Πυξίδα μας ένα ενιαίο μέτωπο για μια πόλη ανοιχτή και φωτεινή. Συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

-Εδώ και λίγο καιρό έχετε αναλάβει υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπάρχεις λόγος ύπαρξης αυτού του υφυπουργείου; Εχει ουσιαστικό ρόλο ένας υφυπουργός σ΄ αυτό;

Το ΥΜΑΘ είναι πρόκληση είναι ένα δύσκολο στοίχημα.
Το Υφυπουργείο Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας Θράκης είναι ένα ιστορικό Υπουργείο. Το τελευταίο που έχει και χωρικές αρμοδιότητες κι εδώ ακριβώς συνιστά την ιδιαιτερότητα του. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά καιρούς διαμόρφωσαν αυτήν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Γνώρισε δόξα, καθόρισε την πολιτική ζωή στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στην πορεία γνώρισε απαξιώσεις. Έγινε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και κατέληξε να είναι στην καλύτερη εκδοχή ένας μεταφορέας αιτημάτων στην κεντρική διοίκηση. Στη χειρότερη λειτούργησε ως εργαλείο προπαγάνδας και μηχανισμός εξυπηρετήσεων.
Για δεκαετίες η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ζουν με γυρισμένη την πλάτη στο φυσικό τους περιβάλλον, στους γείτονές της.
Από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, εργαζόμαστε εντατικά! Έχουμε σηκώσει τα μανίκια για να κάνουμε πράξη ένα όραμα. Η Βόρεια Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν καταλύτης στην προσπάθεια αυτή. Το ΥΜΑΘ από την άλλη ηγείται της προσπάθειας και γίνεται εργαλείο ανάπτυξης. Έχει την ευθύνη για μία σειρά από φορείς όπως η ΕΥΑΘ, η ΔΕΘ και η ΑΖΚ. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Πιστεύουμε πως ήδη γίνεται φανερό πως το απαξιωμένο ΥΜΑΘ έχει ατζέντα, στοχοθεσία και φέρνει αποτελέσματα. Ορατά στη ζωή όλων εμάς που ζούμε στην περιοχή.

-Ποιός είναι ο σχεδιασμός και πρόγραμμα που μπορείτε να υλοποιήσετε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας; Εσείς πως θεωρείται πως μπορείτε να δώσετε άλλο χαρακτήρα σ΄ αυτό το υφυπουργείο; Ποιός είναι ο δικός σας στόχος;

Εάν έβρισκα κάτι ασφυκτικό αυτό θα ήταν το χρονοδιάγραμμα.
Ως υφυπουργείο Εσωτερικών συνεργαζόμαστε στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παλεύουμε από κοινού να λύνουμε χρόνια ζητήματα. Προωθούμε σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής αλλά και της σύνδεσής της με τα Βαλκάνια. Αποκτούμε δίκτυο υποδομών και μεταφορών, ενεργειακό, και ψηφιακό.
Κάνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε. Κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν. Εργαζόμαστε για τη σύσφιξη των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, μέσω forum και σύστασης Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας. Είναι φανερό ότι η χώρα επιστρέφει ενεργά στη βαλκανική γειτονιά σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.
Υλοποιούμε τον αναπτυξιακό νόμο 4399/16. Πρόσφατα εγκρίθηκαν 32 επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου ύψους 235.842.000 με 395 νέες θέσεις απασχόλησης. Στόχος μας να αναδειχθεί η περιοχή σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Είναι πολλά όσα συμβαίνουν. Εργαζόμαστε ώστε η ΔΕΘ να ευρωπαϊκό εκθεσιακό hub, η ΑΖΚ να κρατά τους νέους επιστήμονες εδώ και να εξάγει καινοτομία, η ΕΥΑΘ να προχωρά σε μεγάλα υδροδοτικά έργα.
Ήδη υλοποιούμε δράσεις κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης και έτσι το ΥΜΑΘ να υπάρχει ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζουμε πλέον δράσεις νεολαίας.
Μέχρι τώρα το υπουργείο περιοριζόταν ασφυκτικά- ναι, εδώ ταιριάζει ο όρος ασφυκτικά- στη συντήρηση ποικιλοτρόπως του εθνικού αφηγήματος για τη Μακεδονία ως περιοχή εν κινδύνω. Ένα υπουργείο που καλλιεργούσε το φόβο και τη συντήρηση, σήμερα τολμά να μπει μπροστά στην προσπάθεια της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση. Τολμά να μιλά και να πράττει αλλιώς.

-Η «θητεία» σας στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μέχρι τώρα, τι σας έδειξε για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα; Ποιό μπορεί να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και ποιο το αδύνατο σημείο της;

Αδύνατο σημείο είναι το «παλιό». Tο παλιό κατεστημένο, η συντήρηση, οι παλαιοκομματικές λογικές. Το σύστημα που έβγαλες ρίζες, το σκοτεινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης που την έκανε ενοχική. Το κόμπλεξ της συμπρωτεύουσας. Ρόλοι που καθήλωσαν τη Θεσσαλονίκη. Το κυνήγι φαντασμάτων. Η κουλτούρα αποποίησης των ευθυνών.
Η Βόρεια Ελλάδα έχει ανάγκη να πιστέψει ότι μπορεί. Αυτό μας λείπει. Να σκεφτούμε μεγαλόπνοα και μακροπρόθεσμα. Η Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων, χιλιοειπωμένο όραμα, τόσο που έχασε την αξία του και έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Να όμως που τα έργα τελειώνουν. Σχεδιάζεται και υλοποιείται η Σιδηροδρομική Εγνατία. Να που ζούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Να που η τοπική αυτοδιοίκηση στέκεται στα πόδια της. Η Θεσσαλονίκη έγινε διπλωματικός κόμβος. Αποκτά κοινωνικές δομές και υποδομές.
Η δύναμη της Βόρειας Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της. Το μυαλό και η ψυχή τους.

-Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει πολλές φορές για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη. Εσείς ποιές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης που καταγράφονται σήμερα στον πολιτικό, αυτοδιοικητικό ή κοινωνικό χάρτη της πόλης θεωρείται πως μπορούν να συμμετέχουν στη συγκρότηση αυτού του μετώπου; Υπάρχει χώρος και ρόλος για στελέχη και από άλλα κόμματα ή άλλους πολιτικούς χώρους; Θα αναλάβετε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και ποια θα είναι αυτή;

-Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει πολλές φορές για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη. Εσείς ποιές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης που καταγράφονται σήμερα στον πολιτικό, αυτοδιοικητικό ή κοινωνικό χάρτη της πόλης θεωρείται πως μπορούν να συμμετέχουν στη συγκρότηση αυτού του μετώπου; Υπάρχει χώρος και ρόλος για στελέχη και από άλλα κόμματα ή άλλους πολιτικούς χώρους; Θα αναλάβετε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και ποια θα είναι αυτή;

Προηγούμενο άρθροΑναβολή της εκδήλωσης «Μια βραδιά στο Διοικητήριο»
Επόμενο άρθρο“Δεν είμαι Ιφιγένεια εν βορείω Ελλάδι” Συνέντευξη στο Documento