Ομιλία Θ. Καράογλου στο συνέδριο της DEMYC με θέμα το προσφυγικό

ypes press002
ypes press002

Ομιλία Θ. Καράογλου στο συνέδριο της DEMYC με θέμα το προσφυγικό

 

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητό προεδρείο της Democrat Youth Community of Europe,

Εκλεκτοί σύνεδροι,

Φίλες και φίλοι,

σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του προεδρείου να συμμετέχω  στις εργασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Κοινότητας Νέων της Ευρώπης, της αρχαιότερης ευρωπαϊκής πολιτικής νεολαίας η οποία φέτος συμπληρώνει 55 χρόνια συνεχούς προσφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ την ΟΝΝΕΔ καθώς στηρίζει τη διοργάνωση του συνεδρίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ήταν, είναι και παραμένει πρωτοπόρα στη μάχη των πολιτικών ιδεών.

Η ηγεσία της ξέρει να δίνει αγώνες και να τους κερδίζει:

-αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες

-και υλοποιώντας παρεμβάσεις

που διακρίνονται για τη φρεσκάδα και την τόλμη τους.

Για αυτό είμαι εδώ λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στο Κοινοβούλιο η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βρίσκομαι ενώπιών σας  προκειμένου να προτρέψω κάθε μια και κάθε έναν από εσάς να γίνεται  συμμέτοχοι στην  εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το βράδυ της 7ης Ιουλίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να επανεκκινήσει την Ελλάδα.

Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα πως η νέα γενιά αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Προσωπικά έχω καθημερινή επαφή με τις νέες και τους νέους φροντίζοντας μέσα από το διάλογο να αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις αγωνίες εκείνων που αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας.

Είμαι:

-σύζυγος,

-πατέρας,

-υπήρξα ελεύθερος επαγγελματίας

και γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες, μα και τις προκλήσεις της μέσης οικογένειας.

Ως εκ τούτου δεν στέκομαι σε αυτό το βήμα μόνο για να μιλήσω, αλλά κυρίως για να σας ακούσω.

Βλέπετε, το σημαντικότερο προσόν του σύγχρονου πολιτικού είναι να ακούει την κοινωνία:

-Να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της,

-να εργάζεται προς όφελός της,

-να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στις λύσεις.

Για αυτό σας ζητώ στο διάστημα των τετραήμερων εργασιών σας να μιλήσετε ανοιχτά τη γλώσσα της αλήθειας:

-Να καταθέσετε προτάσεις,

-να διαφωνήσετε,

-να ανταλλάξετε επιχειρήματα,

-μα πάνω από όλα να έχετε έναν γόνιμο διάλογο.

Και ειλικρινά σας το λέω, στο τέλος αυτής της όμορφης διαδικασίας θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας.

Μετά από αυτήν τη μικρή εισαγωγή περνώ στην ουσία του θέματος του συνεδρίου που αφορά το μεταναστευτικό.

Αγαπητοί σύνεδροι,

φίλες και φίλοι,

τον περασμένο Ιούνιο και στις αρχές του Ιουλίου έχουν καταγραφεί περίπου 4.000 νέες προσφυγικές-μεταναστευτικές αφίξεις.

Το στοιχείο αυτό μας υπενθυμίζει πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και χρειάζεται άμεση διαχείριση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό διότι το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα:

-με εθνική στρατηγική

-και σχέδιο δράσης.

Όπως γνωρίζετε, πριν από 5 ημέρες, τη Δευτέρα συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό.

Σε αυτήν ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποφασίστηκαν  έξι συγκεκριμένες κινήσεις.

Πρώτη κίνηση: Η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Δεύτερη: Η ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται:

-η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex),

-η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος, με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

Τρίτη κίνηση είναι: Η αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

Τέταρτη: Η πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ελλάδας-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Πέμπτη: Η ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Και τέλος έκτη κίνηση: Η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας.

Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες ζητούμε επί της ουσίας:

-περισσότερη,

-ουσιαστικότερη

-και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη.

Όπως επίσης και καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, συνεργασία η οποία κρίνεται απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια. Ούτε φυσικά η πατρίδα μας:

-μπορεί

-και αντέχει

να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Επίσης εξυπακούεται ότι οι δομές που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποσυμφορηθούν, με την αποσυμφόρηση να γίνεται προς τη σωστή γεωγραφική κατεύθυνση. Δηλαδή προς την Τουρκία και όχι προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Με λίγα λόγια, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της σχετικής συμφωνίας.

Στο σημείο θα ήθελα να σταθώ στη συγκινητική στάση αλληλεγγύης που επέδειξε ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες, η οποία όμως δεν αρκεί από μόνη της. Σαφώς και το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανθρωπιστική διάσταση, όμως σε κάθε περίπτωση οφείλουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά με εθνικό σχέδιο.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Για αυτό και διεκδικούμε την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φύλαξη και προστασία τους.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου σας, όντας σίγουρος πως θα αποδειχθούν ιδιαίτερα γόνιμες. Κλείνοντας, θα επαναλάβω κάτι που επισήμανα στην αρχή της τοποθέτησής μου. Σας ζητώ να συμμετέχετε στα κοινά, ενθυμούμενοι ότι το μέλλον το διαμορφώνουν εκείνοι που συμμετέχουν και όχι όσοι απέχουν.

Η λύση στα προβλήματα του σήμερα βρίσκεται στη δράση και όχι στην αδράνεια. Η διαμόρφωση του αύριο είναι η σημαντικότερη πρόκληση που έχετε μπροστά σας και στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο οφείλετε και πρέπει να συμμετέχετε με διάθεση, ορμή και αποφασιστικότητα.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Καλή διαμονή στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «POLITIK» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη (19-07-2019) Θ. Καράογλου: Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «KONTRA NEWS» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου (21-07-2019)