Η ΥΜΑΘ στην εκδήλωση βράβευσης του Φώτη Μεταξόπουλου

1484394563
1484394563


Στην εκδήλωση απονομή του βραβείου Τερψιχόρη 2015 στον μεγάλο χοροδιδάσκαλο, Φώτη Μεταξόπουλο, βρέθηκε την Παρασκευή 15 Μαϊου 2015, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Η εκδήλωση έγινε από την Ομάδα Νέων Καλλιτεχνών ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος.

Η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σε μια εκδήλωση πολιτισμού και χαράς, η οποία μάλιστα γίνεται προς τιμήν ενός ανθρώπου με τεράστια καλλιτεχνική προσφορά και ο οποίος αντιπροσωπεύει μέσα μας και μια ιδιαίτερα λαμπερή εποχή της Ελλάδας, τη χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Πριν αναφερθώ όμως στον εξαιρετικό χορογράφο που βραβεύεται και κλείνει το 80ό έτος της ηλικίας του, θα ήθελα να πω ότι η ψυχή και η σκέψη ενός λαού, όπως του Ελληνικού, σμιλεύεται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που καταφέρνουν να εισβάλλουν στο συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο, με την πολύχρωμη και εντυπωσιακή καλλιτεχνική τους πορεία και παραγωγή.

Η Ελλάδα θα ήταν σίγουρα πιο φτωχή, όπως και κάθε χώρα, αν δεν υπήρχαν οι ξεχωριστοί εκείνοι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί της. Οφείλουμε ως κοινωνία να τους μνημονεύουμε, όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις. Και να μην τους ξεχνάμε, όταν τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται αλλού. Οφείλουμε ως κράτος, και αυτό είναι η πάγια τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχω, να παρέχουμε υποστήριξη στους δημιουργούς και στους καλλιτέχνες.

Στη συνέχεια, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, πρόσθεσε:

Θέλω τώρα να πω δύο λόγια για τον αγαπητό Φώτη Μεταξόπουλο, τον οποίο έχουμε θαυμάσει τόσες και τόσες φορές, σε αμέτρητες παραγωγές του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Από όσο γνωρίζω, ο Φώτης Μεταξόπουλος και η ομάδα των καλλιτεχνών που δούλεψαν μαζί του, είναι από τους καλλιτέχνες εκείνους που έφεραν στην Ελλάδα την ποιότητα των καλλιτεχνικών σχολών του εξωτερικού, και μεταλαμπάδευσαν αυτή την ποιότητα σε αμέτρητους μαθητές τους.

Είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν κράτησε για τον εαυτό του το ταλέντο που του έδωσε ο Θεός,  αλλά που εργάστηκε για να βρει τρόπους για να μεταδώσει αυτό το ταλέντο, σε όσους περισσότερους μαθητές μπορούσε.

Νομίζω λοιπόν ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιμονής και εργατικότητας, και μας δείχνει ότι για να χαράξουμε και εμείς μια αξιομνημόνευτη πορεία στη ζωή, πρέπει να γίνουμε μεν οι καλύτεροι, αλλά να βοηθήσουμε και τους άλλους για να γίνουν καλύτεροι, και να απολαύσουμε την επιτυχία, αλλά κάνοντας το βήμα για να γίνουν πιο πλούσιοι και ευτυχισμένοι και οι άνθρωποι γύρω μας…

Παρακολουθώντας την πολύχρονη πορεία του Φώτη Μεταξόπουλου, νομίζω ότι αυτή η χαρακτηριστική αναδιανομή του ταλέντου και της εμπειρίας του είναι που τον διατηρεί σήμερα τόσο δημοφιλή, και όχι η τεράστια επιτυχία που είχε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Παραμένει στην επικαιρότητα επειδή συνεχίζει να μας εκπλήσσει, ως καλλιτέχνης αλλά και ως δάσκαλος. Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι ο χρόνος φαίνεται να μην μπορεί να τον καθηλώσει, και αυτό μας κάνει όλους μας να τον θαυμάζουμε ακόμη περισσότερο. Θα μεταφέρω λοιπόν τις ευχαριστίες μου, για όλα όσα ο Φώτης Μεταξόπουλος πρόσφερε στους Έλληνες με την πορεία του και το παράδειγμά του, και χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη σημερινή βράβευσή του, καθώς και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την όμορφη προσπάθειά τους.

Στέλνω επίσης, μαζί με τις ευχές μου για καλή επιτυχία στα νέα παιδιά που εργάζονται στον καλλιτεχνικό χώρο, και την προτροπή να ακολουθήσουν το εξαιρετικό παράδειγμα του μεγάλου χοροδιδάσκαλου.

Αγαπητέ Φώτη Μεταξόπουλε, σε ευχαριστούμε που έκανες ομορφότερη τη ζωή μας.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών
Επόμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στην Κομοτηνή, στη τελετή έναρξης της 1ης Θρακο-Μακεδονικής ‘Συνέργειας’