Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ , στο δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο

 

Καταφέρατε να αντιστρέψετε το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΥΜΑΘ;

Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα, προσωπική και πολιτική.

Το ΥΜΑΘ, ως το μόνο χωρικό και πολυθεματικό Υπουργείο, διατηρεί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Φέρει και ένα βαρύ, συμβολικό φορτίο. Δυστυχώς, είχε απαξιωθεί σε πολιτικό μαγαζί και σε μηχανισμό πολιτικής προπαγάνδας. Ενδεικτικό είναι πως πρώτη φορά βγάλαμε φέτος ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση νεανικών δράσεων και συλλόγων ΑμεΑ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι, το ΥΜΑΘ εξελίχθηκε σε κρίσιμο Υπουργείο που μπορεί και οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στόχος μας είναι να στρέψουμε τις δυνάμεις μας στο μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης, καθώς το ΥΜΑΘ εκ των αρμοδιοτήτων του υλοποιεί τον αναπτυξιακό νόμο και εποπτεύει φορείς με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η ΔΕΘ αποκτά σταθερές επιχειρηματικές συμμαχίες, η ΕΥΑΘ προβαίνει σε υδροδοτικά έργα, το ΚΕΔΑΚ και φυσικά η πολύπαθη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας βρίσκoυν επιτέλους στόχο με την δημιουργία ενός mega project, ενός τεχνολογικού πάρκου.

Κυρίως όμως, το ΥΜΑΘ κρατά το τιμόνι στην προσπάθεια Βαλκανικής Συνανάπτυξης, κι αυτό είναι μια καινούργια, σπουδαία αρμοδιότητα. Γιατί δεν αρκεί να επικαλείσαι περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί. Πρέπει πρωτίστως, να εξαντλείς τις δυνατότητες που έχεις και να πασχίζεις για τα μεγάλα. Και για το ΥΜΑΘ όπως και για τη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπήρχε όραμα.

Αντί λοιπόν να καλλιεργούμε αφηγήματα για φανταστικούς εχθρούς, εργαζόμαστε πλέον εντατικά για τη διαβαλκανική συνεργασία. Μέσα στον επόμενο μήνα πραγματοποιούμε διαβαλκανικό forum και συστήνουμε τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, αποκαθιστούμε την σχέση του Υπουργείου με την πόλη, καθώς τόσο ως κτίριο όσο και ως θεσμός έμοιαζε απομεινάρι μιας άλλης εποχής… Σήμερα είναι ανοικτό και εξωστρεφές. Δράσεις το «ζωντάνεψαν» και ανέδειξαν τον ρόλο του στο σήμερα.

Ποια είναι τα βήματα για να αποκτήσει αναπτυξιακό ρόλο το ΥΜΑΘ;

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Βόρεια Ελλάδα είναι σταθερά αυξανόμενο. Το ΥΜΑΘ εξελίσσεται σε ένα συντονιστικό κέντρο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Εμείς οραματιζόμαστε τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως επίκεντρο της Βαλκανικής συν-ανάπτυξης και η κυβέρνηση στηρίζει πολλαπλά την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής μας.

Πώς σχολιάζετε την κατάσταση που δημιουργείται στην κοινωνία της πόλης με τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Σέβομαι τις ευαισθησίες των συμπολιτών μας που εκφράζονται με έναν δημοκρατικό τρόπο. Οφείλουμε, τις γνήσιες αγωνίες να τις διαχωρίσουμε από τις ακροδεξιές εκδηλώσεις που καταφεύγουν σε πράξεις βίας.

Η πόλωση με όχημα το ονοματολογικό είναι το έσχατο καταφύγιο μιας αντιπολίτευσης που έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής στρατηγικής της. Έτσι, καταφεύγει σε μια στάση που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο.

Η Βόρεια Ελλάδα, που έζησε ιστορικά σε ένα καθεστώς κινδυνολογίας, φόβου προς τον γείτονα και κατασκευασμένων απειλών που την εμπόδισαν να αναπτύξει τη δυναμική της, πρέπει να ανοιχτεί στην ευρύτερη γειτονιά της και να σχεδιάσει το μέλλον της. Και σε αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, έπαιξε και το ΥΜΑΘ έναν αρνητικό ρόλο, συντηρώντας το αφήγημα μιας πόλης εν κινδύνω. Με τον ίδιο τρόπο και σήμερα η Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, θεωρείται προνομιακός τόπος για την πόλωση του πολιτικού κλίματος, αλλά και εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια εθνικιστικών κινήσεων. Στη περιοχή μας συναντιέται η διαστρέβλωση και η κινδυνολογία της Νέας Δημοκρατίας με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό που απειλεί τους δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και βεβηλώνει το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Απευθύνω για ακόμη μια φορά ένα ειλικρινές κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες -ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης- για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. Ο φασισμός πρέπει να επιστρέψει στο περιθώριο της ιστορίας. Εκεί που τον έστειλαν οι αγώνες του λαού μας και όλων των λαών της Ευρώπης.

