ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

1485306021
1485306021

«ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ»


«Ήρθε η σειρά της Τρόικας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» εκτιμά ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου και προειδοποιεί ότι πλέον υπάρχουν κόκκινες γραμμές, οι οποίες δεν μπορεί να ξεπεραστούν, διότι δεν υπάρχει δεύτερη γραμμή άμυνας. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης υποστηρίζει ότι όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα δεν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους λόγω άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

1) Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται όχι μόνο να επιμένουν στη λήψη μέτρων, αλλά να διευρύνουν το πεδίο των απαιτήσεων τους. Πόση πίεση ακόμη μπορεί να αντέξει η κοινωνία αλλά και η κυβέρνηση;

«Μηδενική. Η κοινωνία ότι είχε να δώσει το έδωσε. Και χάρη σε αυτές τις αιματηρές θυσίες πετύχαμε ένα δημοσιονομικό θαύμα, την ώρα που κάποιοι πόνταραν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Εμείς τηρήσαμε το λόγο μας και τιμήσαμε την υπογραφή μας, αλλά το ταγκό θέλει δυο. Τώρα ήρθε η σειρά των ευρωπαίων εταίρων μας να σταθούν και εκείνοι στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως πράγματι στην Ε.Ε. υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, κανείς δεν περίμενε πως θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Θεωρώ όμως σαφές ότι πλέον υπάρχουν κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν διότι πολύ απλά δεν υπάρχει δεύτερη γραμμή άμυνας. Ο Ελληνικός λαός εξαντλήθηκε».

2) Πρόσφατα κυβερνητική διαρροή έκανε λόγο για επανάσταση σε περίπτωση που δεν υπαναχωρήσει η τρόικα. Θεωρείτε ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία; Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση υποστήριζε σε όλους τους τόνους ότι αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί στο ακέραιο, πολύ σύντομα θα αρχίσει η έξοδος από την ύφεση. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

«Αλλοίμονο αν φτάσουμε σε ζοφερές καταστάσεις του παρελθόντος που καταδίκασαν τη χώρα στην εσωστρέφεια και δεν την επέτρεψαν να αναπτυχθεί. Αλλά από την άλλη πλευρά, εκ φύσεως, διαρροές δεν σχολιάζω. Εξάλλου, με διαρροές πολιτική δεν γίνεται. Πλέον όποιος έχει την πολιτική γενναιότητα να αναλάβει το βάρος μιας δήλωσης, ας την κάνει. Διαφορετικά ας σιωπήσει. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την έξοδο από την κρίση. Τα μνημόνια δεν σκίζονται με τα λόγια στην πλατεία Συντάγματος, αλλά  καταργούνται με σοβαρή και στοχευμένη πολιτική. Η προσπάθεια αυτή ήδη αποδίδει καρπούς και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος ενός πολύ δύσκολου δρόμου. Υπάρχουν δυο εναλλακτικές στη χώρα. Από τη μια ο δρόμος της ευθύνης που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση και ο δρόμος του “έξω βρέχει, μέσα έχει ήλιο” του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του. Ο ελληνικός λαός, κρίνοντας και από τις δημοσκοπήσεις, έχει κάνει τις επιλογές του και δεν παρασύρεται από ψευτοδιλήμματα».


3)  Επιμένω, διότι την ίδια στιγμή που επιβάλλονται διαρκώς όλο και πιο σκληρά μέτρα, άλλοι, μένουν στο απυρόβλητο. Αναφέρω ενδεικτικά: Λίστα Λαγκάρντ, λαθρεμπόριο πετρελαίου κ.α.

«Πρέπει κάποτε σε αυτήν τη χώρα να μιλήσουμε με ονόματα. Ποιοι είναι αυτοί που μένουν στο απυρόβλητο και εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την αντιμετώπιση και την πάταξη των φαινομένων στα οποία αναφέρεστε. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στη γενικότερη παράκρουση να επιδοθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών το οποίο θα θυσιάσει και πολλούς αθώους. Και αυτό αποτελεί προϊόν λαϊκισμού που εκπορεύεται από συγκεκριμένες ομάδες. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Είναι επικίνδυνες αυτές οι πολιτικές γιατί οδηγούν σε έναν κοινωνικό αυτοματισμό που ανοίγει την πόρτα για φαινόμενα στα οποία αναφερθήκατε παραπάνω και τα οποία πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Απλά πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους φορείς να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους».

 

4) Πως εκτιμάτε ότι θα λήξει το μπρα ντε φερ υπουργείου Οικονομικών-βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το νέο φόρο ακινήτων; Διότι το σχέδιο νόμου εξακολουθεί να πηγαίνει και να έρχεται.

