Χαιρετισμό στο διεθνές forum με τίτλο «Βαλκάνια: Ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών», που πραγματοποιείται στο περιθώριο της 34ης Philoxenia, πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
Αγαπητή κυρία Κούνεβα,
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραβρεθώ στο πολύ σημαντικό αυτό διεθνές forum που συνδιοργανώνετε στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia, με σκοπό να αναδειχθούν τα Βαλκάνια σε διεθνές σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών.
Η Ευρωβουλευτής κ. Κούνεβα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, στα Βαλκάνια. Έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει διοργανώσει εκδηλώσεις με έμφαση στις κοινές μνήμες και το κοινό μέλλον των Βαλκανίων αλλά και πιο συγκεκριμένα στον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που αναβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς, που έχει αναδειχθεί σε διπλωματικό κόμβο με διεθνή αναγνώριση. Λόγω της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης, η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει το επίκεντρο της Βαλκανικής συν-ανάπτυξης. Και σε αυτό συντείνουν διακρατικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.
O τουριστικός κλάδος αποτελεί ήδη και θα αποτελέσει και στο μέλλον, μια από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Όλες οι βαλκανικές χώρες διαθέτουν πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεράστιες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός, ο πολιτιστικός και ο θρησκευτικός καθώς η περιοχή διαθέτει πλούσιους φυσικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς πόρους.
Στόχος μας, όμως, πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε ένα τουριστικό μοντέλο που θα σέβεται την φύση και θα βρίσκεται σε αρμονία με αυτή. Ένα μοντέλο που δεν θα αλλοιώνει την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία κάθε περιοχής. Δεν θα πνίγει τις τοπικές κοινωνίες. Και κυρίως ένα τουριστικό μοντέλο το οποίο θα αναγνωρίζει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι άνθρωποι που εργάζονται στον τουριστικό τομέα και μοχθούν καθημερινά, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες. Δεν νοείται βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μοντέλο χωρίς εργασιακά δικαιώματα για όλους.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Η σημερινή σας εκδήλωση, με την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ομιλητών, καλεσμένων, και ειδικών από πολλές βαλκανικές χώρες, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση της βαλκανικής συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού.
Επιπρόσθετα, η ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρωτοβουλίας για την έναρξη προ-ενταξιακού διαλόγου με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και οι συνεχείς πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της βαλκανικής συνεργασίας έχουν δημιουργήσει μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση της συνεργασίας αυτής σε όλους τους τομείς.
Ήδη, με χαρά μπορώ να σας ανακοινώσω, ότι στα πλαίσια της 5ης Συνάντησης της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, η οποία έλαβε χώρα στην Βάρνα της Βουλγαρίας την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία ειδικού αναπτυξιακού φορέα.
Συζητήθηκε, επίσης, η ιδέα για υποβολή κοινής υποψηφιότητας από τις 4 χώρες για την ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030. Είναι προδήλως φανερό ότι η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα συντελέσει επιπλέον στην ανάδειξη διεθνώς των Βαλκανίων σε έναν νέο ενιαίο τουριστικό προορισμό, αθλητικό εν προκειμένω.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Να προωθήσουμε μια κοινή αειφόρο τουριστική ταυτότητα αλλά κυρίως να εμπεδώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας.
Έχει έρθει ο καιρός τα Βαλκάνια να μετατραπούν σε γειτονιά ειρήνης και συμφιλίωσης, σε κέντρο διακρατικής συνεργασίας και συν-ανάπτυξης. Η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη και πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή δείχνει τον δρόμο. Η Μακεδονία και η Θράκη ως πύλη ειρήνης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, για να προωθήσει κάθε μορφής οικονομική και αναπτυξιακή συνεργασία στον τουριστικό τομέα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του forum κι αναμένουμε τα σημαντικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν.
Σας ευχαριστώ πολύ.