Ομιλία Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην Κομοτηνή, στην Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση “Ανατολική Μακεδονία-Θράκη”, διοργάνωση της ΔΕΘ Helexpo, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

1484393185
1484393185

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, καλωσήρθατε στην Κομοτηνή, καλωσήρθατε στη Θράκη!

Σας υποδεχόμαστε σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΔΕΘ Helexpo, η οποία σε συνεργασία με τους ανθρώπους και του φορείς της Θράκης, αποτελεί και απόδειξη της δυναμικότητας του τόπου.

Θα αποφύγω να είμαι εθιμοτυπική, γιατί πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να είμαστε αποτελεσματικοί. Και αυτό απαιτεί με θάρρος να αντικρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. 

Η πραγματικότητα στης Θράκης, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είναι μια ευχάριστη πραγματικότητα, όπως ήδη την περιγράψατε το πρωί.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνέπειες της μακρόχρονης κρίσης, που διέπουν ολόκληρη τη χώρα. Στη Θράκη, αθροίζεται επιπλέον η αδιαφορία πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων. Παρόλο που όλοι περιγράφουν και εξυμνούν το ρόλο της, τις δυνατότητές της, τον απλόχερα δοσμένο φυσικό της πλούτο, ποτέ μέχρι τώρα κανείς δεν σχεδίασε, κανείς δεν στήριξε, κανείς δεν προώθησε, ολοκληρωμένα σχέδια.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η παρουσία σας με πολλούς συναδέλφους Υπουργούς, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας ότι η περίοδος της αδιαφορίας και του παραγκωνισμού της Θράκης τελείωσε. Θεωρώ ότι η Κυβέρνησή, ορθώς επέλεξε να προσανατολίσει τον αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, κυρίως προς την Ελληνική Περιφέρεια και τη μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπάρχει ανάγκη όμως κύριε Πρωθυπουργέ, η επόμενη μέρα από την επίσκεψή σας, να έχει συνέχεια. Σας ζητώ ως Βορειοελλαδίτισσα και ως μέλος της κυβέρνησής σας, με την υψηλή ευθύνη και το καθήκον να υπηρετήσω τη Θράκη και τη Μακεδονία, να έχετε μονίμως στραμμένη την προσοχή σας στη Θράκη μας. Και χαίρομαι που δεσμευτήκατε γι’ αυτό. Η δημιουργία του Πρωθυπουργικού Γραφείου και η παρουσία σας στη Θεσσαλονίκη, θα αμβλύνει τις αποστάσεις και θα ενισχύσει τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την περιφέρεια και να αξιοποιήσει τα συνδυαστικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Η δυναμικότητα των Ελλήνων, η δημιουργικότητά τους, η έφεσή τους στην επιχειρηματικότητα, η προσαρμοστικότητά τους στις συνθήκες, έφτασε η ώρα να αξιοποιηθούν, την παρούσα χρονική στιγμή, που η Κυβέρνησή οικοδομεί μια νέα δίκαιη σχέση μεταξύ οργανωμένης πολιτείας, κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι ευθύνες μας κύριε Πρωθυπουργέ είναι μεγάλες και τις αναλαμβάνουμε. Στεκόμαστε δίπλα στους δημιουργικούς Θρακιώτες, στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους της Ελληνικής περιφέρειας, είμαστε αρωγοί σε κάθε δημιουργική προσπάθεια χωρίς αποκλεισμούς.

Ολοκληρώνοντας κύριε Πρωθυπουργέ, ως Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, που αποτελεί μοναδική κυβερνητική παρουσία εκτός Αθηνών, πιστεύω ότι και με τη δική σας πλέον τακτική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, θα δώσουμε ένα πετυχημένο παράδειγμα αποκεντρωμένης  λειτουργίας του Κράτους.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, συγχαίρω τους διοργανωτές, καλωσορίζω τους εκθέτες και τους επισκέπτες και σας καλώ στο βήμα.



Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του νέου Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στην ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΟμιλία της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην εκδήλωση “ΟΧΙ στο AIDS, ΝΑΙ στον Αθλητισμό”