ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 4ης SEREXPO

ypes press002
ypes press002

Στα εγκαίνια της 4ης διεθνούς επιχειρηματικής έκθεσης Σερρών (Serexpo) παραβρέθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, η Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κ.Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην υψηλή παράδοση που έχει ο Νομός Σερρών στον κλάδο της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Επεσήμανε ακόμη, ότι η εδραίωση και η συνεχής αναβάθμιση της Έκθεσης αυτής, επιβεβαιώνει τη διαρκή αναζήτηση των σερραϊκών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια και δημιουργικότητα, καταδεικνύοντας το δυναμισμό του σερραϊκού επιχειρηματικού κόσμου.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ομιλίας της:

«κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, κ/κύριοι Δήμαρχε/οι, Σεβασμιότατε ….

Αγαπητέ πρόεδρε του Επιμελητηρίου Σερρών,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ στα εγκαίνια της 4ης έκθεσης SERREXPO, της τόσο επιτυχημένης και παραγωγικής πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου σας, για την οποία αξίζει κάθε έπαινος, σε εσάς προσωπικά, αλλά και σε όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες.

Η εδραίωση και η συνεχής αναβάθμιση αυτού του εγχειρήματος, επιβεβαιώνει τη διαρκή αναζήτηση των σερραϊκών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια και δημιουργικότητα, καταδεικνύοντας το δυναμισμό του σερραϊκού επιχειρηματικού κόσμου και των παραγωγικών τάξεων, γενικότερα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ιδιαίτερα σημαντική δυναμική του τόπου. Ενός τόπου που αντικατοπτρίζει τη δυναμικής της ελληνικής περιφέρειας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η κυβέρνηση, διατηρώντας ακέραιες τις αξιακές της αναφορές, επαναφέρει την χώρα και την οικονομία σε συνθήκες σταθερότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.  Θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγική και σχέδιο για την  βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους άξονες την βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις επενδύσεις στην καινοτομία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία σειρά κοινοτικών προγραμμάτων αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τις διάφορες πρωτοβουλίες.

Προγράμματα όπως το ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ, που ενισχύει την διεθνοποίηση των επιχειρήσεων μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις, το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ και ΒΗΜΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μία σειρά άλλων προγραμμάτων, δείχνουν το πολιτικό στίγμα της στρατηγικής στήριξης της σημερινής κυβέρνησης προς τον κόσμο της επιχειρηματικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων. Ενίσχυση και συγκεκριμένη υποστήριξη προς τον κόσμο: των Μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και των συνεργατικών σχημάτων με επικέντρωση στα ανταγωνιστικά στοιχεία της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

 Φίλες και Φίλοι,

Ο νομός Σερρών, είναι ένας νομός με υψηλή παράδοση  στον κλάδο της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Τοποθετείται επίσης σε ένα κομβικό σημείο που ενώνει την Ελλάδα με την γειτονική Βουλγαρία, αποτελώντας μία στρατηγική πύλη προς τα Βαλκάνια και, κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μία σειρά σημείων με εξαιρετικό φυσικό κάλλος και τουριστικό ενδιαφέρον. Πάνω απ’ όλα, είναι προικισμένος με μία πλούσια, όσο και σπάνια ιστορική, πολιτισμική και πνευματική παράδοση, που τον διατρέχει στο βάθος του χρόνου.

Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο, που αναδύεται αδήριτα, είναι πόσο ικανοποιητικά έχουν αξιοποιηθεί τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Και ακόμα πιο επιτακτικό τίθεται το ερώτημα της πορείας που καλούμαστε να διαγράψουμε στην μετα-μνημονιακή εποχή, για την ουσιαστική ανάταξη του τόπου μας.

Πρωτοβουλίες σαν την δική σας κ. Πρόεδρε, αναδεικνύουν την δυναμική προόδου, αλλά ταυτόχρονα καθιστούν σαφή την σημασία και την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και των συνεργιών όλου του ανθρώπινου Δυναμικού του τόπου.

Διότι οποιοσδήποτε κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός, δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια στην πρόοδο της κάθε περιφέρειας, εάν δεν συνοδεύεται από την σύμπνοια, την συνεργατικότητα και την συμπόρευση των μελών των τοπικών κοινωνιών. Όπως για παράδειγμα η επιτυχία του θεσμού αυτού, που διαπιστώνω με πόση αγάπη και υποστήριξη αγκαλιάζουν, μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο, οι φορείς της πόλης και του Νομού, οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Τούτο συνιστά αναμφισβήτητα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Έκθεσης.

Το ΥΜΑΘ, και εγώ προσωπικά, όπως και η προκάτοχος μου, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αγκαλιάζει κάθε τέτοια προσπάθεια.  Και είμαστε εδώ, όχι μόνο για να στηρίξουμε τέτοια γεγονότα αλλά και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στον σχεδιασμό τους, αναβαθμίζοντας την εμβέλεια τους και εδραιώνοντας το αποτύπωμα τους στην τοπική οικονομία.

Φίλες και Φίλοι…

Η χώρα, η Μακεδονία και η  Θράκη, αλλάζουν. Συστηματικά, μεθοδικά, συνεργατικά και συντεταγμένα. Επειδή δε η ιστορία γράφεται όταν αλλάζει ο ‘καμβάς’, ο κάθε ένας από εμάς, οφείλει να αναλάβει τις προκλήσεις που η εποχή του επιτάσσει, ώστε να τοποθετήσει τον τόπο του στους πρωταγωνιστές της ιστορίας…

Και αυτό απαιτεί την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων,

Του επιχειρηματικού κόσμου,

Του κόσμου της εργασίας,

Του κόσμου της έρευνας και της γνώσης

Απαιτεί συνεργασία, ειλικρίνεια και κυρίως την ενεργοποίηση  του πνευματικού και αξιακού δυναμικού.

Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για τις προσπάθειες σας,  εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση και καλή δύναμη στο έργο σας».

 

 

Προηγούμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
Επόμενο άρθροΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΑ 99α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