News και απαριθμεί μια σειρά από μέτρα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη δίνοντας έμφαση στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του τονίζει ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και σημειώνει ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι η Μακεδονία και η Θράκη να γίνουν σημείο αναφοράς στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

  1. Σας ικανοποιεί το άνοιγμα στις αγορές;

«Η έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πρώτον διότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεύτερον γιατί το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανειστήκαμε ποτέ ως χώρα μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Άρα δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, βασική και απαράβατη προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ».

  1. Πώς τα πάτε με το μπλε φάκελο του Κυριάκου Μητσοτάκη; Είστε σε καλό δρόμο και ποια τα κυριότερα προβλήματα του δικού σας χαρτοφυλακίου;

«Ως στάση ζωής έχω να μην βλέπω μπροστά μου προβλήματα αλλά προκλήσεις και στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Στην προκειμένη περίπτωση η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ο πιο σύντομος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στην υψηλότερη ανάπτυξη και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Από εμάς ο Πρωθυπουργός περιμένει σκληρή δουλειά, άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, σεμνότητα και σοβαρότητα, ώστε να αλλάξει το κλίμα στη χώρα, να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα και να ανταποκριθούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι. Αυτές ακριβώς ήταν εξάλλου οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρώτα η εμπέδωση της εμπιστοσύνης και μετά η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων».

  1. Πως θα γίνει αντιληπτή από τον κόσμο η μείωση της φορολογίας; Τι θα αλλάξει, με λίγα λόγια, στην καθημερινότητά του;

«Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι το δεύτερο που θα κατατεθεί. Το πρώτο θα αφορά το πως θα δουλεύουν η δημόσια διοίκηση και τα κυβερνητικά όργανα. Το φορολογικό νομοσχέδιο, λοιπόν, θα είναι μια μεταρρυθμιστική τομή καθώς θα περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη, τον επιχειρηματία και τον κάθε συναλλασσόμενο να γνωρίζει τι τον περιμένει από φορολογικής πλευράς. Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα θα αισθανθούν τη μείωση των φόρων από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή ο οποίος, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά τους πάντες. Από τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τους συνταξιούχους. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 2.200 ευρώ. Με τη δική μας πρόταση η φορολόγησή του θα είναι 900 ευρώ. Θα προβλέπουμε επίσης σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως και σταδιακή μείωση μέχρι κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα αρχίσει να μειώνεται από το 2020. Επίσης έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε δυο δόσεις, 20% για το 2020 και 10% η επόμενη».

  1. Πώς είδατε τα υψηλά ποσοστά που πήρε στη Μακεδονία ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση;

«Ο κάθε πολίτης οφείλει να ασκεί υπεύθυνα το εκλογικό του δικαίωμα με γνώμονα τι πιστεύει οτι είναι καλύτερο για την πατρίδα. Τώρα που ορκίστηκε η νέα Βουλή και ξεκινούν οι συνεδριάσεις της,  όλοι οι βουλευτές θα κριθούμε από την κοινωνία για την κοινοβουλευτική μας παρουσία και δράση. Από εκεί και πέρα, η μεγάλη εικόνα είναι ότι με την ψήφο τους οι Έλληνες αποφάσισαν πολιτική αλλαγή, με σταθερή κυβέρνηση τετραετίας τη Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία, το μοναδικό κόμμα εξουσίας που άντεξε στα χρόνια της κρίσης, πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη με ποσοστό που είχε να καταγράψει από τις εθνικές εκλογές του 2007 και πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο ποσοστών που είχε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας από το 1981 και μετά».

  1. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν στη Χαλκιδική;

«Προσέξτε, καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει καταστάσεις, όπως η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, με σοβαρότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό πράξαμε, παρά το γεγονός ότι καλά-καλά δεν είχαμε ακόμα παραλάβει τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων μας. Δείξαμε αντανακλαστικά, ενεργήσαμε άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά. Όπως γνωρίζετε, μαζί με άλλους συναδέλφους υπουργούς, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές και συντονίσαμε τις δράσεις που απαιτούνταν προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να ανακάμψει η τουριστική κίνηση και να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών. Επειδή, όμως, αναφερθήκατε σε ευθύνες, εστιάζω την προσοχή μου στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο γνωστός αριθμός 112 που είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ενεργοποίηση αυτού του αριθμού είναι άμεση και καθολική μας προτεραιότητα».

  1. Τι να περιμένουν η Μακεδονία και η Θράκη από τον Θόδωρο Καράογλου;

«Σκληρή δουλειά, συνέπεια λόγων και πράξεων, άμεση επαφή με την κοινωνία και αποτελεσματικότητα. Ως κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί για πολλές επενδύσεις και για πολλές νέες και καλές δουλειές. Αυτό είναι το μέγιστο ζητούμενο και για τη Βόρεια Ελλάδα. Απόλυτη προτεραιότητά μου, λοιπόν, είναι να καταστήσω τη Μακεδονία και τη Θράκη σημείο αναφοράς στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.  Η αποτελεσματική εφαρμογή του επενδυτικού νόμου και η υιοθέτηση πολιτικών ευθύνης με όραμα, προγραμματισμό και σχέδιο, έχουν ως σκοπό τη διάχυση της ισόρροπης ανάπτυξης δραστηριότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι καθημερινά, όπως έπραξα άλλωστε και τη διετία 2012-2014 που διετέλεσα υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Η Μακεδονία και η Θράκη πρέπει να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης, πρέπει και μπορούν να υπερασπιστούν την ιστορική τους παρακαταθήκη».

 

Προηγούμενο άρθροΟμιλία Θ. Καράογλου στο συνέδριο της DEMYC με θέμα το προσφυγικό
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KARFITSA» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη (20-07-2019) Θ.Καράογλου: Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα σημείο αναφοράς στην επανεκκίνηση της χώρας