Έχετε τη στήριξη του πρωθυπουργού για να είστε υποψήφια στον δήμο Θεσσαλονίκης. Με ποιο πολιτικό πλαίσιο θα τον διεκδικήσετε;

Η στήριξη αυτή, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι για εμένα μεγάλη τιμή αλλά και μια αναγνώριση των προσπαθειών που ήδη κάνουμε τα τελευταία χρόνια για τη Θεσσαλονίκη.

Διεκδικούμε τον δήμο γιατί θέλουμε μια καλύτερη Θεσσαλονίκη, μια ανοιχτή πόλη, που θα πραγματώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, θα απεγκλωβιστεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον.

Η ανάγκη να σταθούμε απέναντι στο σκοτάδι της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, που πολλοί αγκαλιάζουν στη πόλη μας, είναι ουσιαστικό στοιχείο της προσπάθειάς μας για τον δήμο. Η πόλη δεν πρέπει να γυρίσει στις σκοτεινές εποχές, είτε με τους παλιούς γνωστούς που επιστρέφουν είτε με άλλους που έρχονται υποδυόμενοι το νέο αλλά συμπορεύτηκαν με το παλιό για δεκαετίες.

Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης, υπερβαίνοντας κομματικές ταυτίσεις. Αναγνωρίζουμε τα θετικά που έγιναν στην πόλη τα τελευταία χρόνια και φυσικά επιθυμούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια Θεσσαλονίκη πιο έξυπνη, πιο πράσινη, πιο φιλική. Τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι ζητήματα ουσίας για έναν δήμο και η διαχείρισή τους δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά θεμελιωδώς πολιτικό. Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών είναι βαθιά πολιτικό. Οι δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά, για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη.

Η σχέση σας με τον Γιάννη Μπουτάρη έχει περάσει από πολλές φάσεις. Προσβλέπετε σε μερική στήριξή του στην υποψηφιότητά σας;

Με τον κ. Μπουτάρη είχαμε και έχουμε στενή συνεργασία. Έχω εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμησή μου προς το πρόσωπο του δημάρχου. Άλλαξε την εικόνα της Θεσσαλονίκης, μετά από χρόνια κυριαρχίας μια σκοταδιστικής διεφθαρμένης δεξιάς, όπως εκφραζόταν από το δίδυμο Ψωμιάδη-Παπαγεωργόπουλου. Θέλαμε ο Γιάννης Μπουτάρης να ηγηθεί ενός προοδευτικού μετώπου και επιμένουμε στη συγκρότησή του και ξέρω ότι θα συμμετέχει.

Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων θα γίνει σε επίπεδο κοινωνίας, μακριά από μικροηγεμονισμούς και προσωπικά συμφέροντα. Αυτές οι δημοτικές εκλογές είναι κρίσιμες.

Είμαστε πολλοί που βαρεθήκαμε το παλιό. Είμαστε πολλοί που συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια για να πάει η πόλη μπροστά. Είμαστε ακόμα περισσότεροι όλοι αυτοί που ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.

Είστε μια νέα πολιτικός που έχει αναλάβει από νωρίς πολλές ευθύνες. Με ποιον τρόπο μπορούν να ενεργοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι και να αναλάβουν δράση;

Οι νέοι μπορούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά της μεταπολιτικής συνθήκης, προωθώντας ένα σχέδιο για την ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Δείτε, η νεολαία είναι ο αστάθμητος παράγοντας στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο μας δείχνει πως αυτός ο παράγοντας επηρεάζει τις εξελίξεις ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής των νέων στις εκλογικές διαδικασίες.

Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τα όνειρά μας είναι να είμαστε μπροστά στις μάχες που έρχονται, συμμέτοχοι κι ενεργοί σε κάθε συλλογική διεργασία, συνδιαμορφωτές του κοινού μας μέλλοντος.

Ματαιωμένες προσδοκίες, σκάνδαλα διαφθοράς, το δόγμα «Δεν υπάρχει εναλλακτική» επέφεραν πλήγματα στην αξιοπιστία της πολιτικής στα μάτια των νέων.

Σήμερα, με τη δική μας καθαρή δράση, με αυθορμητισμό και γνησιότητα, με την αγωνία που φέρει η ηλικία αυτή αλλά και δύναμη, αποκαθιστούμε την αξία της πολιτικής συμμετοχής.

Προηγούμενο άρθρο«Δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Μακεδονίας» Συνέντευξη της ΥΜΑΘ στο ραδιόφωνο του Alpha
Επόμενο άρθροΣύσκεψη για την πορεία αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα