Στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)

ypes press002
ypes press002

Στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή, 12 Μαΐου 2019, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, βρέθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, όπου απηύθυνε χαιρετισμό με το θεσμικό της ρόλο, αλλά και εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα αποτελεί μονάδα του ΑΠΘ και θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένο με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, της οποίας το ερευνητικό έργο αναμένεται να στεγάσει.

«Σήμερα  έχουμε διπλό λόγο για να χαιρόμαστε. Το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας καθίσταται και πάλι αξιοποιήσιμο, αποτελώντας μια σημαντικότατη προσθήκη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου. Μια προσθήκη που συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης ικανοποιώντας τις επιστημονικές, ερευνητικές και πληροφοριακές ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου για την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), συμπληρώνοντας ότι «και η ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών που εγκαινιάζεται σήμερα έρχεται να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών προσφέροντας ένα πλήθος διεπιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με προφανή στόχο την διατήρηση και ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού».

«Εν όψει και της επικείμενης Ημέρας Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη συνεισφορά στη διατήρηση και αναβάθμιση της ιστορικής μας μνήμης και θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αυτές τους τις πρωτοβουλίες. Εύχομαι τόσο η αξιοποίηση του Αρχείου της Μαύρης Θάλασσας όσο και η ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών να αποτελέσουν νέες κοιτίδες προαγωγής της πλούσιας κληρονομιάς του Ποντιακού μας Πολιτισμού», κατέληξε η κ. Χατζηγεωργίου.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στα Γρεβενά πραγματοποιεί η υφυπουργός εσωτερικών τομέα Μακεδονίας και Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης δράσεων για το έργο «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων προώθησης στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παραδοσιακών τοπικών Προϊόντων στη Μακεδονία και Θράκη», με διακριτικό τίτλο “ΠΑΡΑΓΩ” (Α.Π. : 2778/13-05-2019).