Συνέντευξη της Κ. Νοτοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό Open

ypes press002
ypes press002

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού Open και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κ. Νοτοπούλου.

Υφυπουργός: Καλησπέρα από τη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Κυρία Νοτοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα σας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη εβδομάδα και αρχίσατε με μια κόντρα με τον νυν δήμαρχο, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, με τον νυν δήμαρχο της πόλης. Πες τε μου γιατί, ο κ. Μπουτάρης μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας είπε ότι κρίμα γυρνάμε στα παλιά όπου υπάρχουν κομματικά χρίσματα προσπαθώντας να χειραγωγηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Εσείς αντιδράσατε αρκετά έντονα και είπατε ότι έπεσε θύμα του υφέρποντος σκοταδισμού, ότι ο κ. Τσίπρας και όλοι εσείς τον στηρίξατε και ότι ο πρωθυπουργός τον είχε χρίσει ηγέτη του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Γιατί κάνατε αυτή την επιθετική απάντηση στον κ. Μπουτάρη; Η άποψη του ήταν γνωστή και από πριν.

Υφυπουργός: Μόνο με κόντρα δεν έχει αρχίσει η σχέση μου με τον κ. Μπουτάρη, αντιθέτως είχαμε μια πάρα πολύ στενή συνεργασία σε μια σειρά από ζητήματα του δήμου. Αν με ρωτάτε κιόλας δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι τον εκτιμώ βαθύτατα τόσο για τον αέρα που άλλαξε στην πόλη και κυρίως για την ευθύτητα με την οποία αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως και εμένα. Ένιωσα λοιπόν αυτή τη φορά την ανάγκη αν θέλετε να του απαντήσω ακριβώς για την εκτίμηση αυτή που του τρέφω. Δεν έχω απαντήσει όπως ξέρετε σε μια σειρά από δημοσιεύματα σε μερίδα του τύπου, σε πολλά πράγματα δεν έχω απαντήσει. Στον Γιάννη Μπουτάρη ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω γιατί εκτιμώ και πιστεύω ότι θα είμαστε μαζί σε αυτό το δημοκρατικό μέτωπο. Άλλωστε εμείς θέλαμε να ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης μπροστά.

Δημοσιογράφος: Ναι για αυτό και εγώ σας ρώτησα, γιατί έχει επιθετικότητα η ανάρτηση σας, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αλλά γιατί να αντιδράσετε;

Υφυπουργός: Και ειλικρίνεια θα έλεγα ότι έχει.

Δημοσιογράφος: Δε θέλετε να τη διαβάσω όλη, την γνωρίζετε. Ότι έπεσε θύμα του υφέρποντος σκοταδισμού, όταν έπεσε θύμα όλοι εσείς τον στηρίξατε.

Υφυπουργός: Φυσικά την γνωρίζω εγώ την έγραψα.

Δημοσιογράφος: Και ότι τον χρίσατε ηγέτη του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Ο κ. Μπουτάρης όταν πρωτοπολιτεύτηκε για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης κατέβηκε ανεξάρτητος, μετά άρχισαν τα κόμματα και θέλανε να τον στηρίξουν, είναι τελείως διαφορετικό αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει πες τε μου γιατί εσάς σας ενοχλεί να είστε κομματική υποψηφιότητα του χώρου απ’ τον οποίο προέρχεστε; Γιατί θελήσατε να απαντήσετε σε αυτό; Είστε κομματική υποψηφιότητα και μάλλον σας τιμάει.

Υφυπουργός: Είναι μεγάλη μου τιμή όταν ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω μου δίνει τις ευλογίες του για να ηγηθώ μιας τέτοιας προσπάθειας. Τις κομματικές υποψηφιότητες όμως κ. Στάη νομίζω ότι τις κάνουν τα κομματικά ψηφοδέλτια, εάν λοιπόν εμείς σχηματίσουμε ένα τέτοιο ας κριθούμε και ως τέτοια υποψηφιότητα. Αντιθέτως η αίσθηση που έχω εγώ είναι ότι στην καθημερινότητα, στην πόλη μπαίνουν τέτοιες συμμαχίες μπροστά κ. Στάη, μπαίνουν οι νέοι άνθρωποι, μπαίνουν οι άνθρωποι που αγωνιούν, οι άνθρωποι που συνεργαστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και όλοι τρέφουμε ακριβώς την ίδια αγωνία, πως αυτή η πόλη θα πάει μπροστά.

Δημοσιογράφος: Ναι βεβαίως. Τι θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο σας, θα δούμε πρόσωπα τα οποία δεν θα ανήκουν σε κανένα κομματικό χώρο;

Υφυπουργός: Αυτό θα μου επιτρέψετε να μην σας το πω από σήμερα αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό που θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα, θα είναι το σχέδιο μας για την πόλη και το σχέδιο μας για την πόλη είναι σαφές και είναι και γνωστό, αν θέλετε το έχουμε δείξει στους πολίτες τρία χρόνια τώρα και εγώ προσωπικά τόσο από το γραφείο του πρωθυπουργού και από τη θέση που βρίσκομαι σήμερα. Στη Θεσσαλονίκη κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, την ξεκίνησε η Πρωτοβουλία από τη διοίκηση του δήμου και τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει συστηματική από την μεριά της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που ήρθε και έλυσε ζητήματα που για δεκαετίες ήταν άλυτα. Και επειδή βρισκόμαστε και στο κέντρο της πόλης στην Εγνατία λίγα μέτρα παρά κάτω το εμπορικό κέντρο της πόλης ήταν νεκρό, ήταν νεκρό από ένα Μετρό.

