Η ΥΜΑΘ στο συνέδριο καινοτομίας Education, Innovation, Entrepreneurship στο Noesis

1484394596
1484394596

Σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο Education, Innovation, Entrepreneurship στο Noesis, Κέντρο Διάσωσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

  Ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ήταν ο ακόλουθος:

Η τεράστια αξία που έχει η Καινοτομία και η Ανάπτυξη νέων Επιχειρηματικών Ιδεών, στις μοντέρνες κοινωνίες του σημερινού κόσμου και περισσότερο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τρόπος να υπερτονιστεί. Ό,τι και να πούμε, δεν θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε την τεράστια ανάγκη που έχουμε ως χώρα για να εξελιχθούμε σ’ αυτούς τους τομείς.
Οι εποχές, εξάλλου, που μια Κοινωνία σαν τη δική μας, σαν την ελληνική, μπορούσε να βασιστεί σε δεδομένους και τυποποιημένους τρόπους ανάπτυξης και παραγωγής, με εργαζόμενους που ακολουθούν μηχανικά τυφλοσούρτες στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης «γραμμής παραγωγής» και με δεδομένα τα κόστη και τα περιθώρια κέρδους,  έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η Τεχνολογία και η ραγδαία εξέλιξη της Επιστήμης ανατρέπουν καθημερινά κάθε βεβαιότητα και αφήνουν πίσω όσους δεν επαγρυπνούν. Τα δεδομένα αλλάζουν με εκπληκτικές ταχύτητες και απαιτούν πολλές φορές καθολικές αναπροσαρμογές στον τρόπο παραγωγής και στον τρόπο δουλειάς.
Όμως, σ’ όλα αυτά υπάρχει μια αισιόδοξη πλευρά. Πλέον, για να στηθούν λειτουργικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν οι τεράστιες απαιτήσεις για περίπλοκες και πολυδάπανες υποδομές. Ακόμη και σε χώρες σαν την Ελλάδα, που έχασαν τις προηγούμενες δεκαετίες το «τρένο της βαριάς βιομηχανίας», ανοίγονται καθημερινά νέες και μεγάλες ευκαιρίες, γιατί, το Διαδίκτυο, οι Έλληνες επιστήμονες που έχουν γνώση και εμπειρία από τις πιο προχωρημένες πρακτικές του, εν μέρει βέβαια, αλλά αρκετά αποτελεσματικά, την έλλειψη της βαριάς βιομηχανικής υποδομής.
Η τεράστια όμως ταχύτητα με την οποία δημιουργούνται, αναπροσαρμόζονται και μεταλλάσσονται οι επιχειρηματικές προσπάθειες και δράσεις στην εποχή μας, έχει αρχίσει να αλλάζει και το μοντέλο της Εκπαίδευσης που πρέπει ως κοινωνίες να παρέχουμε.
Η Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλουν να δίνουν στον νέο άνθρωπο τα εφόδια για να μπορεί να ξεφύγει από τα όρια μιας απλής υπαλληλικής δράσης, και να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα, στήνοντας τη δική του ομάδα και τη δική του επιχείρηση, για να προωθήσει τους στόχους και τα επιχειρηματικά του όνειρα με τρόπους που μέχρι χθες ίσως ήταν αδιανόητοι.
Παραδείγματα, επιστημονικών και επιχειρηματικών ομάδων που λειτουργούν ευέλικτα και δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αρχίσει να υπάρχουν αρκετά στη χώρα μας, και ευελπιστούμε γρήγορα να πολλαπλασιαστούν.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, τα τεράστια οικοδομήματα του εξωτερικού.

Χαιρετίζω λοιπόν αυτό το Συνέδριο και δίνω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές του, καθώς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναλυθούν και να παρουσιαστούν σε βάθος αυτά τα σημαντικά θέματα.
Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας και ως επιβλέπουσα αρχή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις προσπάθειές σας για να μελετήσει και να αγκαλιάσει κάθε σημαντική πρόταση ή πρωτοβουλία που θα ξεπηδήσει από αυτό το συνέδριο.
Η μεγαλύτερη ευχή και επιδίωξή μας είναι πάντοτε η Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, να εξελιχθούν σε παγκόσμια κέντρα καινοτομίας, έρευνας, τεχνολογίας και επιμόρφωσης.
Εύχομαι το Συνέδριο να δώσει σημαντική ενημέρωση, όπως και συμπεράσματα και πληροφορίες, που θα βοηθήσουν το έργο όλων μας για την ανάδειξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικής δράσης.
Τις μεγαλύτερες όμως ευχές μου τις στέλνω στους νέους ανθρώπους, στους φοιτητές, στους επιστήμονες, και στους επιχειρηματίες, που θα αναλάβουν να κάνουν πραγματικότητα αυτά που εμείς απλώς σχεδιάζουμε.
Σ’ αυτούς στέλνω τις βαθύτατες ευχές μου και τη συμβουλή να έχουν πάντοτε πίστη, να σέβονται τους συνεργάτες τους, και να επιμένουν, να μη το βάζουν εύκολα κάτω.
Το μέλλον τους ανήκει.
Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος