Χαιρετισμός Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην τελετή εγκαινίων του Γαλλικού Μουσείου στο Νεκροταφείο Ζέϊτενλικ

1484394717
1484394717

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στην τελετή εγκαινίων του Γαλλικού Μουσείου στο νεκροταφείο Ζέιτενλικ.

Στην τελετή έδωσε το παρόν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Υφυπουργός Άμυνας, Παλαιών Πολεμιστών και Ιστορικής Μνήμης Jean-Marc Todeschini, ο Γενικός Πρόξενος Γαλλίας Christophe Le Rigoleur, ο Γάλλος Πρέσβης Jean Loup Kuhn-Delforge και αρκετοί Γάλλοι σύμβουλοι.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της Υφυπουργού:

Κύριε Υφυπουργέ Άμυνας,
Κύριε Πρέσβη,
κ.κ. μέλη της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου της Γαλλίας,
Κύριε Γενικέ Πρόξενε,
Κυρίες και κύριοι αξιωματούχοι,
Κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, και στη Μακεδονία μας, και να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συμβάλουμε από κοινού στην αναβίωση της ιστορικής μνήμης μίας σημαντικής πτυχής του «Μεγάλου Πολέμου».

Για τους γνώστες της ιστορίας, το όνομα της πόλης μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διάσπαση του «Μακεδονικού Μετώπου», ή «Μετώπου της Θεσσαλονίκης» όπως επίσης είναι γνωστό, και την τελική αντεπίθεση των συμμάχων της Εγκάρδιας Συνεννόησης σε βάρος των Κεντρικών Δυνάμεων, που οδήγησε σταδιακά στη λήξη του πολέμου.

Στον ιερό χώρο, στον οποίον σήμερα βρισκόμαστε, κείτονται θαμμένοι χιλιάδες στρατιώτες της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι, μαζί με τους Έλληνες συμπολεμιστές τους, πολέμησαν για την ελευθερία και πλήρωσαν για αυτήν με το υπέρτατο τίμημα. Τη ζωή τους.

Ο Ηρόδοτος, χιλιάδες χρόνια πριν, έγραψ , ότι στην ειρήνη, οι γιοί θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιούς και εμείς σήμερα στο όνομα των γενεών τους που ακολούθησαν, εδώ σε αυτόν τον κατανυκτικό τόπο,  αποδίδουμε την τιμή που τους αξίζει.

Αν και έχουν αλλάξει οι συνθήκες, τελικά παραμένει επίκαιρο αυτό που ο Paul Valery  έγραψε, ότι πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.  Τελικά εχθρός του πολιτισμού μας παραμένει ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός.

Αγαπητέ συνάδελφε,

Η πρόσκλησή σας να εγκαινιάσουμε μαζί το Μουσείο του Γαλλικού Τομέα του Νεκροταφείου Ζέιτενλικ με τιμά ιδιαιτέρως. Πέρα και πάνω, όμως, από αυτό, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη πως η χώρα σας δεν ξεχνά και τιμά τους γενναίους 8.300 νεκρούς πολεμιστές της που έπεσαν στα εδάφη μας και πως η χώρα μου θυμάται πάντοτε και τιμά τους παραδοσιακούς της συμμάχους.

Η παρουσία της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη – παρουσία μεταξύ άλλων πολιτική, εμπορική, επιχειρηματική, τεχνολογική αλλά και στον τομέα των τεχνών και των γραμμάτων – μετρά αιώνες. Προχωρήστε ελεύθερα στους δρόμους της, σε ολόκληρη τη Μακεδονία  και θα νιώσετε την πραγματική αγάπη του κόσμου να σας συνοδεύει.

Υπό την οπτική αυτή, δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω τη διοργάνωση στην πόλη μας διεθνούς Συνεδρίου, το προσεχές φθινόπωρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την αποβίβαση των πρώτων συμμαχικών δυνάμεων στην Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως να ενώσουμε  τις δυνάμεις μας  με τις δικές σας για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του.

Είμαι βέβαιη, ότι η σημερινή εκδήλωση, το Συνέδριο του Οκτωβρίου, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, θα συμβάλουν στη διάχυση της ιστορικής μνήμης σε περισσότερους πολίτες των χωρών μας και θα υπενθυμίζουν τον παντοτινό σεβασμό μας στους νεκρούς μας στρατιώτες.

Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.

 

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για την Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός ΥΜΑΘ στις πληγείσες περιοχές των Σερρών