Στα εγκαίνια της έκθεσης «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» του ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) παραβρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, η Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της.
Εγκαίνια της έκθεσης «Αλληλεγγύη και Αντίσταση»
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Κατερίνας Νοτοπούλου.
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,
Εκπρόσωποι του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στα εγκαίνια αυτής της σημαντικής -σε συμβολικό και πολιτικό επίπεδο- έκθεσης. Μιας έκθεσης που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Βερολίνο και την περασμένη Άνοιξη φιλοξενήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα. Θέλω, από την αρχή κιόλας, να συγχαρώ τους δυο φορείς που επιμελήθηκαν αυτή την έκθεση.
Ξεχωριστή αναφορά θα ήθελα να κάνω στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, το παλαιότερο πολιτικό ίδρυμα της Γερμανίας. Ελπίζω πως οι δράσεις του θα συμβάλουν στην ενίσχυση των Ελληνογερμανικών σχέσεων, την καταπολέμηση των στερεοτύπων αλλά και την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων των δυο χωρών.
Αλληλεγγύη και Αντίσταση είναι οι δυο λέξεις που κυριαρχούν στον τίτλο της έκθεσης. Δυο λέξεις με βαρύ αξιακό φορτίο. Δυο αξίες που ο ελληνικός λαός έχει τιμήσει στη πράξη πολλές φορές στην Ιστορία του.
Έχει περάσει πια μισός αιώνας από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η Ελλάδα απολαμβάνει τα αγαθά μιας σταθερής Δημοκρατίας για 4 και πλέον δεκαετίες. Για αυτή τη Δημοκρατία ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση κατά τη διάρκεια της σκοτεινής επταετίας. Ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το σύμβολο αυτού του αγώνα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνιστά μέχρι και τις μέρες μας ένα φάρο για τις κινητοποιήσεις της νέας γενιάς. Η νεολαία της χώρας συνεχίζει να τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και όλους όσοι βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη τιμή, όμως, για αυτή την εξέγερση είναι ότι οι νέοι της χώρας συνεχίζουν να εμπνέονται από το παράδειγμα εκείνων των φοιτητών.
Δεν υπήρξαμε, όμως, μόνοι σε αυτόν τον αγώνα.
Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, μέσα από ένα πλούσιο υλικό με φωτογραφίες, μπροσούρες, αφίσες, κείμενα και μαρτυρίες αναδεικνύει την στήριξη της ελληνικής αντίστασης από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα. Φυσικά, εστιάζει και στον αγώνα χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στην τότε Δυτική Γερμανία που έβλεπαν την πατρίδα τους να ασφυκτιά από το δικτατορικό καθεστώς. Η Γερμανία αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο κέντρο αντίστασης, εκτός της Ελληνικής επικράτειας, ενάντια στην χούντα.
Η στήριξη αυτή από χιλιάδες Γερμανούς πολίτες, τα γερμανικά πολιτικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα, μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνέβαλε καθοριστικά στον διεθνή αποκλεισμό της Χούντας.
Εξέχουσα μορφή αυτού του κινήματος αλληλεγγύης στη Γερμανία υπήρξε ο ιστορικός ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Καγκελάριος της χώρας εκείνη τη περίοδο, ο Βίλλυ Μπραντ. Η αλληλεγγύη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των συνδικάτων διήρκεσε όλο το διάστημα της δικτατορίας. Το ίδιο ισχύει για πολλές αριστερές οργανώσεις και κόμματα, αλλά και το γερμανικό φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται πραγματικά για μια κορυφαία στιγμή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Ο ελληνικός λαός τιμά όσους στάθηκαν στο πλευρό του στις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του. Αυτή η έκθεση συνιστά μια αναγνώριση αυτής της αλληλεγγύης και της στήριξης που ήρθε από τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Γερμανίας κατά τη ζοφερή περίοδο της Χούντας.
Οι γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη πρέπει να χτιστούν ξανά. Τα ιδεώδη και οι αξίες της Δημοκρατίας βάλλονται και σήμερα σε διάφορες γωνιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δημοκρατία πλήττεται από την άνοδο των εθνικισμών και του ρατσισμού, την αναβίωση νεοναζιστικών κινημάτων, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σήμερα απολύτως αναγκαίο.
Με τη φράση «Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω και δεν πρόκειται ποτέ να συνηθίσω» έκλεισε την ομιλία του στην Αθήνα το 1972 ο σπουδαίος Γερμανός λογοτέχνης Γκίντερ Γκρας. Μια ομιλία ράπισμα ενάντια στο καθεστώς της Χούντας.
Ας δώσουμε κι εμείς σήμερα, με αφορμή τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, την ίδια υπόσχεση.
Να μην ξεχάσουμε ποτέ όλους τους αγώνες που δόθηκαν για την Δημοκρατία.
Να μην συνηθίσουμε και να μην αγνοήσουμε τους κινδύνους που απειλούν τη Δημοκρατία σήμερα.
Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη.