ΔΤ – Ομιλία της ΥΜΑΘ Μ. Κόλλια-Τσαρουχά για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και χαιρετισμός στην έκθεση “Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών”

k 1
k 1


Για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μίλησε την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σε εκδήλωση τιμής και μνήμης που έγινε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. Η ομιλία της Υφυπουργού ήταν η ακόλουθη:

Συμπληρώνονται σήμερα 564 χρόνια από την ημέρα που ο φάρος του Ελληνισμού, η Πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας, βυθίστηκε στο σκοτάδι του Οθωμανικού Ζυγού. Δεν είναι μια γιορτή λοιπόν σήμερα, αλλά μια ημέρα που ο λαός μας ονόμασε «αποφράδα», δηλαδή μια μέρα που θα ήταν καλύτερα να μην είχε συμβεί ποτέ και που θέλουμε να ξεχάσουμε. Σήμερα όμως, αγαπητοί μου φίλοι, είναι κοινή και επιβεβαιωμένη πλέον η αντίληψη ότι όποιος ξεχνάει την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Για αυτό και είναι επιβεβλημένη η Μνήμη, η θύμηση εκείνης της ημέρας, και όλων των γεγονότων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σ’ αυτήν. Πρέπει να θυμηθούμε, ότι πέρα από τη μεγάλη του λάμψη, το Βυζάντιο είχε οδηγηθεί σε μια πορεία παρακμής. Οι εσωτερικές έριδες, οι φανατισμοί, η δυνατότητα των ξένων να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Αυτοκρατορίας μας, ήταν τα στοιχεία που σχεδόν σηματοδότησαν το τέλος. Και είναι εκείνοι οι αρνητικοί παράγοντες που μπορούν ανά πάσα στιγμή, όπως και σήμερα, φίλες και φίλοι, να λειτουργήσουν υπονομεύοντας την ενότητα και την προοπτική του τόπου μας και του λαού μας.

Με αφορμή λοιπόν την Άλωση της Βασιλεύουσας, εδώ, από αυτό το βήμα στη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη (γιατί αυτή είναι η ισχυρή ιστορική ταυτότητα της πόλης μας), ας αθροίσουμε την εθνική μας θλίψη για το γεγονός, με την πολύτιμη εμπειρία και γνώση που μας μεταφέρει η Ιστορία. Επέτειοι όπως η σημερινή, αν θέλουμε πράγματι να διαδηλώσουμε όχι μόνο την ιστορική μας μνήμη, αλλά και την ισχυρή μας επιθυμία να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, σήμερα ή στο μέλλον, να επαναληφθούν παρόμοια τραγικά γεγονότα, πρέπει να λειτουργούν σαν ένα καθαρτήριο βάπτισμα που μας απαλλάσσει από όλα εκείνα που πολλές φορές και ύπουλα εισβάλλουν ανάμεσά μας. Για αυτό και το ζητούμενο, σήμερα, δεν είναι απλά και μόνο μια ανάκαμψη της Οικονομίας μας. Είναι παράλληλα η κατοχύρωση μιας Ελληνικής Πολιτείας που θα διέπεται από τις αρχές της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας, των Ίσων Ευκαιριών και του Αλληλοσεβασμού. Αυτά είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που αναπτύσσεται, που δυναμώνει, που μπορεί να σταθεί αγέρωχη και δυνατή ενάντια στο σκοτάδι. Αυτή είναι η Ελλάδα για την οποία πρέπει να παλεύουμε.

Τέλος, και από τη θέση της πολιτικού και της Υφυπουργού, θα απευθυνθώ και σε όλους όσους εκπροσωπούν μέσα από το θεσμικό τους ρόλο τον τόπο αυτό και το λαό μας. Όπως ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, πρέπει να βρισκόμαστε, πρώτοι εμείς, στις Επάλξεις αυτού του Αγώνα. Οι ηγεσίες πρέπει να ηγούνται, να προηγούνται και να αναλαμβάνουν το βάρος των ευθυνών τους. Μόνο μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα κατοχυρώνουν το δικαίωμά τους να παροτρύνουν τους υπολοίπους, αλλά και μόνο μέσα από αυτό, θα πρέπει να επιδιώκουν τη θετική τους καταγραφή στην Ιστορία. Φίλες και φίλοι, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί, λοιπόν, για εμάς ένα διπλά συμβολικό και ιστορικό γεγονός. Μας θυμίζει ότι οι Έλληνες, είμαστε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά σημερινά όρια. Και να μη ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πρέπει να στοχεύουμε στο Μέλλον.

Είναι ίσως επίκαιρο, περισσότερο από ποτέ, να καλέσουμε για το ξύπνημα του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά» που κρύβει ο καθένας μας μέσα του, και να ξανακάνουμε μεγάλους τους συλλογικούς μας στόχους.

Προηγουμένως η Υφυπουργός παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής “Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών” στο Mediterranean COSMOS, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Προηγούμενο άρθροΈγκριση του υπ’ αριθ. 1/16,22.05.2017 Πρακτικού της Επιτροπής Ενστάσεων για τη με αρ. 882/13-03-2017 «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ»
Επόμενο άρθροΔΤ – Η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στην τελετή εγκαινίων της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.