Η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε χαιρετισμό στην 6η Συνέλευση Οικονομικών Πανεπιστημίων

1484394733
1484394733

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε σήμερα (Παρασκευή 6 Μαρτίου) στην 6η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιας Ζώνης (Association of Economic Universities of South and Eastern Europe and the Black Sea Region – ASECU), που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδρίων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στη Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Πρυτανικών Αρχών, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και μέλη ΔΕΠ Τμημάτων, η Υφυπουργός απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων της ΝΑ και Α. Ευρώπης και Παρευξείνιας Ζώνης,
Κύριε Πρύτανη του φιλοξενούντος πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Κυρίες και Κύριοι Πρυτάνεις Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες,
Πρόεδροι και μέλη ΔΕΠ,
Εκπρόσωποι των πανεπιστημίων-μελών της Ένωσης,
Κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού,
Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, σας καλωσορίζω στην πόλη της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση και εύχομαι οι εργασίες στη διάρκεια της Γενικής σας Συνέλευσης να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Επίσης, σας εύχομαι ευχάριστη διαμονή στην πόλη μας. Θέλω να  εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όσους είχαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης αυτής της Ένωσης, που σήμερα αριθμεί περί τα 50 μέλη-πανεπιστήμια, καθώς και σε όλους εσάς, που επί 19 έτη δραστηριοποιήστε στην ASECU μέσω των διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σας, μέσω του Δικτύου  Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας,  μέσω του επιστημονικού περιοδικού σας, και μέσω των θερινών σχολείων των φοιτητών σας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή ένωση χτίστηκε με όραμα τη συνεργασία και την απρόσκοπτη  ανταλλαγή απόψεων και ιδεών ανάμεσα στα άτομα και στις κοινωνίες. Χρειάζεται όμως μία κοινή γλώσσα για να συνεννοηθούν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι, και η πιο αντικειμενική κοινή γλώσσα της Ανθρωπότητας, είναι η Επιστήμη. Η εργασία πάνω στις Οικονομικές Επιστήμες και γενικότερα στην Παιδεία, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευημερία των ανθρώπων της χώρας μας, της Ευρώπης και ολόκληρου του Κόσμου.

Τα αποτελέσματα βέβαια της επένδυσης στην Επιστημονική Εκπαίδευση δεν φαίνονται άμεσα. Γίνονται όμως ολοφάνερα ύστερα από κάποια χρόνια, γιατί οι Επιστήμονες οδηγούν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και την  συνεπακόλουθη Οικονομική Ευημερία. Η επένδυση λοιπόν στην Επιστημονική Εκπαίδευση είναι η ουσιαστικότερη επένδυση για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι πολλά από τα σημερινά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πηγή την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει κυρίως στις ηγεσίες των λαών της. Και εξαιτίας αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά και τις διαφορετικές προτεραιότητες προκαλούνται ανισορροπίες, αδικίες, και δημιουργούνται συγκρούσεις. Όμως είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά είναι «παιδικές αρρώστιες» ενός μεγάλου και θαυμαστού θεσμού που ευχόμαστε ότι θα μεγαλουργήσει μόλις επιτευχθεί η ενότητα του.

Η Επιστήμη, που αποτελεί τον καρπό και τον στόχο της δικής σας εργασίας, θα μας φέρει όλους πιο κοντά και θα βοηθήσει να πετύχουμε την ενότητα. Για αυτό ακριβώς είναι απαραίτητοι και εξαιρετικά σημαντικοί οι θεσμοί όπως η Ένωση ASECU των Πανεπιστημίων. Γιατί μέσω αυτής προωθείται η ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών χωρών και μέσα από αυτήν ελπίζουμε ότι θα εντοπιστούν και θα επιλυθούν και με τη στήριξη  των κρατικών μηχανισμών, πολλά σημεία τριβής και αντιπαράθεσης.

Και τότε θα μπορούμε και εμείς οι πολιτικοί, πάντοτε βέβαια σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό, να εργαστούμε για να πετύχουμε την πιο ουσιαστική ενότητα, εκείνη που πηγάζει από το σεβασμό και την κατανόηση της διαφορετικότητας, της εθνικής ταυτότητας, αλλά και του κοινού Ευρωπαϊκού στόχου να χτιστεί ένα καλύτερο Αύριο.

Ο σκοπός της Οικονομικής Επιστήμης είναι η καλυτέρευση της ζωής του Ανθρώπου, και για αυτό θα συνδράμουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για την εξέλιξη και την προώθησή της!

Με αυτά τα λόγια κλείνω τον χαιρετισμό μου, υπενθυμίζοντας σε όλους μας το οι λέξεις μας να μην υπερβαίνουν τις πράξεις μας.   Εύχομαι την ισχυροποίηση της συνεργασίας των πανεπιστημίων-μελών της Ένωσης, την μακροημέρευση της, και να πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα στους επιστημονικούς και κοινωνικούς στόχους σας, όπως βέβαια και στις σημερινές εργασίες σας.

Ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός της Υφυπουργού κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Βούλγαρο Πρέσβη για την Εθνική Επέτειο της Βουλγαρίας
Επόμενο άρθροΜήνυμα της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για την Ημέρα της Γυναίκας