Η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στα Εγκαίνια της Παγκρήτιας Έκθεσης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

1484394144
1484394144

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε χθες το βράδυ, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, στα Εγκαίνια της Παγκρήτιας Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων και Υπηρεσιών με τίτλο “Κρήτη: Η μεγάλη Συνάντηση, Κρήτη-Μακεδονία: Ανοίγουμε Δρόμους Συνεργασίας” που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση, και έγινε στη Θέση Κατάρτι, στους χώρους του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η Υφυπουργός απηύθηνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Είναι μεγάλη χαρά για όλους τους Μακεδόνες όταν υποδεχόμαστε στον τόπο μας τα αδέλφια μας από την Κρήτη. Η χαρά είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Έκθεσης δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης, αλλά μας δίνονται και οι ευκαιρίες για να έρθουμε πιο κοντά ως άνθρωποι, να θυμηθούμε ξανά όλα εκείνα που συνδέουν τους Μακεδόνες και τους Κρητικούς. Ξεκινώντας από το αναπτυξιακό μέρος, η δημιουργία των επιχειρηματικών συνδέσεων ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας μας, προωθεί την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, ενεργοποιεί θετικά τους ανθρώπους, και μας προσφέρει ευκαιρίες να διευρύνουμε το πεδίο των δραστηριοτήτων μας και να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα, που μας οδηγεί πέρα από τα στενά τοπικά όρια.

Ειδικά το όραμα, νομίζω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον της χώρας μας. Δεν νομίζω όμως ότι πρέπει να περιμένουμε να δημιουργηθεί μόνο μέσα στα γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το όραμα της δημιουργικής αντεπίθεσης της Ελλάδας, θα το δημιουργήσουν και θα το πραγματώσουν, και οι άνθρωποι από την τολμηρή και πολυμήχανη περιφέρεια, από την Κρήτη και τις πόλεις της Μακεδονίας, που έχουν πλέον το δυναμικό, τις υποδομές και τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναλάβουν τον κεντρικό ρόλο που τους αρμόζει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είναι καιρός η Κρήτη και η Μακεδονία, να τοποθετηθούν ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων και της πρωτοπορίας για την Ελλάδα. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που αυτό γινόταν πραγματικότητα, η Ελλάδα γινόταν ξανά μεγάλη. Με τους Κρητικούς στο πλάι του ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στα πέρατα της Ανατολής. Οι καλύτεροι τοξότες του στρατού του ήταν Κρητικοί, Κρητικός ήταν και ο ναύαρχός του, ο Νέαρχος. Τη αλληλεγγύη ανάμεσά μας, την κατέγραψε μέχρι και ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο, όταν έγραψε για  τους δύο άρχοντες της Κρήτης και της Μακεδονίας, τον Χαρίδημο και τον Νικόστρατο, που τους έδεναν καρδιακοί όρκοι αλληλοστήριξης και συνεργασίας, σε προσωπικό αλλά και σε πατριωτικό επίπεδο.

Η βαθύτατη σχέση μας επισφραγίστηκε και με την καθοριστική συμμετοχή των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα. Χιλιάδες παλικάρια της Κρήτης δεν δίστασαν να αφήσουν τα σπίτια τους, για να γίνουν Μακεδονομάχοι, χωρίς να ζητήσουν κανένα αντάλλαγμα, μονάχα την ελευθερία των συμπατριωτών τους. Τα περισσότερα πρωτοπαλίκαρα του Παύλου Μελά, κρητικοί ήταν. Και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της Ελευθερίας, πάνω από 750 κρητικές ψυχές άφησαν στη Μακεδονία την τελευταία τους πνοή. Οι Μακεδόνες δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη μεγάλη βοήθεια της Κρήτης. Και μας τιμά το γεγονός ότι και οι Κρητικοί αγαπούν τη Μακεδονία και τον θεωρούν και δικό τους τόπο.

Εύχομαι λοιπόν η Παγκρήτια Έκθεση να δώσει πολλές ευκαιρίες για να γίνουν εποικοδομητικές και επικερδείς συνεργασίες, που θα μας φέρουν και πιο κοντά ως ανθρώπους. Με το θάρρος και τη λεβεντιά του Κρητικού Πνεύματος, μαζί με το Μακεδονίτικο πείσμα, είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά για τη Χώρα μας και για όλους μας. Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία και σημαντικά αποτελέσματα, και θα μου επιτρέψετε να κλείσω με δυο μαντινάδες, που μου μετέφεραν φίλοι από την Κρήτη:

Όσοι αγαπούν τη λεβεντιά και τη φιλοξενία
την Κρήτη αγαπήσανε και τη Μακεδονία

Αδέλφια είναι αχώριστα, Κρήτες και Μακεδόνες
που την Ελλάδα σώψυχα φυλάνε στους αιώνες.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα
Επόμενο άρθροΑπολογισμός Υλοποίησης Σεμιναρίων για την Έξυπνη Εξειδίκευση στο πλαίσιο του Έργου SMARTSPECIALIZATION