«Νομίζω ότι ο στόχος είναι κοινός. Δηλαδή το καλό της πατρίδας και το δίκαιο… μοίρασμα των φορολογικών βαρών. Μέσα από το διάλογο θα βρεθεί η χρυσή τομή. Οι βουλευτές δεν είμαστε στρατιωτάκια και δεν υπακούμε πειθήνια σε ότι μας… σερβίρουν. Έχουμε θεσμικό ρόλο στο κοινοβούλιο, έχουμε άποψη και δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό. Ότι έχουμε εκλεγεί να υπηρετούμε το λαό. Άρα δεν πρόκειται για ένα μπρα ντε φερ, όπως αναφέρατε, αλλά για έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο και καλόπιστη κριτική. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η κυβέρνηση δεν έχει καμία φορομπηχτική διάθεση. Δημοσιονομική προσαρμογή προσπαθεί να επιτύχει και αναζητά τους κατάλληλους τρόπους».

5) Για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ποια είναι η γνώμη σας;

«Επειδή κάποιοι, στο γνωστό πνεύμα του λαϊκισμού, προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αύριο θα βγουν στο δρόμο οι… κομάντο των τραπεζών και θα αρχίσουν να πετούν κόσμο από τα σπίτια, ας σοβαρευτούν. Ξέρετε πολύ καλά και εσείς ότι πολλοί ήταν αυτοί που είχαν κάνει σύστημα και τρόπο ζωής το… δεν πληρώνω. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επαναληφθούν στη χώρα μας σκηνές που όλοι είδαμε στην Ισπανία. Και είναι προφανές ότι όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα, δεν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους. Τελεία και παύλα».

 

6) Συμμερίζεστε τη θέση του κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους βουλευτές σε αποστασία;

«Ο κ. Τσίπρας το συνηθίζει να πυροδοτεί το πολιτικό σκηνικό με κορώνες, θεωρώντας προφανώς ότι το μομέντουμ είναι κατάλληλο για αυτόν για να ενισχύσει την εκλογική του πελατεία. Και για έναν πρόσθετο λόγο όμως. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να τιθασεύσει τα πράγματα εντός της παράταξής του. Γιατί αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με ένα σύγχρονο πύργο της Βαβέλ. Πολλές φυλές, πολλές γλώσσες, πολλές απόψεις. Οχλαγωγία με λίγα λόγια. Για αυτό και ο κ. Τσίπρας μιλά διαφορετικά στο Τέξας, διαφορετικά στην Αθήνα, ενδεχομένως διαφορετικά όπου και αν ταξιδέψει αύριο. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρεις διαφορετικούς λογογράφους, ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορεί να υπάρξει μια αξιόπιστη και σοβαρή πρόταση για το αύριο της πατρίδα μας».

7) Σας απασχολεί η κινητικότητα που καταγράφεται στο παρασκήνιο της πολιτικής σκηνής;

«Εγώ προτιμώ το προσκήνιο. Άλλωστε έχω τόση πολύ δουλειά στο ΥΜΑΘ, που δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με αυτά που κρύβονται πίσω από τις κουρτίνες. Ενδεικτικά μονάχα θα σας αναφέρω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης έχει αναλάβει τόσες πολλές αρμοδιότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Στο διάστημα των 17 μηνών, δίνουμε έναν διαρκή αγώνα να στηρίξουμε την εξωστρέφεια του τόπου μας και να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος που θα καθιερώσει τη Βόρεια Ελλάδα ως στρατηγείο ανάπτυξης και μητρόπολη επενδύσεων. Ήδη η διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας αξιολογεί περισσότερα από 160 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, συνολικού ύψους άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη επανεκκινήσαμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με απώτερο σκοπό να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο νεοτερισμού, αναλάβαμε την εποπτεία της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας σε Μακεδονία και Θράκη, πετύχαμε την ενοποίηση των ΔΕΘ και Helexpo θωρακίζοντας τον εθνικό εκθεσιακό μας φορέα, υποβάλλαμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της περιόδους 2014-2020 και υλοποιούμε αναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας “INTERREG”. Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο»

8) Κάποιες πληροφορίες εμφανίζουν την τρόικα να εξακολουθεί να προτρέπει για «λουκέτο» στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Θεωρείτε ότι τελικώς μπορεί και να καμφθούν  οι αντιστάσεις της κυβέρνησης;

«Και εγώ λέω ότι αύριο πρέπει να βάλουμε λουκέτο στην τρόικα. Ας είμαστε σοβαροί. Το ΥΜΑΘ επανασυστάθηκε με προσωπική απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αν φτάσουμε στο σημείο με εντολές τις τρόικα να κλείνει ένα υπουργείο, τότε σημαίνει πως φτάσαμε στο τέλος της εθνικής μας κυριαρχίας. Και όσο και αν ακούγεται αυτό οξύμωρο σήμερα, η Ελλάδα παραμένει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Μια χώρα που πάντα είναι έτοιμη να πει περήφανα όχι, όταν και όποτε χρειαστεί».


Προηγούμενο άρθροΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ PORTAL ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΥΜΑΘ