ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

1484396114
1484396114

Το ΥΜΑΘ απόψε ξεκινά έναν κύκλο απονομής τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα και φορείς που προσέφεραν στον πολιτισμό της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η ανάδειξή τους δεν αποτελεί μια επιβράβευση του έργου τους, αλλά αποσκοπεί στη δημιουργία προτύπων για τους νεότερους.

 

Κανένας από αυτούς που θα τιμηθούν δεν έχει ανάγκη τη διάκριση, γιατί η δική τους διάκριση είναι το έργο τους και η αναγνώριση της κοινωνίας.

 

 

 

 

 

Με αφορμή, λοιπόν, το θεατρικό έργο «Το Ραφτάδικο» που ανέβηκε στο ΚΘΒΕ, ένα έργο:

-με πολλά μηνύματα ιστορικής μνήμης

-και πολλούς αποδέκτες,

το οποίο φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Ιορδανίδη, απόψε τιμούμε έναν πολυβραβευμένο σκηνοθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη, ο οποίος με τις σημαντικές παραστάσεις του ανύψωσε το επίπεδο της θεατρικής ζωής στη Μακεδονία και τη Θράκη και φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια δημιουργικής πορείας στο θέατρο, έχοντας στο ενεργητικό του 100 παραστάσεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

 

Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε, σε ηλικία πέντε χρόνων, στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.

 

 Στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, στη Σχολή Θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα απ’ όπου και αποφοίτησε το 1973 παίρνοντας το Βραβείο Αιμίλιος Βεάκης.

 

Από το 1962 και για δέκα χρόνια συνεργάστηκε ως ηθοποιός με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θίασο Δημήτρη Χόρν και το Εθνικό Θέατρο παίζοντας σε έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Ροστάν Μπρεχτ, Μπέκετ κ.ά. Συνεργάστηκε επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε γνωστούς Έλληνες σκηνοθέτες.

Το 1973, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης φεύγει στο Παρίσι και σπουδάζει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης αποφοιτώντας με το Ανώτατο Δίπλωμα Θεατρικών Σπουδών, ενώ παράλληλα στο ίδιο Πανεπιστήμιο σπουδάζει και Νεοελληνική Φιλολογία.

 

Σκηνοθετεί για πρώτη φορά το 1983, στο θέατρο Ρον-Πουέν του Παρισιού στο θίασο των Ζαν Λουί Μπαρρώ-Μαντλέν Ρενώ. Ακολουθούν σκηνοθεσίες σε θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών, και το 1991 η παράσταση Αλέξανδρος ο Μέγας του Ρασίν εκπροσωπεί επισήμως τη Γαλλία, υπό την αιγίδα του υπουργού πολιτισμού Ζ. Λανγκ, σε Διεθνή Φεστιβάλ.

 

Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ασχολείται με τη μετάφραση, και πολλές μεταφράσεις του κλασσικών και σύγχρονων έργων παρουσιάζονται στα κρατικά, ημικρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δημοσίευσε επίσης μελέτες και άρθρα για το Θέατρο, συνεργάστηκε σε εκδόσεις, επιμελήθηκε εκθέσεις, έδωσε σεμινάρια και διηύθυνε Master Class για ηθοποιούς.

 

Είναι μέλος της Ελληνικής και της Γαλλικής Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επίτιμο μέλος της Όπερας Δωματίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Εταιρείας Ζαν Ζιρωντού στην Ελλάδα.

 

Διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος και μέλος της επιτροπής εισαγωγικών και διπλωματικών εξετάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Θεάτρου.

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΥΜΑΘ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Επόμενο άρθροΤΟ ΥΜΑΘ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