Η ομιλία της ΥΜΑΘ στη Συνέντευξη Τύπου της έκθεσης Ζωοτεχνία 2017 & VIDEO

31 1 2017 012
31 1 2017 012

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, στη Συνέντευξη Τύπου για την Έκθεση Ζωοτεχνία που διοργανώνει η ΔΕΘ Helexpo. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Έκθεσης, ενώ ανέπτυξε και παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες που αφορούν τον κτηνοτροφικό και τον αγροτικό τομέα.

Η εισήγηση της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Κόλλια-Τσαρουχά:

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που για ακόμη μια φορά η ΔΕΘ θα δώσει την ευκαιρία να εκφραστεί και να αναδειχτεί ένας μεγάλος και ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας, η Κτηνοτροφία. Προσωπικά, έχω τοποθετηθεί πολλές φορές υπέρ της ανάγκης να στηριχτεί, να αναδειχτεί και να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος. Πρόσφατα είχε την ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχω σε μια εκδήλωση για το θέμα της εκτροφής βουβαλιών στη λίμνη Κερκίνη. Η βουβαλοτροφία,  για παράδειγμα, είναι ένας κλάδος της κτηνοτροφίας που δεν είχε την απαιτούμενη προσοχή, αποδεικνύει τις πολλές και ανεξερεύνητες δυνατότητες που έχει η κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Πιστεύω ιδιαίτερα στην εφευρετικότητα και στην ικανότητα των Ελλήνων, και για αυτό είμαι σίγουρη ότι με τη βοήθεια εκθέσεων όπως η Ζοοτεχνία, και με την υψηλή τεχνογνωσία των Ελλήνων Επιστημόνων του χώρου, η Κτηνοτροφία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη να επενδύσουμε στην πρωτογενή παραγωγή και είναι βασικός στόχος της πολιτικής μας, αυτή η επένδυση να γίνει προτεραιότητα. Μέσα στην κρίση, υπάρχει η ξεκάθαρη πρόθεση και ο σχεδιασμός ώστε να υποστηριχθούν κλάδοι όπως η Κτηνοτροφία και η Αγροτική Παραγωγή.

 

 

Είναι ανάγκη να τονίσω σήμερα, κάποια πράγματα για την κυβερνητική πολιτική και τη δράση μας, που δεν μεταδίδονται επαρκώς από τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπη µε την παραγωγική και κοινωνική διάλυση του αγροτικού τοµέα. Υπό το βάρος πολιτικών και οικονομικών εκβιασµών, κληθήκαμε να επιλύσουμε προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και να εξοφλήσουν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών (ακόµα και από το 2008). Αναγκαστήκαμε να ρυθμίσουμε εκκρεμότητες επείγοντος χαρακτήρα από αβλεψίες και αστοχίες πολλών ετών. Ταυτόχρονα επιχειρήσαμε και αµβλύναμε τις επιπτώσεις από τις δεσµεύσεις της «συµφωνίας», του μνημονίου, ιδίως για τους πολλούς και τους οικονοµικά αδύναμους.

Καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή τη χρηματοδότηση και την προοπτική, ενώ ταυτόχρονα, διατηρήσαμε ενεργά τα αγροτικά προγράμματα και τις ενισχύσεις. Θέλουμε να ενισχυθούν τα πιο αδύναµα αγροτικά στρώµατα όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Είναι επείγουσα ανάγκη η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονοµίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τοµέα. Μια ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, εκσυγχρονισμένη και ανταγωνιστική μέσα στο παγκόσμιο σκηνικό.

Κυρίες και κύριοι, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εγκρίθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2015 κι αυτό με ενέργειες αυτής της κυβέρνησης. Το ποσοστό απορρόφησης της χώρας μας είναι κοντά στο 10% με το μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι στο 13,7% και με αρκετές χώρες να είναι κάτω από το ποσοστό απορρόφησης της χώρας μας ή πολύ κοντά στο δικό μας. Το τελικό μας ποσοστό απορρόφησης για το 2016 έφτασε στο 16% και το ποσό απορρόφησης θα ξεπεράσει τα 620.000.000 ευρώ.

 

 

Στο πλαίσιο λοιπόν του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν ήδη προκηρυχθεί και υλοποιούνται ή βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης:

  • Το μέτρο ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με 243 εκ. ευρώ, το οποίο πληρώθηκε ήδη και πληρώθηκαν χιλιάδες αγρότες για πρώτη φορά,
  • Το μέτρο των νέων γεωργών που θα συμβάλλει στη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου, με 241 εκ. € δημόσια δαπάνη, στο οποίο υποβλήθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια προθυμία συμμετοχής, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των ορθών κυβερνητικών επιλογών.
  • Τέλος το μέτρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, για το οποίο υπάρχει τεράστια διάθεση συμμετοχής, που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Μετά από αυτά, πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν:

  • Το μέτρο της κατάρτισης των Νέων Γεωργών
  • Το μέτρο της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων
  • Το υπομέτρο 4.2 στήριξης για επενδύσεις στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
  • Η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στο γεωργικό τομέα.

Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία όλα αυτά να ακουστούν. Για να κλείσω λοιπόν, θα προσθέσω ακόμη ότι επανεξετάζουμε άμεσα:

  • Τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ειδικές κατηγορίες, ιδίως στη ζωική παραγωγή.
  • Τον τρόπο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τον έγκαιρο χρόνο πληρωμής προμηθευτών προς τους αγρότες.
  • Δόθηκε παράταση της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όλων των κατηγοριών ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018!

Σας ευχαριστώ!

Προηγούμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στην Τελετή Παράδοσης και Παραλαβής της Διοικησεως του Γ΄Σ.Σ.
Επόμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ Μ. Κόλλια Τσαρουχά στο Myselvi Tv (VIDEO)