Συνάντηση της ΥΜΑΘ με τον Τούρκο Γενικό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη

1484394140
1484394140

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε στο Διοικητήριο σήμερα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015,  με τον νέο Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Orhan Yalman Okan.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και κυρίως στον εμπλουτισμό των διμερών σχέσεων σε οικονομικό-εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αναφέρθηκαν επίσης στον τουρισμό και μίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μείζον θέμα που είναι η προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά, η Μακεδονία και η Θράκη, δοκιμάζονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των δουλεμπόρων που δρουν ανεξέλεγκτα στα τουρκικά παράλια.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόξενος υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολουθεί η χώρα του στο θέμα των προσφύγων, λέγοντας ότι η Τουρκία τηρεί την πολιτική των ανοιχτών θυρών. Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Orhan Yalman Okan έθεσε το θέμα απλοποίησης στη διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας και αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, μαζί με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της χώρας του.

Η κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε:

Υποδέχτηκα σήμερα τον νέο Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας κύριο Orhan Yalman Okan.

Ήταν μία εθιμοτυπική συνάντηση, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο είχαμε και μία πρώτη εποικοδομητική συζήτηση, όπου αναλύσαμε σφαιρικά τις πολυεπίπεδες σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές συνεργασίας  τους.

Αναφέρθηκα στις επεκτάσεις της προσφυγικής κρίσης και σε θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές του ελληνισμού, όπως η αναγνώριση από την Τουρκία της Γενοκτονίας των Ποντίων, η επίλυση του Κυπριακού και άλλα ζητήματα που άπτονται των διεθνών υποχρεώσεων της γείτονος χώρας.

Ο στόχος μας είναι να έχουμε μία αγαστή συνεργασία, προκειμένου να συμβάλλουμε στην άμβλυνση των όποιων διαφορών υπάρχουν, επ’ ωφελεία και των δύο λαών. Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε την Ιστορία μας και να εργαστούμε για το κοινό καλό.

 

Προηγούμενο άρθροΑπολογισμός Υλοποίησης Σεμιναρίων για την Έξυπνη Εξειδίκευση στο πλαίσιο του Έργου SMARTSPECIALIZATION
Επόμενο άρθροΣειρά επαφών και συναντήσεων της Υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, σήμερα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015