Δημοσιογράφος: Κ. Νοτοπούλου είπατε πριν ότι θα βρεθείτε στο ίδιο μέτωπο με τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, έχετε μιλήσει μαζί του, θα ζητήσετε την στήριξη του, του δικού του συνδυασμού, υπάρχει κάποια τέτοια προοπτική, έχετε έρθει σε επαφή;

Υφυπουργός: Η μόνη προοπτική που υπάρχει και είμαι βέβαιη ότι ο Γιάννης Μπουτάρης θα είναι μπροστά σε αυτό και θα μας δείχνει το δρόμο, σε ένα συνασπισμό, σε μια ευρύτερη συμμαχία, σε ένα προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο. Κ. Στάη αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δίνουμε μια μεγάλη μάχη και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί αυτή η μάχη. Είδατε τις προάλλες τα φριχτά γεγονότα επανειλημμένης βεβήλωσης του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, αυτό δεν είναι ένα τυχαίο μεμονωμένο γεγονός.

Δημοσιογράφος: Εμείς θα περιμένουμε κ. Νοτοπούλου το πρόγραμμα σας και τα ψηφοδέλτια σας και μετά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα πάνω σε αυτά. Σήμερα είναι μια πρώτη γνωριμία και με εμάς εδώ τους νότιους στην Αθήνα, εσείς είστε στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό θέλω να σας κάνω ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Η υποψηφιότητα σας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η χώρα μας και κυρίως οι συντοπίτες σας στη Βόρεια Ελλάδα αντιδρούν ιδιαιτέρως, η πλειοψηφία των πολιτών, στη συμφωνία των Πρεσπών βάσει των μετρήσεων. Τι θα λέγατε στους συμπολίτες σας, ότι δεν υπάρχει βάση στα επιχειρήματα τους περί παραχώρησης μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας;

Υφυπουργός: Εγώ θα έλεγα ότι οι συμπολίτες μου δεν αντιδρούν ιδιαιτέρως, αγωνιούν ιδιαιτέρως, και όσο διαβάζουν τη συμφωνία και τους γίνεται γνωστή, όσο τους εξηγούμε, όσο δε πέφτουν θύματα αυτής της απίστευτης διαστρέβλωσης, της χυδαίας διαστρέβλωσης που γίνεται από τη Νέα Δημοκρατία που πλειοδοτεί πραγματικά καθημερινά στην προσπάθεια της να κερδίσει κάποιες ψήφους. Άραγε έτσι κερδίζονται οι ψήφοι με ψέματα; Γιατί προφανώς και δε μιλάμε ούτε για εθνότητα ούτε για τη γλώσσα. Αντιθέτως αυτό που κάνει η συμφωνία των Πρεσπών και αυτό το υπερασπιζόμαστε απόλυτα είναι ότι προστάτευσε τη Μακεδονία και αν θέλετε το ότι βρισκόμαστε και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο έχει αναβαθμιστεί εμφανώς το τελευταίο διάστημα και αυτό δεν είναι δική μου ρήση, μπορεί να το πει οποιοσδήποτε πολίτης σε αυτή τη πόλη και οι συνάδελφοι σας που παρακολουθούν και το σχετικό ρεπορτάζ. Νομίζω ότι αποτελεί την τρανή απόδειξη το ότι η Μακεδονία επανέρχεται και επανατοποθετείται στρατηγικά στο διεθνές στερέωμα. Γίνεται επιχειρηματικός κόμβος, γίνεται εμπορικός κόμβος.

Δημοσιογράφος: Σας το έθεσα το ερώτημα γιατί θα το αντιμετωπίσετε στην προεκλογική περίοδο από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό σας το έθεσα εγώ, εσείς δίνετε μια καθαρή απάντηση. Φαντάζομαι ότι θα προσπαθήσετε να τους πείσετε.

Υφυπουργός: Θα το απαντήσω με θάρρος κ. Στάη.

Δημοσιογράφος: Σε αυτό το σημείο κ. Νοτοπούλου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την επικοινωνία που είχαμε σήμερα. Θα δώσουμε ραντεβού όταν θα έχετε πρόγραμμα, όταν θα έχετε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και πιθανές συνεργασίες σε αυτό το μέτωπο που μας είπατε το δημοκρατικό για να τα συζητήσουμε αναλυτικά.

Προηγούμενο άρθροΕυχές και κάλαντα στην Υφυπουργό Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου
Επόμενο άρθρο«Το ΥΜΑΘ θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική»