Σημεία συνέντευξης της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στην εκπομπή της TV 100 και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

ypes press002
ypes press002

Σημεία συνέντευξης της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στην εκπομπή της TV 100 και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

 

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το επιστέγασμα μιας πολυετούς  διαδικασίας, μιας σοβαρής συζήτησης καλών προθέσεων και από τις δυο πλευρές. Δηλώθηκε η πρόθεση να προβούν σε μια συμφωνία, έχουμε την πρόθεση προς το παρόν, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Υπουργικό συμβούλιο και από την Ιεραρχία της εκκλησίας και προβλέπει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις  μεταβατικές ή καταληκτικές ώστε να φτάσουμε στον πολυπόθητο διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» είπε σε συνέντευξή της στην TV 100,  η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Εστιάζαμε στο ότι οι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας να είναι απολύτως διακριτοί από την εκκλησία. Τούτο δεν σημαίνει ότι θα βγάλουμε τον σταυρό από την ελληνική σημαία ή θα καταργήσουμε τα πασχαλινά αυγά ή ότι άλλη ανοησία ακούστηκε από στελέχη της ΝΔ. Σημαίνει όμως ουδετερότητα και σημαίνει τήρηση των υποχρεώσεων της πολιτείας για μια περιουσία που έχει ήδη λάβει, τόνισε συνεχίζοντας η κα.Νοτοπούλου.

Σε ότι αφορά στα σκάνδαλα για την υγεία η Υφυπουργός δήλωσε πως μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς, ο εξορθολογισμός του κράτους ,η αποκατάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος πως τις εξεταστικές ή τις ανακρίσεις τις διενεργεί ο κ.Πολάκης άρα δόγμα Πολάκη κατέληξε η Υφυπουργός .

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καλύψει τη διαφθορά των προηγούμενων ετών. Ούτε τα σκάνδαλα στα δημόσια έργα. Στην υγεία, στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι σαφής η πολιτική μας πρόθεση. Η υπόθεση όμως είναι στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και αναμένουμε τα πορίσματα της» «Οι κρύπτες του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ήταν επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις βρήκαμε και είναι στα χέρια της δικαιοσύνης όλα τα απαραίτητα έγγραφα που καταδεικνύουν σκάνδαλα μίζες και διαφθορά τόνισε η κα Νοτοπούλου συμπληρώνοντας πως είναι αδιανόητο , αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να μην ζητούν δημόσια συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

«Την ώρα που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα. Την ώρα που έδιωξαν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στο εξωτερικό, διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν θα ξεχάσουμε τα τρία εκατομμύρια των ανασφάλιστων και ταυτόχρονα να δίνονται πολλές χιλιάδες ευρώ σε διάφορους οργανισμούς, ανθρώπους, δημοσιογράφους; Θα φανεί. Είναι χρέος μας, ότι στοιχείο υπάρχει να έρθει στο φως στη δικαιοσύνη και να εξεταστεί» είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.

Η κα. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην περιοδεία που είχε στη Θράκη την περασμένη εβδομάδα. « Εκεί μίλησα με πολλούς ανθρώπους και με αγρότες οι οποίοι ταλανίστηκαν πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι εκτίμησαν ιδιαίτερα την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, ή τη μείωση της φορολογίας έως 35% στους συνεταιρισμούς, μπαίνουν σε έναν υγιή τρόπο του συνεταιρίζεσθε» τόνισε στη συνέντευξή της.

Αναφέρθηκε ακόμη στις οχτωμιση χιλιάδες προσλήψεις στους ΟΤΑ και χαρακτήρισε ανάσα για τους δήμους τα προγράμματα του ΦιλόΔημου.

«Είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για να καλύψουν οι δήμοι τα κενά των προηγούμενων χρόνων».

Ερωτώμενη για το χρόνο των εθνικών εκλογών, η κα. Νοτοπούλου δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης που θα παραμείνει κυβέρνηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη συντονίζει το κυβερνητικό έργο στη Β.Ελλάδα επιτελικά μαζί με τα υπουργεία και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που είπε ότι εγώ εντείνω το κυβερνητικό έργο στη Β.Ελλάδα επεσήμανε η Υφυπουργός συμπληρώνοντας πως το γραφείο του, έχει σημειολογική, συμβολική και ουσιαστική σημασία.

Ερωτώμενη για το ρόλο του ΥΜΑΘ, η κα. Νοτοπούλου υποστήριξε πως  ήταν στην καλύτερη περίπτωση μεταφορέας και διεκπεραιωτής αιτημάτων στην κεντρική διοίκηση.  «Με ποια πολιτική κατεύθυνση; Με μια Θεσσαλονίκη και Β.Ελλάδα με γυρισμένη την πλάτη στο φυσικό της περιβάλλον; στους γείτονές της δηλαδή; Αυτό που συνάντησα παραλαμβάνοντας το ΥΜΑΘ είναι ότι τα προηγούμενα πολλά χρόνια, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτό που έκανε το ΥΜΑΘ ήταν να συντηρεί μέσα από επιχορηγήσεις ένα παράλογο και ψευδές αφήγημα της Μακεδονίας ως περιοχής εν κινδύνω. Το ΥΜΑΘ, δεν θα συνεχίσει να το κάνει αυτό»

«Αν δεν πίστευα πως το ΥΜΑΘ μπορεί να παράξει πολιτική δεν θα δεχόμουν να μπω επικεφαλής του. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του να είσαι σε ένα τόσο κρίσιμο Υπουργείο, ακριβώς με διάφορα εθνικά ζητήματα ανοιχτά, και στη νέα μεταμνημονιακή εποχή και στο άνοιγμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης».

«Στους 2,5 μήνες στο Υπουργείο μπήκαν σε τάξη μια σειρά από εποπτευόμενους φορείς και προχώρησαν τα σχέδιά τους. Η ΔΕΘ πάει εξαιρετικά. Το στοίχημα το δικό μας ως Υπουργείο, είναι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου»

Σε ότι αφορά στην ΕΥΑΘ. «Πάγια πολιτική μου στάση, αλλά έχουν μπει σε αυτή τη λογική και οι φορείς με το γραφείο του πρωθυπουργού τα δυο τελευταία χρόνια. Συνεργασία και λογική. Σταματάνε οι φορείς να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Έχουμε λοιπόν προγραμματική σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα. Μεταξύ της περιφέρειας, που αποδέχτηκε ότι είναι δική της αρμοδιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ που δέχτηκε να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, θα εκτελέσει το έργο υποβοηθώντας την περιφέρεια. Αυτό απαίτησε επίπονες διαδικασίες συνεννόησης και των δυο μερών».

Είναι απορίας άξιο τόνισε η Υφυπουργός πως το σχέδιο για την επισκευή του αγωγού της Αραβησσού ήταν τόσα χρόνια στα συρτάρια στελεχών της ΕΥΑΘ και του ΥΜΑΘ και είχαμε τους προηγούμενους μήνες αυτή την πολυήμερη διακοπή νερού. Τώρα βγαίνει ο διαγωνισμός για την επισκευή του αγωγού της Αραβησσού.

Βασικό μέλημα του ΥΜΑΘ τόνισε η κα. Νοτοπούλου είναι επίσης, η  εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης , ακόμη να κατασκευαστεί ο by pass αγωγός που θα συνδέει τους αγωγούς από τον Αλιάκμονα και την Αραβησσό σε περίπτωση νέας βλάβης.

Στη συνέντευξή της η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας επισημαίνοντας ότι προβληματίστηκε πολύ για το τι έπρεπε να πράξει.

«Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην πολύπαθη ΑΖΚ. Με βασάνισε το τι θα κάνουμε με την ΑΖΚ. Είναι γνωστό, ότι έχουν κατασπαταληθεί πόροι. Ότι είναι ένα πυροτέχνημα; Που δεν έφερε τα προηγούμενα χρόνια μετρήσιμα αποτελέσματα και αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και επομένως είναι μεγάλη η ευθύνη που φέρω και εγώ προσωπικά και η νέα διοίκηση με τον Κυριάκο Λουφάκη να καταφέρουμε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομικής δραστηριότητας».

Η κα. Νοτοπούλου ερωτήθηκε ακόμη για τα εμπορικά σήματα των προϊόντων σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχει γίνει μια σειρά από συζητήσεις με τους φορείς και το ΥΠΕΞ.

Πριν από τρεις εβδομάδες αναλάβαμε μια πρωτοβουλία με τον κ. Κατρούγκαλο, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση στην Αθήνα όπου συμμετείχαν όλοι οι παραγωγικοί και επιμελητηριακοί φορείς. Θα υπάρξει και δεύτερη στη Θεσσαλονίκη με ευθύνη του ΥΜΑΘ . Αυτό που ζητήσαμε από τους φορείς είναι να μας φέρουν τους προβληματισμούς τους και τα ερωτήματά τους σε σχέση με τα προϊόντα τους, τις εταιρικές επωνυμίες και τις εμπορικές. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα λύσει όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή οι εμπορικές ονομασίες που έχουν κατατεθεί  προς πιστοποίηση από τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονικό είναι ελάχιστες έως και ανύπαρκτες και αυτό είναι μια ένδειξη του κινδύνου που υπάρχει. Επίσης στη συζήτηση που κάναμε με τους φορείς δεν αναφέρθηκε ούτε ένα παράδειγμα κ.Πλάκα, πραγματικής τριβής μεταξύ εταιριών. Άρα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι από κει που η γειτονική χώρα είχε το μονοπώλιο και παρουσίαζε τα προϊόντα της ως μακεδονικά αυτή τη στιγμή ελέγχεται . Αν μπει και στην ΕΕ θα υπάγεται και στην ενιαία αρχή ελέγχου. Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο αυστηρά για τους γείτονές μας. Σίγουρα τα δικά μας πιστοποιημένα προϊόντα δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση».

Όσον αφορά στο ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, η Υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η Β.Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

«Εχουμε μια σειρά από επίλυση διακρατικών ζητημάτων και τις διακρατικές συμφωνίες, εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό και η συμφωνία των Πρεσπών, εντάσσονται όμως και μια σειρά από δράσεις στη βάση. Το ΥΜΑΘ, εφόσον το συμφωνήσουν οι τέσσερις πρωθυπουργοί όπως το πρότεινε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία , Ρουμανία, θα προχωρήσουμε με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στη σύσταση ενός ομίλου εδαφικής συνεργασίας που έχει ως στόχο να βάλει, πανεπιστήμια, επιμελητήρια, τοπική αυτοδιοίκηση να συμπράξουν στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των υποδομών, των επενδύσεων και μια σειρά από άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο εδαφικός όμιλος συνεργασίας είναι αρμοδιότητα του ΥΠ.ΕΣ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επομένως έχουμε κάθε δυνατότητα να το κάνουμε αλλά έχουμε και τη βούληση να το κάνουμε. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχουμε το master plan μάστερ θα αρχίσει και η λειτουργία του».

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Υφυπουργός είπε:

«Ο πρωθυπουργός παρότρυνε το Γιάννη Μπουτάρη να είναι ξανά υποψήφιος,  γιατί στο πρόσωπό του, εκτιμούμε ότι συμπυκνώνονται  οι δυνάμεις του προοδευτικού κόσμου της πόλης».

 

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός της υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) στο διεθνές forum «Βαλκάνια: Ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών» Κ. Νοτοπούλου: Η Μακεδονία και η Θράκη πύλη ειρήνης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη
Επόμενο άρθροΕκδήλωση στο ΥΜΑΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου