Η ΥΜΑΘ στην Κομοτηνή, στη τελετή έναρξης της 1ης Θρακο-Μακεδονικής ‘Συνέργειας’

1484394554
1484394554

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παρευρέθη σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 στην Κομοτηνή, στην τελετή έναρξης της 1ης Θρακο-Μακεδονικής «Συνέργειας», της έκθεσης Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του Διατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην τελετή ήταν παρών και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στη διάρκεια της τελετής η Υφυπουργός απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκομαι σε μια νέα διοργάνωση που έχει σκοπό να προωθήσει την παραγωγή και το εμπόριο των τοπικών προϊόντων και να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη μας. Εμείς που προερχόμαστε από περιοχές όχι μόνο ακριτικές, αλλά και με μεγάλη παράδοση στον αγροτικό τομέα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι «Ο σπόρος της ανάπτυξης κρύβεται μέσα στην ελληνική γη». Τώρα όλο και περισσότεροι αποδέχονται το αυτονόητο, ότι  η πρωτογενής παραγωγή είναι ένα από τα οχήματα που θα μας βγάλουν από την κρίση. Χρειάζονται όμως και προωθητικές πρωτοβουλίες σαν τη δική σας, για να αναδείξουν και να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα.

Εμείς οι Μακεδόνες και οι Θρακιώτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι τόποι μας μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο της ελληνικής παραγωγής και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, γιατί είναι τόποι πλούσιοι, που έχουν πολλά να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία. Δεν με βρίσκει σύμφωνη η καταγγελτική μόνο συμπεριφορά, που τονίζει ότι το υδροκέφαλο ελληνικό κράτος δεν έκανε όσα έπρεπε για να αναδείξει την ελληνική περιφέρεια, τις ανεφάρμοστες εξαγγελίες, και τις τεράστιες χιλιοειπωμένες επενδυτικές ευκαιρίες που εξαγγέλθηκαν. Η Μακεδονία και η Θράκη δοκιμάστηκε σκληρά, περιοχές της επλήγησαν τόσο που συγκλονίστηκε το Πανελλήνιο. Μένω εκεί μιας και  σύντομα θα επισκεφθώ προγραμματισμένα και θεσμικά τη Θράκη. Απλά θα ήθελα να προϊδεάσω για τις προτεραιότητες μου και να εξηγήσω γιατί.

Πρώτο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι η ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών, ακαδημαϊκών και επιστημονικών δυνάμεων της περιοχής, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση του βορειοελλαδικού επιχειρείν. Έχουμε τέσσερα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ορισμένα από τα καλύτερα τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και από το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό στο επιχειρηματικό επίπεδο που διαθέτει η χώρα, προσθέτοντας και όλους εκείνους που κατάγονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη και διαπρέπουν διεθνώς, και αυτή είναι μια πολύ καλή βάση για να ξεκινήσουμε.
Είναι ευχής έργο να αναπτύσσονται πρωτοβουλίες όπως αυτή της «Συνέργειας», και ελπίζουμε να πετύχει τους στόχους της, να μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό θεσμό που να έλκει κάθε χρόνο εμπόρους, παραγωγούς, επιχειρηματίες και επισκέπτες.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης του Έλληνα παραγωγού, να του παρέχει μηχανισμούς και νέα νομικά και οργανωτικά εργαλεία που θα προστατεύσουν, θα ανανεώσουν, θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγή και θα διευκολύνουν τις διαδικασίες προώθησης και μεταφοράς των προϊόντων. Είναι καθήκον μας να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση που θα δημιουργηθεί μέσα από τη «Συνέργεια». Ας προτάξουμε τη συνεννόηση στα αυτονόητα, ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας προχωρήσουμε σε μια κοινή κατεύθυνση.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία, αλλά και τις ευχές του Υπουργού κ. Νίκου Βούτση, όπως και ολόκληρης της Κυβέρνησης. Εύχομαι σε όλους τους παραγωγούς να μας κάνουν πάντοτε περήφανους για την ποιότητα των προϊόντων τους, και οι επιχειρηματίες να βρούνε εδώ γόνιμο έδαφος για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Πιστεύω ότι η «Συνέργεια» είναι μια απόδειξη ότι η Θράκη και η Μακεδονία βρίσκονται μονάχα στην αρχή μιας λαμπρής πορείας που θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλους μας.

Το δικό μας όνειρο, το δικό σας όνειρο για τη Θράκη μας, δεν θα επιτρέψουμε να κανέναν να το αλλοιώσει ή να το χαλάσει. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέλησή σας, και αυτό θα πράξουμε.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στην εκδήλωση βράβευσης του Φώτη Μεταξόπουλου
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων καταδρομέων στη Ρεντίνα